StoryEditorOCM
RegionalNA PLAŽI PILATUŠA

Akcijom čišćenja u Pakoštanima obilježit će se Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu

Piše Zadarski.hr
25. rujna 2020. - 12:51

Akcijom čišćenja u Pakoštanima 29. rujna 2020. od 9 do 12.30 sati obilježit će se Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu

Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu u utorak 29. rujna 2020. godine obilježit će se u Pakoštanima akcijom čišćenja obalnog pojasa plaže Pilatuša od 9 do 11 sati te prigodnim programom nakon akcije od 11 do 12.30 sati tijekom kojega će se održati eko kviz i kreativna radionica izrade ekoloških natpisa za djecu i odrasle. Ovom akcijom Općina Pakoštane priključit će u prva obilježavanja ovoga datuma kojega je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2019. godine s ciljem razvoja svjesnosti o važnosti odgovorne potrošnje i proizvodnje kako bi se na međunarodnoj razini doprinijelo borbi protiv gladi i borbi protiv klimatskih promjena.

Na svjetskoj razini čak jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku prehranu gubi se ili propada, a što iznosi oko 1.3 milijarde tona godišnje. Akcijom čišćenja i prigodnim programom u Pakoštanima nastojat će se podići svjesnost o ovome problemu te ostalim izazovima s kojima se kao društvo na lokalnoj i globalnoj razini suočavamo po pitanju gospodarenja otpadom.

Akcija je jedna u nizu aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“ financiranog iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grada Biograda na Moru, u realizaciji projekta kao partneri sudjeluju Općina Pakoštane, Općina Polača, Općina Stankovci i Općina Lišane Ostrovičke. Cilj ovoga projekta je informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom te utjecati na razvoj ekološke svjesnosti i usvajanje navika potrebnih za odgovorno postupanje s otpadom i učinkovito upravljanje resursima. Ukupna vrijednost projekta je 511.042,35 kuna, dok su prihvatljivi troškovi 503.887,00 kuna. 

23. travanj 2024 14:20