StoryEditorOCM
Regional‘JAČI OD SUSTAVA‘

Načelnik Tisnog Ivan Klarin: Građevinska mafija šalje mi teške prijetnje. Događaju se strašne stvari, a iza svega su pripadnici društvene elite

Piše Branimir Periša
2. ožujka 2020. - 09:21

Ironično govoreći, u općini Tisno glede bespravne gradnje nema ničeg novog. Osim zabrinjavajućeg detalja da stvari nikad nisu bile gore, unatoč tome što komunalni redari punom parom ispisuju prijave i prosljeđuju ih Građevinskoj inspekciji, upozorava načelnik Ivan Klarin, piše Slobodna Dalmacija.

On je jedan od rijetkih čelnika općina uz obalu koji sustavno – godišnje barem jednom u posljednje vrijeme – javno upozorava na pravu pošast nove etape nasilja divljih graditelja i bez sumnje moćnih igrača, a da se tinta na odluci o zadnjoj velikoj legalizaciji bespravnih objekata jedva osušila.

Kako i sam kaže, alarmantni razmjeri divlje gradnje na tišnjanskom području nisu iznimka, no Klarin jest, budući da njegovi kolege načelnici o tome najradije šute.

– U posljednjih mjesec dana podnijeli smo, u skladu sa zakonskom obvezom i ovlastima lokalnih samouprava, čak 16 prijava protiv bespravnih graditelja, no sve je uzalud – obeshrabren je Klarin, te smatra da je DORH jedina institucija koja tome može stati na kraj i vrijeme je da se snažno uplete, budući da su građevinske inspekcije očito nemoćne.

Kako je moguće...

Nasilnici jači od sustava ruše čitava brda gradeći autokamp bez valjanih dokumenata o gradnji i trajno devastirajući dotad netaknut prostor. Štoviše, kao nikad prije prostorno zamašnim zahvatima zadire se u područje zaštićenog obalnog pojasa, gdje je izvan obuhvata naselja gradnja strogo zabranjena tisuću metara od mora, upozorava načelnik i saborski zastupnik SDP-a.

Događaju se, kaže, upravo strašne stvari, poput trokatne građevine od 900 prostornih metara na terenu od svega 300 kvadrata, a da se ne poštuje ni jedna odredba prostornog plana ili plana nižeg reda. Kako je moguće da takvi objekti dobiju priključke struje i vode, dozvolu za rad i primaju turiste, ili budu preprodani kao svaka legalno podignuta građevina?

– Ne mogu reći da se građevinske inspekcije oglušuju na naše prijave, međutim, nakon što zabrane gradnju i postave žutu traku, nekoliko dana poslije sve se nastavlja kao prije – navodi Klarin.

Ministra Štromara upozorio je prije dva mjeseca, reagirao je i inspekcije su bile na terenu, no malo nakon što je gradilište utihnulo pod bagerima je nestala još trećina ionako dopola odvaljenog brda.

– Umjesno je postaviti pitanje tko to moćniji od institucija štiti bespravne graditelje u čijim se poduzimanjima pere prljavi novac? – pita se Klarin te zaključuje da je na djelu građevinska mafija, jača i od narkodilera, jer se u rukama mešetara vrijednim prostorom vrti još veći novac.

Tvrdi da su u pozadini sve redom pripadnici nominalno društvene elite, osobe iz sporta i politike, ne želeći, razumljivo, licitirati s imenima.

Fiktivni investitori

Zavjerenici protiv legalnog sustava koji ruše vertikalu vlasti i vladavine prava su utjecajni moćnici, u što se, kaže, i sam uvjerio kad su u Općini krenuli raspetljavati tko stoji iza fiktivnih investitora koji se pojavljuju na terenu. Svojim kanalima došli su do neslužbenih podataka o identitetu igrača iz sjene.

– Najveće prijetnje i uvrede otkako sam 12 godina na čelu općine Tisno stigle su mi upravo zbog mojih prijava bespravne gradnje, a to nije nimalo ugodno – naglašava Klarin.

– Nasuprot tome, bez ikakvih sankcija uništavaju se stoljećima nedirnute uvale.

U nepovrat odlazi ona ljepota od koje bismo trebali živjeti kao turistička zemlja i za to smo se odlučili u proklamacijama, a građanima se poručuje da prostorni planovi ništa ne vrijede, osim kao formalni dokument na papiru. Zapravo, namijenjeni su malom čovjeku, koji sve to treba poštovati i platiti što se od njega traži, da bi na kraju otoci poput Murtera izgubili bitku protiv ataka na svoj prostor – rezignirano zaključuje Ivan Klarin, za Slobodnu Dalmaciju.

Toni Turčinov: Ne boje se rušenja


Toni Turčinov, Klarinov kolega iz općine Murter-Kornati, na svojem području nema problema s odvaljenim brdima i gradnjom unutar ZOP-a, no daleko od toga da nema bespravne izgradnje. Doduše, recentni slučajevi odnose se na nekoliko "kućica", kako ističe Turčinov, i dodaje da se ne može požaliti na rad Građevinske inspekcije.

– No bespravne graditelje – a prijavili smo ih u zadnje vrijeme četiri, pet za manje, nedovršene objekte – uopće ne brine to što rade bez ikakve dokumentacije u zabranjenim zonama, vodeći se razmišljanjem da ionako nikome ništa nije srušeno, pa neće biti ni njima. Općina vodi sudski spor s graditeljem luksuzne kuće u jednoj uvali kod Podvršaka i neće stati sve do Strasbourga – navodi Turčinov.

Za Općinu je taj vlasnik bespravni graditelj jer je dva dana prije prihvaćanja novog PP-a započeo s radovima na kući koja je dotad bila u građevinskoj zoni, tako da ima svu potrebnu dokumentaciju.

Unatoč tome, Općina Murter-Kornati želi sudski oboriti legalnost te građevine, i ta je kuća, napominje, opravdanje bespravnim graditeljima za njihovu rabotu.

Nelegalna čak i cesta


Građevinski inspektor reagirao je nevezano s prijavom Općine Tisno, tijekom redovitog obilaska terena, stigla je obavijest iz Državnog inspektorata poslije našeg razgovora s Klarinom, a odnosi se na kompleks s naše fotografije na tišnjanskoj strani Plitke vale.

Zbog građenja bez građevinske dozvole gradilište je zatvoreno, a budući da je prekršen Zakon o gradnji, Državni inspektorat donijet će rješenje o uklanjanju te podnijeti optužni prijedlog protiv investitora.

Njegovo je ime poznato, napominje se, a teretit će ga se za pokušaj nelegalne izgradnje autokampa, potpornih zidova te probijanja ceste iznad kampa!

19. travanj 2024 22:28