StoryEditorOCM
RegionalGDJE JE DROGA

Misterij: Od zapljene do podizanja optužnice ‘nestalo‘ petnaest kilograma marihuane!

Piše Mario Pušić/JL
21. siječnja 2021. - 08:36

Karlovačka policija se 26. listopada prošle godine pohvalila da je dva dana ranije zaplijenila najveću godišnju količinu cannabis marihuane, čak 199,2 kilograma. Dva i pol mjeseca poslije, 15. siječnja, Općinsko državno odvjetništvo objavilo je da su podigli optužnicu protiv mladića koji je krijumčario 184,63 kilograma cannabisa.

Nedvojbeno se radi o istom slučaju, no ono što jest dvojbeno je količina "materijala" jer se od jednog do drugog priopćenja negdje pogubilo 14,57 kilograma marihuane. Gdje je nestalo gotovo 15 kilograma "trave", je li se osušila, je li je netko zlorabio, popušio, preprodao ili je došlo do manjka samo u brojkama, a stvarno je stanje i dalje isto - pitanja su nam se samo redala dok smo u glavi slagali moguće kombinacije iščitavajući dva priopćenja. Evo kako je tekla ova neobična kronologija.

PU karlovačka u listopadu šalje medijima opširno priopćenje u kojem navode da su "u subotu 24. listopada na odmorištu autoceste A1 u Draganiću policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili kombi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 24-godišnjak te vizualnim pregledom unutrašnjosti vozila uočili više torbi ispunjenih nepoznatom materijom za koju se posumnjalo da bi se moglo raditi o drogi cannabis marihuani".

"U više torbi pronađeno je više paketa s ukupno 199,2 kilograma zelene biljne materije za koju je preliminarnim testiranjem utvrđeno da se radi o drogi cannabis marihuani". Drogu su preuzeli stručnjaci Centra za kriminalistička istraživanja "Ivan Vučetić" koji su trebali vještačenjima potvrditi da se doista radi o opojnoj drogi. Po okončanju istrage tužiteljstvo je podiglo optužnicu. To su priopćili javnosti.

- Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 24. listopada 2020. u Draganiću, na odmorištu autoceste A1, radi daljnje distribucije na ilegalnom tržištu u kombi vozilu u trinaest torbi držao 77 paketa s ukupno 184,63 kilograma droge cannabis marihuana... - priopćili su iz tužiteljstva.

Zamolili smo glasnogovornicu PU karlovačke da istraži zbog čega su ključne brojke u dva priopćenja različite.

- U policijskom priopćenju navodi se količina utvrđena preliminarnim vaganjem, dakle u bruto iznosu, zajedno s ambalažom u koju je pakirana, te je ona tako i otpremljena u Centar "Ivan Vučetić". Oni je vještače, između ostalog utvrđuju i točne količine, znači bez ambalaže, te svoj nalaz dostavljaju Odvjetništvu te je onda Državno odvjetništvo dobilo tu manju, ali stvarnu količinu - pojasnila je glasnogovornica Andreja Lenard, naglašavajući kako je moguće i da zbog stajanja i sušenja dođe do gubitka droge na težini.

19. travanj 2024 19:27