StoryEditorOCM
RegionalKAO IZ BAJKE

Foto: Kućice u obliku gljive i dvorca u kojima možete prespavati uz Nacionalni park Krka, nevjerojatne su!

Piše Zrinka Korljan/D&D
20. srpnja 2020. - 09:35

Neobični objekti za najam u Srbiji su apsolutni hit, a odnedavno se mogu unajmiti i u Hrvatskoj. Budući da u mjestu Rupe nema niti jedne vrste smještaja, a nalazi se uz Nacionalni park Krka, obitelj Žižić počela je razmišljati o pokretanju  neke vrste ruralnog turizma. S njima je u projekt ušla i obitelj Junaković, a zajedno nisu odustajali ni kad su im susjedi govorili da “nisu normalni”. Jedna je kućica gljiva, a druga dvorac, baš kao iz bajke. Smještene su u mjestu Rupe, uz Nacionalni park Krka, a njihov vlasnik Florijan Žižić kaže da su mu mnogi rekli da nije normalan kad je odlučio kupiti takve male objekte i iznajmljivati ih. U tom mjestu, naime, turista nema, a on je odlučio privući ih, i to ni manje ni više nego kućicama neobičnog oblika koje izrađuje Rade Kremenović.

- Prije nekih osam godina šibensku Kalelargu zamijenio sam životom na selu. Budući da se Rupe nalaze uz Nacionalni park Krka, koji posjećuju turisti iz cijelog svijeta u velikim brojkama, a u Rupama nije bilo nijednog apartmana ili bilo kakve vrste smještaja, počeo sam razmišljati o pokretanju nekakve vrste ruralnog turizma. Bio sam svjestan da sve prirodne ljepote koje nas okružuju nisu dovoljne kako bih uobičajenom vrstom smještaja poput standardnih mobilnih ili drvenih kućica i šatora mogao konkurirati tisućama sličnih smještaja uz more ili luksuznim kućama i vilama u okolici - priča Florijan, koji je dugo razmišljao na koji bi način mogao privući turiste. Tako je odabrao kućice iz bajke, koje su savršene za odrasle osobe željne odmora ili avanturiste, a naročito obitelji s djecom (Krka Fairytale village).

Nije kućica samo lijepa, već je i ugodna za boravak i izolirana od vanjskih utjecaja. Vanjski zidovi sastoje se od mrežaste armature obložene obostrano stiroporom. Stiropor se postavlja pomoću poliuretanske pjene. S unutarnje i vanjske strane zid je obložen fasadnom žbukom s mrežicom. Oko polovine površine zidova (ovisno o modelu kućice) obloženo je još dodatnim stiroporom. Krovna konstrukcija je izvedena na isti način kao i zidovi. Pod se sastoji od čelične konstrukcije, termoizoliran je, sa završnim slojem od keramičkih pločica ili laminata. Sve prostorije u kućicama imaju prirodnu ventilaciju preko vrata i prozora od drvenih profila.

- Kad smo supruga Vanja i ja pokazali te kućice našoj četverogodišnjoj Niki, bila je oduševljena. Odmah je bilo: ‘Vauuu! Tata, mama, ja bi takvu kućicu, hoćete li mi kupiti takvu kućicu?!’. Tada smo shvatili da će to biti zanimljiva priča za velike, ali i malene - sjeća se Florijan.

S njima su u projekt ušli prijatelji Helena i Ivica Junaković i zajedničkim su snagama kupili dvije kućice. Prvo je stigla velika gljiva, a zatim, pred samu koronu, i dvorac. Kućice su stigle na velikoj labudici, a zatim su velikim kamionom-dizalicom postavljene na teren, gdje smo postavili betonske stope na koje su kućice postavljene.

- Gljiva je stigla opremljena i upravo je namijenjena za neku vrstu robinzonskog smještaja u kojem može spavati 5-6 osoba. Ima kupaonicu i mini kuhinju koje se nalaze u donjem dijelu kućice, kao i krevet na razvlačenje, ormar i mini stolić na rasklapanje. Na galeriji se nalaze ležaji-madraci, stanu 3-4 ležaja za spavanje. Dvorac je malo manja kućica, ona je iznutra bila neizrađena i za opremanje je zaslužna Helena, jer je dvorac pod obitelji Junaković - priča Florijan i kaže da je najam moguć na minimalno dvije noći, ali nema ograničenja za maksimum, dodaje kroz smijeh. Cijene se kreću od 400 kuna, ovisno o terminu.

- Prema najavama, najviše gostiju dolazi iz Njemačke i Francuske i sve su to roditelji s djecom. U ovom kraju ima dosta turista koji su zaljubljenici u biciklizam i planinarenje, siguran sam da će doći kad prođu ljetne vrućine - kaže. 

18. travanj 2024 14:39