StoryEditorOCM
RegionalJAČI I OD OLUJE

"I kad sikire padaju" fešte u Medviđi mora biti, evo kako se danas proslavio tradicionalni Usik sv. Ivana, guštalo se uz domaću jaretinu i janjetinu

Piše M.K.
29. kolovoza 2023. - 21:21

- Mogu i sikire padati, ali u Medviđi se mora proslaviti Usik sv. Ivana - tako su u utorak prokomentirali mještani Medviđe olujno nevrijeme koje zahvatilo srce Bukovice na njihov najvažniji blagdan - Glavosjek sv. Ivana Krstitelja koji se svake godine 29. kolovoza obilježava u župi Prikazanja Blažene Djevice Marije u Medviđi, a kojemu je posvećena i nekadašnja župna crkva sv. Ivana (13./14. st.), zaštićeni spomenik kulture RH. 

image

Fešta u Medviđi

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Iako je jaka kiša praćena vjetrom donekle omela planirane svečanosti, pa se i sveta misa slavila umjesto za vanjskim oltarom unutar crkve bez uobičajene procesije, to nije spriječilo mještane Medviđe, Zelengrada i okolnih mjesta da održe svoju feštu, koja se odvijala ispod dva postavljena šatora gdje se uživalo u tradicionalnoj domaćoj jaretini i janjetini, lešo i pečenoj, a pala je i poneka pjesma uz harmoniku i gitaru, "neveri u inat".

Bila je to prigoda da se barem na taj dan okupi rodbina širom svijeta, uzvanici, prijatelji, ali i brojni gosti koji su došli iz svih krajeva Zadarske županije.

image

Fešta u Medviđi

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Fešta Usika sv. Ivana jedna je od rijetkih preostalih pučkih fešti koja još nije iskomercijalizirana i prepuštena turizmu, pa se u Medviđi na taj jedan dan u godini može još uvijek osjetiti duh starih vremena, narodnih običaja i domaćeg ugođaja.

Pa i kad sikire padaju, fešte u Medviđi mora biti i to duboko u noć...

07. svibanj 2024 01:48