StoryEditorOCM
RegionalNISMO IZNIMKA

Ni ne nadajte se zajedničkom uskršnjem ručku. Mjere do tad neće olabaviti, nisu ni u jednoj od susjednih zemalja. Neki ni pse ne smiju prošetati

Piše Anita Belak Krile/SD
1. travnja 2020. - 22:00

Svi oni koji su se nadali da će za Uskrs rezati šunku i bojati jaja u nešto širem obiteljskom okružju ili da će moći otići na misu, mogu na to zaboraviti. Iako je, prije par dana šef HZJZ-a dr. Krunoslav Capak najavio mogućnost malo labavijih mjera zaštite od koronavirusa za vrijeme uskršnjih blagdana, danas je jasno dao do znanja kako ipak neće tako lako doći do smanjenja propisanih restrikcija. O tome će se, kazao je, početi razmišljati tek kad pet dana zaredom zabilježimo pad broja novooboljelih.

Iako nemamo eksponencijalnog rasta, danas smo imali najveći skok oboljelih do sada, došli smo do 963 zaražena koronavirusom i epidemiolozi s kojima smo razgovarali gotovo sa stopostotnom sigurnošću tvrde da za deset dana, kada katolici slave Uskrs, Hrvatska neće imati pet dana zaredom pad novozaraženih.    

Nismo mi iznimka, ništa bolja situacija nije ni u našem susjedstvu. Ni kod njih neće biti blagdanskih okupljanja. Karantena je produžena gotovo u svim europskim zemljama. 

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar pozvao je državljane koji žive u inozemstvu i u državama s dobrim zdravstvenim sustavom da za uskršnje praznike ostanu tamo. Za Slovence koji se vraćaju iz inozemstva u organizaciji ministarstva vanjskih poslova obvezna je 14-dnevna karantena, pa i ako su se prije dolaska nalazili u samoizolaciji.

U Italija je i danas broj smrtnih slučajeva narastao za više od 700, te premda Talijani sve teže podnose socijalne restrikcije danas im je produžena nacionalna karantena. Mjere karantene trebale isteći 3. travnja, a bit će produžene do 13. travnja, odnosno do Uskršnjeg ponedjeljka. Karantena je produljena i u Njemačkoj, a Slovenija ima mjere najsličnije našima.

U Srbiji se ni psi ne smiju prošetati 

Posebna je priča Srbija. Njihovi lideri na početku su se rugali „sa smiješnim virusom“ i govorili kako će ga otjerati kiselim kupusom i rakijom, a sad su uveli najrestriktivnije mjere na cijelom Starom kontinentu.

Danas je od zaraze SARS-CoV-2 virusom preminuo i državni sekretar u srbijanskom Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić. U Srbiji je pooštren i policijski sat. Građani se ne smiju vani kretati od 17 sati do 5 sati ujutro, a vikendom će smjeti biti vani tek do 13 sati.

U šetnju se ne mogu izvoditi ni psi, što je posebno ogorčilo njihove vlasnike koji su pokrenuli potpisivanje peticije protiv nehumanog postupanja prema kućnim ljubimcima. Aleksandar Vučić već je najavio da će mjere i pooštriti ne popravi li se epidemiološko stanje.

U Crnoj Gori također građani ne mogu vani od 19 sati do 5 ujutro. Iako im to nitko ne može mjeriti, Crnogorcima je propisano da dnevno mogu 60 minuta šetati kućne ljubimce. Mjere su propisane do 15. travnja. Profesor Nebojša Vučinić, bivši sudac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, mišljenaj je kako je Crna Gora praktički u izvanrednom stanju, iako ono nije službeno objavljeno.

U Bjelorusiji ignoriraju 'koronu'

Koraonavirus su neki europski vlastodršci iskoristili tako da su sebi dali ovlasti faraona, poput mađarskog premijera Viktora Orbana. On je zloupotrijebio korona krizu i uveo prvu diktaturu u EU. Mađarski parlament izglasao je zakon kojim daje zakonodavne ovlasti vladi premijera Orbana u suzbijanju globalne pandemije koronavirusa i znatno proširuje izvanredno stanje, bez konkretnog roka u kojem bi to moglo biti ukinuto. 

Dosad je najbizarnije ponašanje pokazao bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko čija se država ponaša kao da zaraze nema. U najizoliranijoj državi u Europi ne postoji izolacija, škole i trgovački centri rade isto kao i prije pandemije, a održavaju se i utakmice. Gori pristup od Lukašenka ima jedino Turkmenistan. Oni su se pak odlučili na uistinu nevjerojatan korak u borbi protiv pandemije. Vlada u Ašgabatu naprosto je izbacila riječ koronavirus iz rječnika i zabranila njezino korištenje.

 

18. travanj 2024 15:02