StoryEditorOCM
RegionalIZAZVALA STRAH

Časna sestra na vjeronauku u školi plašila djecu pričom o jogi: ‘To je prizivanje vraga...‘; Oglasila se i biskupija

Piše Piše PSD
10. studenog 2023. - 08:25

Časna sestra koja predaje vjeronauk u Osnovnoj školi Lapad isprepadala je učenike svojim stavovima i porukama oko prakticiranja joge do te mjere da je cijeli slučaj eskalirao do roditelja i ravnateljice te je od svega ispao potpuni skandal. Dubrovački dnevnik o ovom je slučaju dobio informacije iz više izvora.

Naime, časna sestra je u sklopu svog sata predavala o drugim religijima, između ostalih i o hinduizmu i budizmu pa je tom prilikom spomenula kako pripadnici tih religija prakticiraju jogu koja u naravi predstavlja ‘‘prizivanje vraga‘‘. To je izazvalo strah kod dijela učenika, a posebno kod onih koji i sami idu na jogu, kao i kod onih čije majke idu na jogu. Sve je eskaliralo raspravom koju su i djeca potakla jer im u tim godinama sigurno nije bilo ugodno čuti kako zbog hobija kojim se bave ‘‘prizivaju vraga‘‘.

Dio roditelja tvrdi da su se djeca prepala. Časna im je svojim objašnjenjima utjerala strah u kosti, da će im se dogoditi nešto loše, zbog čega su čak spomenuli i odustajanje od joge. Revoltirani roditelji zatražili su sastanak s ravnateljicom. Dubrovački dnevnik doznaje kako je cijeli postupak ispitivanja detalja i okolnosti i na službenoj razini u tijeku.

O ovom događaju stiže više informacija od brojnih roditelja iz Lapadske škole. Dio njih tvrdi kako je časna sestra u jednom trenutku i pitala tko od roditelja i djece ide na jogu uz komentar kako kršćani to nipošto ne bi smjeli prakticirati. Navodno je časna odgovorila djeci koja su joj rekla kako su oni koji idu na jogu sretni tako što je spomenula kako je ‘‘jedna njena prijateljica išla na jogu te potom počinila samoubojstvo‘‘, piše Dubrovački dnevnik.

O svemu se oglasila i Dubrovačka biskupija.

Dubrovački dnevnik poslao je upit Dubrovačkoj biskupiji oko skandala koji se dogodio u Lapadskoj školi na satu vjeronauka tijekom kojeg je časna sestra učenicima, među ostalim, kazala kako je joga prizivanje vraga i kako će im se dogoditi nešto loše, što je izazvalo veliki strah kod učenika, kako za sebe, tako i za roditelje koji idu na jogu. 

- Slijedom događaja koji su se zbili u OŠ Lapad na satu Katoličkog vjeronauka, a o kojima smo obavješteni 8. studenoga od strane ravnateljice OŠ Lapad, izražavamo iskreno žaljenje ako su se učenici osjetili uznemirenima na nastavi Katoličkog vjeronauka što svakako nije bio cilj i namjera vjeroučiteljice osobno te u svakom smislu nije poželjno da se takvi osjećaji povezuju ili potiču s povezivanjem nastave Katoličkog vjeronauka.

Ostatak pročitajte OVDJE.

27. travanj 2024 06:25