StoryEditorOCM
RegionalMINUS DO MINUSA

Crni rekordi u travnju: pandemija srušila tržište, najveći pad prometa bilježe putničke agencije i turoperatori, smještaj je u minusu od čak 89 posto!

Piše Sanja Stapić/SD
30. lipnja 2020. - 21:55

Crni rekord u travnju statistika je zabilježila za uslužne djelatnosti izmjerivši im najveći pad prometa od 33,5 posto u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, što je najveći pad prometa uslužnih djelatnosti na godišnjoj razini od 2011. godine ili od početka mjerenja mjesečnih serija.

Najveći pad prometa od 92,7 posto na godišnjoj razini ostvarile su putničke agencije, turoperatori i povezane djelatnosti, u smještaju je taj minus 89 posto, a u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića 79 posto.

Porast prometa ostvaren je samo u dvije uslužne djelatnosti – u informacijskim djelatnostima, koje su imale šest posto veći promet, i u računalnom programiranju, savjetovanju i povezanim djelatnostima, koje su na godišnjoj razini imale 0,4 posto veći promet.

Kakav optimizam?!

Danak su zbog uvedenih epidemioloških mjera radi sprječavanja pandemije bolesti COVID-19 platile uslužne djelatnosti i na mjesečnoj razini budući da su za 25,8 posto imale manji promet u travnju u odnosu na ožujak, pri čemu najveće minuse opet imaju putničke agencije od 83,8 posto i smještaj od 74,6 posto, a kompletna trgovina, maloprodaja i veleprodaja te popravak motornih vozila i motocikala pali su 60 posto.

Podaci su ovo koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku, koji je također plasirao i nove podatke za trgovinu na malo i industriju u svibnju. Ti podaci ne ulijevaju previše optimizma budući da su maloprodaja i industrija u svibnju bile slabije na godišnjoj razini, no samo je maloprodaja usporila pad, te je s rekordnog pada od 25,5 posto iz travnja, u svibnju na godišnjoj razini pala za 7,8 posto.

Industrijska proizvodnja pala je 12,4 posto u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više nego u travnju kada je na godišnjoj razini pala za 11 posto. Na mjesečnoj je razini ukupna industrija u svibnju bila za 3,5 posto manja nego u travnju, dok je istovremeno trgovina na malo otišla u veliki plus.

Pošta i internet

Tako Državni zavod za statistiku navodi da je nakon pada u ožujku i travnju, sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u svibnju ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno porastao za 23,5 posto u odnosu na travanj prošle godine. Najveći rast prometa od 62,7 posto imala je trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima), dok je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao samo 0,3 posto.

Na godišnjoj razini i dalje se nižu minusi pa je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima u svibnju bio manji za 4,9 posto, a minus u prometu neprehrambenim proizvodima iznosio je 3,4 posto.

Državni statističari ističu da su u svibnju, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, povećani promet imale samo trgovina na malo internetom ili poštom u kojoj je porastao 9,2 posto, dok je 3,6 posto porastao promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama. No, na te dvije djelatnosti otpada samo 7,3 posto prometa maloprodaje.

Struja i plin

Industrijska proizvodnja u svibnju je u usporedbi s travnjem u prerađivačkoj industriji pala 7,6 posto, četiri posto pada bilježi rudarstvo, dok je proizvodnja za 16,6 posto porasla u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji. Najveće minuse u prerađivačkoj industriji statistika na mjesečnoj razini bilježi za proizvodnju motornih vozila, prikolica i poluprikolica koja je pala 47,6 posto, za 30,7 posto pala je proizvodnja duhanskih proizvoda, po 20 posto bile su manje proizvodnja strojeva i uređaja i proizvodnja računala, farmaceutskoj industriji proizvodnja je pala 18,8, kemijskoj industriji za 18,5 posto, proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda smanjena je 18,4 posto, proizvodnja metala imala je minus od 18 posto...

Državni zavod za statistiku objavio je da je ukupan broj zaposlenih u industriji u svibnju bio 0,5 posto manji nego u travnju, dok je na godišnjoj razini smanjen za tri posto. Proizvodnost rada u industriji u prvih je pet ovogodišnjih mjeseci u usporedbi s istim razdobljem prošle godine bila manja je za 4,1 posto.

Hrana

Godišnje stope pada u trgovini na malo:
- 7 posto u ožujku
- 25,5 posto u travnju
- 7,8 posto u svibnju

Čekić i nakovanj

Godišnje stope pada u industriji:
- 4,9 posto u ožujku
- 11 posto u travnju
- 12,4 posto u svibnju

Usluge

Travanjski minusi uslužnih djelatnosti:
- 33,5 posto u travnju na godišnjoj razini - manji promet
- 92,7 posto - pad prometa putničkih agencija, turoperatora i ostalih rezervacijskih usluga
- 89,3 posto - pad prometa u smještaju
- 79,2 posto - pad prometa u pripremi i usluživanju hrane i pića

18. travanj 2024 10:18