StoryEditorOCM
RegionalNOVA PRAVILA

Mjere su usuglašene, saloni otvaraju u ponedjeljak: evo kako će izgledati posjet frizeru, maseru, kozmetičarki, pedikerki...

Piše Goran Penić/Jutarnji list
30. travnja 2020. - 12:24
Melita Tomašević iz frizerskog salona Simpa se priprema za skoro otvaranje salonaLuka Gerlanc/HANZA MEDIA

Frizeri, kozmetičari, pedikeri, brijači i sve one uslužne djelatnosti gdje je fizički kontakt izražen ponovno otvaraju svoje salone od ponedjeljka, nakon što su zbog pandemije koronavirusa bili zatvoreni više od mjesec dana, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) njihovim je strukovnim udrugama poslao epidemiološke preporuke koje će morati poštivati.

Preporuke su gotovo već do kraja usuglašene s cehovskim udruženjima Hrvatske obrtničke komore (HOK), a frizeri i kozmetičari su poprilično zadovoljni s tim preporukama, piše Jutarnji list.

Frizerski saloni će, kako doznajemo, raditi na način da će fizička distanca među klijentima unutar prostora morati biti metar i pol, neće biti ograničenja s obzirom na broj stolica koje imaju, narudžbe će biti telefonske, a na ulazu će se dezinficirati ruke.

Iza svake mušterije morat će dezinficirati sav pribor i prostor, a ogrtači će morati biti jednokratni - ili će koristiti papirnate koje će bacati, ili već postojeće koje imaju koje će morati prati iza svakog klijenta. Moći će i dalje koristiti ručnike koji će se kao i inače prati iza svake mušterije.

Za bilo koju vrstu frizura kosa će se morati prati, više neće klijenti sami o tome odlučivati. Frizeri će nositi zaštitne maske i rukavice, a preporuka je i da mušterije u salone dolaze s maskom. Preporuka je da frizeri iza svakog klijenta mijenjaju masku i to je zapravo jedina primjedba koju frizeri imaju.

Naime, postoje muške frizure koje su gotovo nakon samo 15 do 30 minuta i ženske koje se rade i po dva sata, pa će u tom smjeru tražiti izmjene, da ne moraju iza baš svake mušterije mijenjati maske već za dva do tri sata, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Pleksiglasi se neće postavljati na pultove.

- Jako smo zadovoljni s mjerama i drago nam je da je HOK bio uključen u izradu preporuka – kaže za Jutarnji list Boris Lukovnjak, predsjednik Ceha frizera HOK-a.

Zadovoljni su i kozmetičari, te maseri. I kod njih će biti preporuka da distanca među klijentima bude metar i pol, ali kod njih je obično slučaj da svaki klijent ima svoju kabinu, pa im to nije problem. Epidemiološke mjere zapravo su u skladu s onim što su i dosad radili – dezinfekcija iza svake mušterije, zbrinjavanje infektivnog otpada kod kozmetičara, rad u rukavicama i korištenje jednokratne papirnate zaštite u roli, te ručnika koji se peru iza svake mušterije.

- Dosad smo maske nosili samo ako smo bili prehlađeni, a sada ćemo ih nositi stalno, a preporuka je i da klijenti nose maske – kaže nam Antonija Tretinjak, zagrebačka kozmetičarka iz Ceha frizera i kozmetičara HOK-a.

24. travanj 2024 04:03