StoryEditorOCM
RegionalREČENO-UČINJENO

Dalmatince je šokirao ‘objekt‘ koji je izgrađen nasred rive, pogledajte gdje je završila (ne)sporna septička jama

Piše Toni Veljača
11. svibnja 2023. - 13:28

Nevjerojatan građevinski zahvat izveden u Pirovcu u kojem je mještanin na jednom traku javne dužobalne prometnice "zašalovao" septičku jamu dobio je svoj epilog.

Betonska konstrukcija danas je dizalicom nosivosti 30 tona vraćena na privatnu česticu investitora radova, kojem je, podsjetimo, suglasnost za gradnju betoinske jame dao sam Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac, opravdavajući svoj potez tvrdnjom kako je sve napravljeno prema uredno ishodovanim građevinskoj i ostalim dozvolama.

- Radi se o tome da je čovjek, investitor, uredno ishodio sve dozvole za objekt na svom zemljištu, ali mu je more probilo u rupu koju je iskopao za crnu jamu. Zato je tražio dozvolu da na javnoj prometnici i plastičnoj podlozi "šaluje" betonsku jamu, koju će 30-tonska dizalica spustiti unutar parcele i sve će biti vraćeno u prvobitno stanje.

Nikakav bazen, nikakva uzurpacija javne površine, sve će biti kako je prije bilo – pojasnio je tada načelnik, čudeći se koliku medijsku pažnju je privukla "obična" septička jama.

image

Dizalica je uklonila septičku jamu koju je mještanin gradio na javnoj prometnici

Facebook Ivan Gulam/Screenshot

Rečeno – učinjeno. Dizalica je betonsku konstrukciju danas doista prebacila unutar granica zemljišta na kojoj se gradi privatna kuća uz more, što je zabilježio i Gulam, objavivši na svojoj stranici na Facebooku i video.

- EKSKLUZIVNO! Prijelomna vijest! Nećete vjerovati što je učinio dizaličar! I "nebo plače" nakon ovog događaja! Odlazi bazen iz našeg mista… - napisao je načelnik, kojeg je cijela situacija očito dobro zabavila.

Dodajmo kako je slučaj iz Pirovca došao i do građevinske inspekcije Državnog inspektorata koja u cijeloj situaciji, upravo poput prvog čovjeka Pirovca, također nije utvrdila ništa sporno i nezakonito.

Gradnja septičke jame nasred ceste na kojoj se promet odvija u oba smjera, dakle nije sporan, kao ni činjenica da je jedino sigurnosno upozorenje na gradnju predstavljala plastična traka kojom je jama bila okružena, jer nikakve druge signalizacije u blizini nije bilo.

Postavlja se onda i legitimno pitanje tko bi preuzeo odgovornost da je zbog betoniranja septičke jame na javnoj prometnici nastradao netko od sudionika u prometu ili pješaka. Opravdanje "tako se kod nas u Pirovcu radi septička jama" je u najmanju ruku neozbiljno, ali očito je u Hrvatskoj i to dozvoljeno.

18. travanj 2024 06:16