StoryEditorOCM
RegionalLIKA SVE TRAŽENIJA

Istražili smo ponudu nekretnina u Ličko-senjskoj županiji: Evo koliko stoji manja kuća s vrtom!

Piše Jelena Cvetko/Crozzila/D&D
20. siječnja 2021. - 13:10

Pandemija koronavirusa na globalnoj je razini prouzročila uglavnom negativne posljedice, a brojne građane tijekom karantene izolirala u svojim domovima. Međutim, u Hrvatskoj su se dogodila i dva velika potresa koja su - ako u stanovima i kućama nije došlo do oštećenja - u najmanju ruku prouzročila dodatan stres. 

Kako bi pobjegli od straha koji unose potresi, ali i epidemija, dio građana odlučio je promijeniti svoju adresu. Trajno ili barem privremeno. Tako je tržište nekretnina na području Like, odnosno Ličko-senjske županije zabilježilo i neke pozitivne pomake.

Naime, na ijekom 2020. oglasniku za nekretnine Crozilla.com tijekom 2020. zabilježen je porast potražnje za nekretninama u Ličko-senjskoj županiji, a da je to doista tako potvrdio je i Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK te ujedno vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine.

image
PLITVICE - SMOLJANAC, 120 m2, okućnica 970 m2, 95.000 €
CROZZILA

- Prošle godine porasla je potražnja za kućama, stanovima i apartmanima na našem području, a najveći razlog je potres u Zagrebu i covid jer su ljudi ostali 'zarobljeni' u svom stanu od 40-ak kvadrata na sedmom katu i željeli su se maknuti barem privremeno iz Zagreba. Sada je Ličko-senjska županija dobro popunjena ljudima iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Šibenika... - kaže Bižanović i dodaje kako su mogućnost uzgoja vlastite hrane, ali i povoljan geografski položaj također dali pozitivan doprinos porastu potražnje za tamošnjim nekretninama.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su da su se na tom području lani najviše tražili apartmani, a potom kuće i stanovi za prodaju. Osjetan interes dolazio je iz Zagreba, ali potražnja je bila velika i u obrnutom smjeru.

image
KUTEREVO, 53 m2, 1200 m2 okućnice, 35.000 €
CROZZILA

Interes stranaca

- Postoji interes zamjene nekretnina selo - grad, tako da su neki Zagrepčani već zamijenili svoje stanove za stanove ili kuće u našoj županiji, a imamo i interes Ličana za kupnju nekretnina - kaže Bižanović, dodajući da iz navedenih razloga agencija Lika nekretnine od lani posluje i u novom uredu smještenom u središtu Zagreba.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su, osim domaćih kupaca, nekretnine u Ličko-senjskoj županiji pretraživali i inozemni posjetitelji koji su, kako kažu u agenciji Lika nekretnine, najviše kupovali u Senju, Karlobagu, Otočcu i Plitvicama.

image
KRASNO, 180 m2, 600 m2 okućnice, 130.000 €
CROZZILA

Najveći broj inozemnih posjetitelja oglasnika Crozilla.com zainteresiranih za nekretnine na području Ličko-senjske županije tijekom 2020. dolazio je iz Njemačke, Slovenije i Švicarske.

- Kuće uglavnom kupuju Slovenci, Mađari, Nijemci i Austrijanci - kaže Bižanović te dodaje da interes stranih kupaca postoji, ali i kako oni ipak najviše traže povoljnije nekretnine te da je mali broj onih koji se odlučuje za skupe. Ako ih i kupuju, onda moraju biti na dobrim lokacijama, poput prvog reda do mora ili rijeke, jezera, potoka ili na brežuljku.

Turistička destinacija

- Stranci kupuju ili nekretnine do 70.000 eura ili pak one skupe, po cijenama između 200.000 i 400.000 eura. No, interesa ima i za vilu u Novalji u prvom redu do mora od 4 milijuna eura - ističe.

Osim porasta potražnje za kupnjom nekretnina u Lici, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju da su iznimno traženi i apartmani za najam, a iz agencije Lika nekretnine navode kako se primjećuje i velik interes za kućama koje se iznajmljuju na dulje razdoblje. Interes za dugoročnim unajmljivanjem tamošnjih kuća poprilično je velik, kaže Bižanović, a većinom se radi o zakupu od jedne do pet godina.

- Što se tiče apartmana, naš kraj je poznat kao turistička destinacija zbog nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeke Gacke, Like te lova, ribolova, glamping turizma. Na tom su području apartmani uglavnom u kategorijama od 3 do 5 zvjezdica. Privatni iznajmljivači su uložili silan novac u svoje apartmane, vrhunski su uređeni s novim namještajem i relativno dobro popunjeni i sada u doba covida - kaže Bižanović. 

image
Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK te vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine
LIKA NEKRETNINE
26. travanj 2024 15:40