StoryEditorOCM
RegionalOBITELJSKI KOLAPS

Dalmatinka proziva državu: ‘Tinejdžerica već živi s majkom koja ima premladog momka, a ocu žele oduzeti i mlađu kći!‘

Piše Božidar Lončar/SD
21. travnja 2024. - 10:22

Htjela bih u medije iznijeti, da se zna, vrlo negativno iskustvo koje sam proživjela, ali ga i dalje proživljavam sa sustavom socijalne skrbi u Splitu i Makarskoj - uvodno nam je kazala starija žena sa šireg područja Makarske (potpuni identitet poznat redakciji, op.a.).

Ona je članica obitelji u kojoj je i dvije malodobne kćeri razdvojenih roditelja, a koji su pod nadzorom sustava "socijale" tijekom posljednjih nekoliko godina.

- Na zahtjev starije od tih kćeri sam otišla u Zavod za socijalni rad kada mi je rekla da njihova majka ima prijatelja koji s djevojkom uči, ide na more i vodi ih svugdje. Rečeno mi je da se ne smijem miješati u njihove međusobne odnose na što sam im odgovorila da je problem u tome što je muškarac znatno mlađi od njihove majke, a jedva stariji od njezine starije kćeri koja je već djevojka.

Pitali su me sumnjam li na pedofiliju na što sam im uzvratila protupitanjem: tko bi ovdje trebao ići na policiju, vi ili ja – svjedoči naša sugovornica.

Otac dviju kćeri ima zabranu pristupa jednoj od svojih kćeri nakon prijave za zlostavljanje.

- Njihov otac i ja smo rodbinski povezani. Dobio je otkaz relativno nedavno, a nakon toga i zabranu pristupa jednoj od kćeri koja ga je prijavila za zlostavljanje. S drugom, mlađom kćeri, je stalno.

Mislim da ga je starija kći prijavila na nagovor majke. Išla sam to prijaviti i na lokalnu vlast, a nakon svih tih događaja nitko ne priča sa mnom – govori nam uzrujana žena i nastavlja prepričavati što joj se navodno dogodilo prilikom posjeta djelatnica Zavoda za socijalni rad.

- Došla je socijalna radnica iz Splita i pričali smo o cijeloj situaciji. Rekla sam joj da svi zajedno sjednu za isti stol nakon čega bi im se i ja pridružila. Otišla je i nije ništa napravila.

Kazala je da me ne želi slušati i da će i mlađu kći odvojiti od oca s obrazloženjem da on živi u neprikladnim i nehigijenskim uvjetima. Vrijeđala me i govorila da se bavim okultnim stvarima – ističe žena.

image

Obitelj iz naše priče živi na širem području Makarske

Ivo Ravlić/Cropix

Izravan povod za javljanje "Slobodnoj Dalmaciji", kako navodi, bio je posjet dviju djelatnica Zavoda sa socijalni rad iz Splita i Makarske tijekom ovog tjedna.

- Tražili su oca dviju kćeri i provjeravali ga kod članova obitelji. Tada je socijalna radnica iz Splita negirala sve što je ranije rekla. Da ne kažem da nikog iz obitelji nisam vidjela na tom sastanku.

Stariju djevojku sam zadnji put vidjela prije nakon nekoliko mjeseci, već i tijekom tog susreta, koji se dogodio prije njezine prijave protiv oca, bila je napeta. Danas me, kao, ni ne prepoznaje.

Mlađa kći je još premlada, ali kao da se boji ostatka obitelji, mislim da su joj napričali svašta o ocu i meni, bacali su naše poklone i slično. Nikoga ne vidimo više – tvrdi naša sugovornica.

Pitanja o ovom slučaju postavili smo Zavodu za socijalni rad iz kojeg potvrđuju da je obitelj iz ove priče pod nadzorom njihova sustava.

- Nadležni Područni ured poduzeo je i nadalje će poduzimati, dok za to postoji potreba, sve odgovarajuće mjere obiteljsko-pravne zaštite u svrhu zaštite prava, interesa i dobrobiti maloljetne djece. Uz to, pomoći će roditeljima u poboljšanju međusobnog odnosa i komunikacije kao i obitelji će biti pružena sva potrebna pomoć i podrška sukladno važećim zakonskim propisima i pravilima struke.

S obzirom na zakonsku obvezu poštivanja načela tajnosti i zaštite osobnih podataka, kao i načela poštivanja privatnosti, više od navedenog ne možemo komentirati, osobito jer se radi o maloljetnoj djeci – naglašavaju iz Zavoda.

03. svibanj 2024 17:13