StoryEditorOCM
Regional13 GODINA BOLI

Obitelji stradalih na Kornatu traže da se s vojnih dokumenata skine oznaka tajnosti, Milanovićev izaslanik im poručio da ne vjeruje u teorije zavjera

Piše PSD.
1. rujna 2020. - 17:29

– A šta ću vam reć? Žalibože išta govorit više! Nemaju mira ni u grobu, ni pokojnici, a ni mi koji smo ostali. Nek se jednom više sazna istina. Žalosno! Ma ljuta sam ko pas – teško je nalazila riječi Vesna Puček, dok je još jedan put iznova uređivala spomen-ploču podignutu na otoku Kornatu Velom, s koje su je nijemo gledali njezin brat i otac – Ante i Ivica Crvelin.

Majka Ajka, koja je pokopala supruga i sina, nije mogla doći od tuge, a Vesnina kći Arijana, koja je u vrijeme kornatske tragedije imala samo tri godine, sjeća se samo "dede", a uju i ne pamti. Sve što joj je od njega ostalo je ta slika, a činjenica da ga nikad neće upoznati ispunjava je svaki put nanovo tugom. Koja, vele nam, ne prolazi, unatoč protoku godina.
A tuga se svaki put nanovo mijenja s bijesom što se ni nakon trinaest godina još uvijek ne zna istina od čega je i kako u jednoj vatrogasnoj intervenciji, koja je trebala biti rutinska, smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a jedini preživjeli Frane Lučić ostao trajni, doživotni invalid.

I ne samo to, nego čitav slučaj ni do dana današnjeg nema pravosudni epilog. A bez njega nema ni krivaca, ni odgovornih za smrt vatrogasaca, među kojima je bilo i maloljetnika, poput Marka Stančića i Karla Ševerdije, ali i onih tek punoljetnih, poput Hrvoja Strikomana, čija obitelj je također u utorak došla na komemoraciju na Velom Kornatu, iznad uvale Šipnata, u kojoj su se vatrogasci iskrcali, pa nedaleko iznad nje izgorjeli u nikad razjašnjenom požaru.
– Istina nas zanima, samo to napišite. I ništa više! – rekli su nam Strikomanovi.

– I neka se s vojnih dokumenata skine oznaka tajnosti i povjerljivosti! To napišite i to poručite onima dolje, političarima. Ne trebaju nam njihova suosjećanja i vijenci. Neka rade svoj posao i omoguće da se konačno sazna istina – kazala nam je mlađa žena u crnini koja se predstavila kao "prijatelj obitelji". Koje su u većini već umorne i iscrpljene "od 13 godina istog".
I one koje su došle – njih pet ili šest – odmah su zaobišle službenu komemoraciju i misu koja je bila zakazana za deset sati ujutro, nakon što su stigli brodovi iz Vodica, Murtera i Šibenika, krenuvši odmah prema spomen-pločama i križevima podignutim na mjestu na kojim su stradali njihovi najmiliji.

Sve sami izaslanici

Vijenac u ime Republike Hrvatske kod spomen-kapelice, u ime predsjednika RH Zorana Milanovića, položio je njegov izaslanik Dragan Lozančić, u ime premijera Andreja Plenkovića glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te u ime predsjednika Sabora zastupnica Branka Juričev Martinčev. Svijeće u spomen žrtvama Kornata zapalili su i župan Goran Pauk, predstavnici grada Šibenika, Vodica, općina Tisno i Murter Kornati, NP-a Kornati i PU šibensko-kninske, županijske vatrogasne zajednice, predstavnici DVD-ova i kolege vatrogasci.

Misu za stradale predvodio je župnik Vodica don Franjo Glasnović, koji je također naglasio u propovijedi da žrtve i obitelji traže i zaslužuju "istinu, odgovornost i pravednost".
A hoće li je i dočekati, pitali su novinari predsjednikova izaslanika Lozančića, koji je tek kazao kako se jako teško obratiti obiteljima.

image
Službene delegacije odale su počast stradalima
Niksa Stipaničev/Cropix


– Žao nam je, ljude ne možemo vratiti i naša je dužnost prema njima doći tu, na Kornat, sjećati ih se, zahvaliti za njihovu žrtvu i pokušati napraviti vatrogastvo i sustav zaštite i spašavanja, sustav Civilne zaštite, puno boljim – kazao je, među ostalim, Lozančić.

Na konstataciju novinara da su ljudi izgubili povjerenje u sustav, da govore da se neki dokumenti i prikrivaju, te može li predsjednik RH utjecati na to da se to rasvijetli, Lozančić je kazao da on ne vjeruje u teorije zavjera i da želi vjerovati da smo "svi skupa naučili neke lekcije" te da želi vjerovati "kako će se i na ovu priču staviti točka i da ćemo iz ovog izići kao bolje društvo".

Zadovoljni Tucaković

Da je obiteljima najteže, naglasio je i Slavko Tucaković, a u te je ubrojio i vatrogasnu obitelj, koja se svakog 30. kolovoza – ovogodišnja komemoracija je odgođena dva dana zbog jakog juga – suočava s velikim emocijama.

Ni Tucaković nije mogao komentirati ništa oko eventualnog skidanja oznake tajnosti s MORH-ovih dokumenata, jer nema u njih uvod. Kazao je tek da i on vjeruje da će istina na kraju doći na vidjelo.
Istaknuo je na koncu kako je nakon kornatske tragedije, ali i splitskog požara 2017., naučio "puno lekcija", te da je hrvatsko vatrogastvo iz godine u godinu sve bolje.
– Puno se uložilo, ali i doprinijelo razvoju svijesti političara o važnosti vatrogastva, što je dovelo i do donošenja novog zakona, formiranja tijela državne uprave nadležnog za vatrogastvo, koje je samostalno. Puno je vozila nabavljeno, idu i još dva projekta koja će doprinijeti operativnoj spremnosti i mobilnosti, a Hrvatska vatrogasna zajednica je pod svoju nadležnost preuzela i sustav komunikacija pa će već i za iduću godinu na Kornatima biti radiosignal kojim će se konačno moći normalno komunicirati, a Hrvatska više neće biti komunikacijska "crna rupa" – zaključio je Tucaković.

Da se ne zaboravi: Popis tuge


Na Kornatima su smrtno stradali vatrogasci Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić. Jedini preživjeli je Frane Lučić, koji je zbog teških opeklina postao trajni invalid – izgubio je svih deset prstiju na objema rukama, a dosad je prošao čak 11 operacija.

image
Godine prolaze, a tajna pogibije vatrogasaca još nije otkrivena
Niksa Stipaničev/Cropix

 

26. travanj 2024 23:06