StoryEditorOCM
RegionalPANDEMIJI UNATOČ

Na 12. manifestaciji „Degustacija mladih vina i maslinovih ulja 2020.“ u Nadinu, vinari i uljari Zadarske županije pomeli jaku konkurenciju

Piše Matea Gugić Magaš
5. prosinca 2020. - 14:38
Ovogodišnja manifestacija ”Degustacija mladih vina i ulja” u Nadinu je zbog epidemioloske situacije svedena samo na dodjelu šampionskih nagrada Luka Gerlanc/Cropix

U nešto drugačijim okolnostima nego su navikli, vinarima i uljarima Zadarske županije u subotu su ujutro, u Nadinu, dodijeljena priznanja za najbolja vina i ulja na tradicionalnoj 12. manifestaciji „Degustacija mladih vina i maslinovih ulja 2020.“ Zbog trenutne epidemiološke situacije i zabrane većeg broja okupljanja dodijeljene su samo šampionske nagrade pred nekoliko predstavnika medija.

No, unatoč godini koja će zasigurno ostati upamćena po pandemiji koronavirusa, vinari i uljari Zadarske županije mogu se pohvaliti vrhunskim rezultatima koja su ostvarili u iznimno jakoj konkurenciji. Svoj ponos nije mogao sakriti ni predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Nadin“ i glavni organizator manifestacije, Tomislav Glavić, koji je istaknuo kako je ova 12. po redu manifestacija zaista posebna.

- Prvo, ovogodišnja se manifestacija razlikuje od ostalih po uvjetima u kojima je održana, ali i po rekordnom broju uzoraka vina: njih čak 197! Pristizali su nam iz cijele zemlje, od Ludbrega preko Primorsko-goranske županije, sve do Hercegovine. Što se tiče ulja, dobili smo 81 uzorak, što je neki uobičajen broj, a stigli su iz cijele Dalmacije te iz Istre - rekao je Glavić te dodao:

- Sve je to struka profesionalno ocijenila, a njihov je stav da ovu godinu karakterizira iznimno visoka kvaliteta i ulja i vina. Jako me raduje što su svi šampioni uglavnom iz naše, zadarske županije, što prethodnih godina nije bila praksa, a posebno što se tiče bijelih vina jer se zna da su ta vina iz sjevernih regija puno više izbalansirana. To samo govori kako naši vinari iz godine u godinu poboljšavaju svoja vina i postaju sve bolji i bolji što je rezultat učenja i suradnje sa strukom – zaključio je Glavić.

S njim se slaže i ovogodišnji šampion u mladim bijelim vinima, zadarski vinar Mate Pestić, vlasnik vinarije Degarra koji je svojim mladim pošipom pomeo konkurenciju.

image
Ovogodišnji pobjednik u kategoriji mladih bijelih vina, Mate Pestić
Luka Gerlanc/Cropix

- Ulaganjem u znanje i novu tehnologiju je jedini pravi put za jednog vinara, a sve ostalo dođe s tim. Naravno, ništa preko noći. Iznimno sam ponosan na ovu nagradu jer samo dokazuje kako se trud i rad itekako isplate – komentirao je Pestić dodavši kako su zahvaljujući internetu i društvenim mrežama uspjeli raditi gotovo kao i prošle godine.

- Online prodaja je porasla jer moramo biti svjesni da kultura pijenja vina nije prestala s početkom pandemije. Također, i sezona nas je malo izvukla. Sad nam samo preostaje nadati se da će ovo što prije proći jer ipak smo mi najviše vezani uz ugostitelje - zaključio je Pestić.

Kod uljara slavio je bivši gradonačelnik Benkovca, Branko Kutija, koji je sa svojim višesortnim mladim uljem iza sebe ostavio i prošlogodišnje pobjednike.

 - Ovo mi je najbolji plasman do sada! Jedanput sam bio drugi, a sad, nakon nekoliko godina, konačno uzimam ovaj pehar u ruke - s osmijehom nam je rekao Kutija koji je ove godine predao tri ulja i sva tri su osvojila zlato.

image
Pobjednik među uljarima, Branko Kutija.
 
Luka Gerlanc/Cropix

- A s ovom kombinacijom oblice i drobnice postao sam šampion! Nemam neku tajnu uspjeha... Po svemu sudeći, pored kvalitete maslinovog ulja, najbitniji je rok branja. Ja sam u svom kraju među prvima krenuo brati, još 18. listopada. Također, mislim da uvelike utječe i mikrolokalitet. Koliko go se čovjek trudio i slušao sva pravila struke, to nije garancija da ćete dobiti vrhunsko ulje – istaknuo je Kutija te zaključio kako maslinarstvo u Zadarskoj županiji raste u pravom smjeru.

- Mislim da će kvaliteta ulja biti sve veća i veća, no trebamo se opametiti. I zato koristim ovu priliku da podržim doktora Ivicu Vlatkovića i njegova nastojanja na ukaže ljudima na koji način je potrebno prerađivati masline. Ista je stvar bila i s našim vinima, a danas vidimo da nismo više u takvoj poziciji, štoviše ova manifestacija najbolji je dokaz koliko su naši npredovali – zaključio je Kutija.

POBJEDNICI U VINIMA PO KATEGORIJAMA:

Bijelo vino - Pošip vinarije Degarra (Zadar) - zlato i šapmion kategorije

Crno vino - Melot vinarije Karaba (Pakoštane) - zlato i šampion kategorije

Maraština - Maraština vinarije Fiolić (Zadar) - zlato i nagrada za najbolju maraštinu

Plavina - nije bilo zlata, a najveći broj bodova osvojila je vinarija Mas-Vin iz Polače i nagradu za najbolju plavinu

Rosse - nije bilo zlata, a najveći broj bodova osvojio je OPG Ines Šarić iz Zemunika Donjeg

Voćni - Višnja Stjepana Sanjkovića iz mjesta Slanje osvojila je zlato

19. travanj 2024 22:33