StoryEditorOCM
RegionalZAŠTITITE SE

Cijepljenje protiv gripe počinje već 15. listopada, za dio građana je besplatno, u ljekarnama će vakcina koštati 70-ak kuna. Potražnja je velika

Piše Anita Belak Krile
23. rujna 2020. - 20:54

Ove je godine potražnja za cjepivom protiv gripe veća nego prijašnjih sezona, a cijepljenje počinje već 15. listopada. Do sad je procjepljivanje započinjalo u studenome, no zbog pandemije Covid-19, i želje da se najugroženije kategorije stanovništva zaštite što prije od mogućnosti zaraze s oba virusa, cijepljenje kreće nešto ranije.

Kao što je poznato, cjepivo protiv gripe stvara imunitet jednu sezonu, odnosno traje negdje oko šest mjeseci do godinu dana.

Dosad svi koji su dobivali razna cjepiva u ambulantama nisu morali prethodno predočiti negativan test na koronavirus, a tako će biti i s cijepljenjem protiv gripe. Neće biti potrebno prethodno testiranje na Covid.

Još lani Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio je 460.000 doza cjepiva za osiguranike, a dodatno je naručeno i 130.000 doza koje stižu početkom prosinca te još 100.000 za prodaju u  ljekarnama.

Drugi kontigent stiže tek u prosincu jer cjepiva nema na tržištu onoliko kolika je potražnja, a i tek se sad proizvodi. Naime, prije proizvodnje se analizira je li se dogodila neka značajnija promjena virusa od prošle sezone. Virus se promatra u zemljama južne polutke, gdje traje zima dok je kod nas ljeto, i tek onda, kad se vidi je li bilo nekih velikih mutacija, kreće proizvodnja vakcine.

Cjepivo protiv gripe besplatno je samo za one iznad 65 godina i kronične bolesnike, dok ostali moraju platiti. Cijena u ljekarnama bit će oko 70 kuna.

- Kada dođe cjepivo, planiramo organizirati cijepljenje u ljekarnama na području svih županija. Cijepljenje će provoditi epidemiolozi ili liječnici obiteljske medicine, a ljekarne će prethodno oglasiti termine. Očekujemo gužvu jer je interes za cjepivom ove godine velik – potvrđuje magistra Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.  

S cijepljenjem protiv gripe u ljekarnama u Hrvatskoj se počelo lani kad su se građani mogli cijepiti u 20 ljekarni u šest hrvatskih gradova - Zagrebu, Velikoj Gorici, Splitu, Rijeci, Bjelovaru i Osijeku. Ove godine uključit će se 50 ljekarni.

Iako liječnici savjetuju cijepljenje protiv gripe, ima i onih koji se, unatoč tome što spadaju u rizičnu skupinu, ne žele cijepiti, jer strahuju kako vakcina neće biti učinkovita.

To se znalo događati prijašnjih godina kad tip gripe koji je bio dominantan nije bio cjepivom najbolje pogođen. Vakcina bi dobro pokrila soj A, ali ne i B, iako bi i oni pacijenti koji su imali tip B dobili lakše simptome budući da je cjepivo pružalo određenu razinu zaštite zahvaljujući antigenskoj sličnosti, odnosno tzv. križnoj zaštiti.

Međutim, epidemiolozi uvjeravaju kako nema baš nimalo bojazni da će se to ponoviti jer su sadašnja cjepiva četverovalentna, a ne više trovalentna kao prije.

Već su lani građani cijepljeni takvim četverovalentnim cjepivom u čijoj se proizvodnji koriste dva soja virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. A to gotovo u potpunosti smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

- Pozivam starije pacijente, kronične bolesnike, onkološke pacijente da se svakako cijepe protiv gripe. Dobiti istodobno Covid-19 i gripu moglo bi biti kobno i za zdravu, mlađu populaciju. Mortalitet nije visok, ali je pitanje što nas čeka u nadolazećem periodu i kakva će klinička slika biti upravo zbog nepredvidivosti virusa - savjetuje pulmolog dr. Saša Srića.

20. travanj 2024 02:36