StoryEditorOCM
RegionalSTVORENO NA ŠETNJU

Dalmacija dobila još jednu atrakciju za domaće i turiste: ovo je više nego dobar razlog da se zaputite na izlet, čeka vas i jedno malo iznenađenje

Piše A.P.
8. studenog 2022. - 14:25

Službeno je otvorena poučna staza na poluotoku Oštrica pored obrambenog bedema u Grebaštici, takozvanog ‘‘Kineskog zida‘‘. Šetnica je duga nešto manje od 400 metara, a vidikovac do kojeg staza vodi, nalazi se na 52 metra nadmorske visine.

- Ideja ovog projekta je spojiti poučnu stazu odnosno vidikovac s već probijenom, a neuređenom stazom na predjelu Galešnica koja se nalazi s druge strane uvale. Želimo napraviti kompletnu šetnicu kojom bismo povezali sve uvale Grebaštice. To je, smatramo, itekako potrebno našem mjestu– ističe direktorica TZ Grebaštica, Marijana Šarić.

Prigodnim se riječima obratio i predsjednik TZ Grebaštica, Tomislav Mrdeža, te kaže kako su u planu i novi projekti ovakve vrste i iste vrijednosti. Uređenje staze koštalo je 750 tisuća kuna iz fonda Ruralnog razvoja EU.

- Ovo je samo prvi dio poučne staze odnosno šetnice. U drugom, kompleksnijem dijelu šetnice, plan je spojiti ovu poučnu stazu sa centrom mjesta. Čekamo studiju utjecaja na okoliš te se nadamo da ćemo i na tome surađivati s Gradom Šibenikom, da možemo što prije krenuti u realizaciju tog drugog dijela projekta – govori Mrdeža.

Ono što stazu krasi te joj zaista daje edukativni karakter, brojne su poučne table, ali i jedan mali mediteranski vrt u sklopu kojeg je zasađeno otprilike 20 stabala i grmova karakterističnih za Grebašticu.

- Vrt daje dodatnu edukativnu notu za lokalno autohtono bilje koje i domaćem stanovništvu pruža neke dodatne informacije. U fazi sadnje, najzahtjevnije je bilo prvih nekoliko dana dok se korijenje primilo, a biljaka koje vidimo sada ne bi ni bilo bez ekipe iz DVD-a Grebaštica koji su u dva navrata po cijeli dan ovdje salijevali velike količine vode u biljke i stabla pa se dečkima ovim putem od srca zahvaljujemo – kaže Ivona Ivčević Berlengi, arhitektica i glavna projektantica staze.

image

Početak staze u podnožju bedema na Oštrici
 

Šibenski.hr
image

Iza bedema je muflonsko lovište Hrvatskih šuma
 

Šibenski.hr
image

Novootvorena staza duga je nešto manje od 400 metara
 

Šibenski.hr
image

Na vrhu staze izgrađen je maleni Vidikovac s pogledom na dio šibenskog akvatorija

Šibenski.hr
image

Na jednom dijelu staze je ogledni nasad s biljkama karaterističnim za taj dio Grebaštice
 

Šibenski.hr
image

Na vidikovcu
 

Šibenski.hr
image

Pogled na drevni srednjovjekovni bedem
 

Šibenski.hr
25. travanj 2024 08:06