StoryEditorOCM
RegionalOVO JE SKANDALOZNO

I njega je sigurno ‘sram koliko nema‘... Zaposlenik APN-a od Agencije kupio kuću i stan, stanovima ‘namirio‘ i sestru i rodbinu

Piše Jutarnji.hr
29. lipnja 2020. - 22:00

Kad je, sada smijenjeni direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Krešimir Žunić poručio da ga je sram koliko nema, objašnjavajući kako je točno kupio stan od Agencije kojoj je na čelu - mislili smo da smo čuli sve, donosi RTL-ova Potraga. No reporterka ovog istraživačkog magazina Danka Derifaj sada je otkrila još nevjerojatniji slučaj. U istom kompleksu zgrada u Šibeniku stan je kupio APN-ov djelatnik, drugi je kupila njegova sestra, do trećeg je došao njezin suprug, a četvrti je kupio njegov brat, prenosi Jutarnji.hr.

Stotinu četrdeset i osam stanova u dvije APN-ove zgrade u Šibeniku prodano je stanarima u lipnju 2018. Među njima je i Ivan Paić, referent za prodaju stanova iz APN-a koji ne živi u tom stanu. Ima kuću u Samoboru. I tu je kuću kupio uz pomoć zajma APN-a, samo sedam godina ranije, 2011. Kako iz APN-a nisu odgovorili kako je to moguće, isto pitanje ekipa Potrage pitala je bivšu ministricu graditeljstva.

- Gospodin koji radi u APN-u, Ivan Paić, ima deset bodova, a mogućih bodova je više od 600. Kako je to moguće? Kako je zamišljen POS? POS je bio da ljudi koji ne mogu doći do svoje prve nekretnine na tržištu mogu zaista koristiti sve benefite iz proračuna. Proračun punimo vi, ja i svi građani, prema tome, uopće ova priča da netko tko radi u APN-u, ima samo deset bodova na listi - kupi stan, on je direktno ošamario cijeli sustav koji je zamišljen, kaže Anka Mrak Taritaš.

Program POS-a je, dakle, program za pomoć mladim obiteljima koje si ne mogu priuštiti stan po tržišnim cijenama da dođu do svog stambenog prostora. Ovaj u Šibeniku, koji su kupili Paić i njegova supruga stoji 1.041 euro po kvadratu, odnosno oni su 89 kvadrata stana na moru platili 93.558 eura.

Na kupoprodajnom ugovoru Paićevih njegova adresa prebivališta je u Skradinu, a njegove supruge u Samoboru. Tu kuću u Samoboru Paićevi su kupili 2011. Radi se o troetažnom stanu ukupne površine 123 četvorna metra, koji je stajao 120 tisuća eura. 56.199 eura, dakle gotovo pola, su Paićevi realizirali zajmom od APN-a.

- Da li to može biti u redu da djelatnik APN-a kupi čak dvije nekretnine preko POS-ovih programa? Moj stav od početka je bio prema svim takvim situacijama jednak, od Lovre Kuščevića kada sam odmah rekao da treba dati ostavku, pa onda Ponoš kojem sam preporučio da da ostavku, bilo je još takvih situacija, Žunić, bio je moja ingerencija pa sam ga mogao odmah skinuti s mjesta direktora. A sada je situacija takva da DORH radi kompletnu analizu koja će utvrditi sva činjenična stanja. Vidim prema upitima koji dolaze da će se vrlo brzo riješiti ta situacija, komentira Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

Program APN-a postoji gotovo 20 godina, arhitektica Iva Marčetić već godinama ukazuje na njegove nepravilnosti.

- Ja bih mogla navesti puno kritika na ideju ovog samog programa koja podrazumijeva da država na neki način pomaže u kupnji stanova i na taj način, ta metoda je podložna mnogim malverzacijama budući da se radi o direktnom utjecaju na tržište nekretnina, i na neki način se radi o davanju, omogućavanju stjecanja veće količine vlasništva i bilo je za očekivati od samog početka da će se desiti malverzacije na način da oni koji imaju uvid u ove programe na neki način i koriste te programe, pa tako ste i vi pokazali u nekim prethodnim primjerima da službenici APN-a pod nekim sumnjivim okolnostima dolaze u posjed takvih stanova, ističe Marčetić.

