StoryEditorOCM
RegionalSUŽIVOT S TURIZMOM

Obrtnici ogorčeni odlukom o zabrani radova u ljetnim mjesecima: ‘Ne možemo stavljati pločice trećinu godine, a porezi idu svih 365 dana‘

Piše Mladen Nejašmić/SD
7. srpnja 2021. - 18:55

Iako je Ustavom svim građanima Hrvatske zajamčena poduzetnička i tržišna sloboda, kao i jednak pravni položaj na tržištu kao temelj gospodarskog ustroja Lijepe naše, dolaskom ljetnih mjeseci makarskim obrtnicima i poduzetnicima te i takve poslovne blagodati dekretom su - zabranjene.

Odluku o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone na području grada, pozivajući se na Zakon o gradnji, vijećnici prošlog saziva makarskog parlamenta u kojem je većinu imao HDZ donijeli su na jednoj od svojih zadnjih lanjskih sjednica, i to s ciljem provedbe u 2021. godini.

Iako se ta restrikcija odnosi na zemljane radove, razne iskope i izgradnju konstrukcije svih vrsta građevina, kao i pripremnih građevinskih, konstrukcijskih, betonskih i tesarskih radova, lokalni zastupnici su opseg zabranjenih poslova u razdoblju od 1. svibnja do zadnjeg dana rujna "podebljali" zabranom obavljanja instalaterskih radova u koje ubrajaju elektro, vodoinstalacijske i plinske radove, te angažman kamenara i keramičara, ukratko rečeno - sve osim soboslikarskih i podopolagačkih radova.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Takva reparirana komunalna odredba dovela je u nezavidnu situaciju brojne obrtnike i poduzetnike s područja Makarske rivijere, kojima je potpuno onemogućeno obavljanje bilo kakvih djelatnosti i ostvarivanje prihoda čak duže od trećine godine. Riječ je o 153 (ne)radna dana, dok obveze prema radnicima, državi i eventualnim financijerima imaju svih 365 dana.

Kada tome još dodamo lanjski pandemijski lockdown i ovogodišnji nastavak neizvjesnosti i radne ugroze uzrokovane koronavirusom, tamošnjim obrtnicima građevinskih i srodnih djelatnosti ne preostaje drugo nego gurati ključ u bravu. To zatvaranje usporedno znači i otpuštanje radnika, jer rad bez poslova i plaća bez rada ne idu baš ruku pod ruku.

Kako navode naši sugovornici iz spomenutih poslovnih sektora, ne žele stvarati famu, ali ovakva odluka u potpunosti onemogućava poduzetničku slobodu koja im je Ustavom zajamčena.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Za komentar smo se obratili novom gradonačelniku Zoranu Paunoviću (SDP) koji nam je kazao da ga je odluka dočekala kod preuzimanja vlasti. Slaže se da je pretjerana u svojem obuhvatu, ali je isto tako stavio naglasak na "važnost poštivanja odluka koje je Grad donio".

- Aktivno tražimo rješenje za kvalitetan suživot obrtnika i turizma - kratko je komentirao Paunović.

Slična situacija onoj u Makarskoj prije tri godine zbila se u istarskom Medulinu, nakon čega je Visoki upravni sud presudio u korist Udruženja obrtnika Pula i njihova Ceha graditeljstva koji je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene zakonitosti odluke o privremenoj zabrani građevinskih radova za vrijeme turističke sezone, i na koncu ishodovao odluku u svoju korist.

image
Ivo Ravlic/Cropix
19. travanj 2024 11:42