StoryEditorOCM
RegionalMEGA PROJEKT

Dovršen sustav javnog navodnjavanja Baštica II faza Smilčić – osigurana voda za čak 508 hektara voćnjaka, vinograda te povrtlarskih kultura

Piše PR tekst
30. rujna 2020. - 19:36

Ove je godine dovršen jedan od najvažnijih projekata u poljoprivredi na našem području - Zadarska županija kao investitor preuzela je na korištenje građevinu - sustav javnog navodnjavanja BAŠTICA - II FAZA (SMILČIĆ). Uzimajući u obzir cjelokupan projekt BAŠTICA, poljoprivrednicima je kroz Sustav javnog navodnjavanja omogućeno navodnjavanje čak 508 hektara površina. Sustav se nalazi u neposrednoj blizini naselja Donji Kašić, Smilčić, na prostoru koji teritorijalno pripada Gradu Benkovcu.

Zahvat je planiran na prostoru označenom kao osobito vrijedno (poljoprivredno) obradivo tlo, isključivo poljoprivredne namjene. Ciljevi projekta bili su povećanje kvalitete korištenja područja u poljoprivredne svrhe, povećanje površine područja koju će biti moguće navodnjavati, omogućavanje korištenja područja za uzgoj novih kultura, održivo upravljanje resursima, poticanje konkurentnosti poljoprivrede i zadržavanje stanovništva u ruralnom području.

Projekt je iznimno važan za zadarsku poljoprivredu jer postojeći sustav Baštica omogućuje navodnjavanje I faze 350 hektara poljoprivrednih površina dijela sustava Baštica uz akumulaciju Vlačine. Obuhvat proširenja sustava navodnjava Baštica - II faza Smilčić omogućuje navodnjavanje dodatnih 158 hektara poljoprivrednih površina na kojima prevladavaju manje parcele privatnih vlasnika. Površine su pokrivene nasadima voćnjaka (93 hektara) i to breskva, nektarina, trešnja, višnja maraska, masline i vinogradi te povrtlarskim kulturama (65 hektara).

Radi izgradnje sustava javnog navodnjavanja, a temeljem Ugovora o komisionom vođenju projekta, Hrvatske vode su u srpnju 2018. godine osnovale Tim za provedbu Projekta izgradnje sustava javnog navodnjavanja BAŠTICA - II FAZA SMILČIĆ u svrhu praćenja i provođenja aktivnosti. Zadarska županija je s danom 1. kolovoza 2018. godine prijavila početak građenja u Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, Ispostava Benkovac. Izvođač je uveden u posao 10. kolovoza 2018. godine. Rok izvođenja je bio 15 mjeseci. Voditelj projekta je izdao konačnu obavijest o završetku radova s datumom 8. studenog 2019. godine, što znači da su radovi na izgradnji sustava javnog navodnjavanja BAŠTICA - II FAZA, SMILČIĆ završeni unutar ugovorenog roka od 15 mjeseci.

Zadarska županija još je 2014. godine započela s projektom izgradnje sustava javnog navodnjavanja Baštica – II faza, Smilčić, što je bila nadogradnja na već izgrađeni SJN Baštica. Projektant je bila tvrtka HIDROKONZALT PROJEKTIRANJE d.o.o. Solin. Za navodnjavanje područja Baštica II - Smilčić iskazan je interes poljoprivrednika na površini od 158 hektara, te je bilo potrebno osigurati količinu od 60 litara u sekundi za potrebe navodnjavanja. Izrađeno je tehničko rješenje sustava kojim se iz postojećeg bazena Kašić (zapremine 2000 m3) u periodu najvećih potreba za vodom može zahvatiti maksimalna količina voda od 60 l/s uz minimalni tlak na mjestima priključka od 2 bara. Bazen Kašić vodom se puni iz nizvodne akumulacije Vlačina zapremine 1.130.000 m3 putem CS Vlačina.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kao operativno tijelo za provedbu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. - 2020., je krajem 2016. godine objavila natječaj za mjeru M04 "Ulaganja u fizičku imovinu", podmjere 4.3. "Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva", tipa operacije 4.3.3. "Ulaganje u šumsku infrastrukturu". Na njega se prijavila Zadarska županija s projektom navodnjavanja, pa je 25. travnja 2017. godine izdana Odluka o prihvatljivosti, te je sklopljen Ugovor o financiranju s Agencijom u iznosu od 22.889.973 kuna.

U svibnju 2018. godine stručno Povjerenstvo za provođenje postupka javne nabave kao ekonomski najpovoljniju ponudu je odabralo ponudu ponuditelja: BRACO KOP d.o.o. Zagreb. Nakon izabranih izvođača radova i nadzora te pregleda dostavljene dokumentacije, od strane Agencije, u travnju 2019. godine, dostavljena je obavijest o dodijeljenoj potpori u obliku bespovratnih financijskih sredstava u iznosu od 16.022.402,81 kuna. Sredstva potpore osigurana se iz proračuna Europske unije i proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85 posto udjela, Republika Hrvatska s 15 posto udjela, a intenzitet javne potpore iznosi 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova.

Obuhvat

Sustav SJN Baštica – II faza, Smilčić obuhvaća izgradnju: dovodnog cjevovoda DN 300 mm duljine 340 m od bazena Kašić do nove CS Kašić, tlačnog voda DN 200 mm duljine 390 m iz CS Kašić do visoke zone sustava Baštica I, preljeva DN 300 mm duljine oko 220 m iz bazena Kašić, centralne crpne stanice Kašić kapaciteta max. 60 l/s, glavnog opskrbnog cjevovoda (DUCTIL) DN 300 mm duljine 6,7 km, distribucijskih PEHD cjevovoda profila 110 mm, 125 mm, 160 mm i 250 mm, ukupne duljine 11,5 km i 38 priključnih okana (105 brojila).

Jamstveni rok

Dana 9. prosinca 2019. godine izvršen je tehnički pregled izvedenih radova. Nakon obilaska građevine, pregleda izvedenih radova i pregleda ugrađene opreme ustanovljeno je da su radovi izvedeni prema Ugovoru, da kvaliteta opreme odgovara tehničkim specifikacijama iz Ugovora, te da nema uočenih nedostataka, pa je 10. siječnja 2020. godine izdana Uporabna dozvola, koja je postala izvršna i pravomoćna 15. siječnja 2020. godine. Prema Ugovoru, jamstveni rok za kakvoću izvedenih radova, ugrađene opreme i materijala je 84 mjeseca (7 godina) i počeo je teći od dana primopredaje 5. veljače 2020.

 

25. travanj 2024 18:37