Jedan od njih je i spomenuti referent prodaje u APN-u, Ivan Paić i njegova supruga, koji su dva puta koristili povlastice APN-a za kupnju nekretnina, njegova sestra Ana Paić Bumbak jednom, iako već ima nekretninu u Šibeniku. Ona i Zvjezdana Paić - čije ime je navedeno na sandučiću stana Ivana Paića u Šibeniku - inače su suvlasnice kuće u centru Šibenika. U kući se iznajmljuju dva apartmana, a kao domaćin se reklamira upravo Ivan, o kojem možemo pročitati kako već deset godina radi u državnoj agenciji za prodaju stanova mladim obiteljima.

- Očito nešto ne valja s kriterijima, kako može netko s deset bodova od gotovo šesto dobiti stan? To je na jedinicama lokalne samouprave jer oni utvrđuju kriterije i oni određuju liste prvenstva, no jedan član je iz APN-a uvijek koji bi trebao voditi, pratiti i kontrolirati na koji način se to radi. To je Krešimir Žunić, koji i dalje radi u APN-u?! Naravno, čekamo Državno odvjetništvo da utvrdi činjenično stanje i pokrene postupak, komentira Štormar.

Prema zemljišnim knjigama, sestra djelatnika APN-a Ivana Paića, Ana Paić Bumbak i suprug, oboje imaju po jedan stan u istoj APN-ovoj zgradi. To ne bi smjelo biti moguće prema kriterijima za POS-ove stanove, i zaista Martino Bumbak nikada nije ni bio na listi APN-a. Do stana je došao zaobilaznim putem. Prema kupoprodajnom ugovoru stan je prvo kupio izvjesni Božidar Ban, posudivši novac od Martina Bumbaka, šogora našeg glavnog junaka iz APN-a. Iz aneksa ugovora je vidljivo kako se Ban nikada nije ubilježio na stan APN-a, no ipak ga je dao u zalog za pozajmicu od Bumbaka. Mjesec dana nakon prodaje, dug - koji je, usput rečeno, iznosio točno onoliko koliko je stajao stan - nije mogao vratiti, pa je Martinu Bumbaku umjesto novca dao stan. Prema Odluci APN-a iz veljače 2020., kupljeni stanovi ne smiju se prodavati deset godina. No, na stanu Martina Bumbaka, takve zabilježbe nema.

Ekipu Potrage zanimala je verzija prvog kupca s liste APN-a Božidara Bana, pa su ga potražili na adresi koja je upisana na kupoprodajnom ugovoru za APN-ov stan. Ban se nikada nije javio, kao ni Ivan Paić, niti Krešimir Žunić, koji je i ovdje među potpisnicima prodaje svih stanova.

Iz DORH-a do zaključenja priloga ekipa Potrage nije dobila odgovor o fazi istrage u APN-u, a iz APN-a uvjeravaju da nepravilnosti nema.

- Posebno napominjemo kako je neovisna revizija Ministarstva graditeljstva provela reviziju prodaje stanova iz Programa POS-a te sukladno njezinom nalazu i mišljenju, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u postupcima odabira i prodaje stanova iz Programa POS-a, rekli su iz APN-a na upit RTL televizije.

- Revizija je utvrdila nepravilnosti posebno kod nekih natječaja i pravilnika, u provođenju pravilnika, a ne po pravilnicima, i dala preporuke kako ubuduće to sve popraviti kako bi ubuduće stanje bilo takvo kakvo je. Interna revizija ministarstva nema ovlasti sve kao Državno odvjetništvo da ide protiv nekih ljudi. Mi smo tu dokumentaciju predali Državnom odvjetništvu i Državno odvjetništvo provodi sve što dalje treba provoditi, kaže Predrag Štormar.

Ogromna sredstva su potrošena, a očito je dosta stanova otišlo u ruke onima kojima to nije nužno. Zadnja državna revizija APN-a objavljena 2017. pokazala je nepravilnosti, stanovi u Šibeniku koji su spomenuti u prilogu prodani su 2018. Zahvaljujući RTL-ovim prilozima, APN-om se, prema riječima ministra, sada bavi DORH. Nova državna revizija je u tijeku, a iz Grada Šibenika na upit odgovaraju kako nepravilnosti nema.

20. travanj 2024 15:53