StoryEditorOCM
KalelargaUNATOČ LOŠOJ GODINI

Zlata za najbolja ulja zadarskim maslinarima iz Milana i Omiša

Piše Mario Vuksan
19. veljače 2020. - 10:51
U kategoriji ulja od nenavodnjavanih ekološki proizvedenih maslina Morovići su osvojili šampionsko zlato.Arhiva Hanza Media

S krajem zime i početkom proljeća kreću i ozbiljne maslinarske smotre s ocjenjivanjima ulja, pa su i maslinarima zadarskog kraja počela pristizati prva priznanja za ulja proizvedena u 2019., relativno lošoj, zapravo ćudljivoj maslinarskoj godini.

Prvo vrijedno priznanje stiglo je iz Milana žmasko-splitskim maslinarima, bračnom paru Nives i Goranu Moroviću, za njihovo ulje NAI 3.3 s prestižne smotre monosortnih ulja Monocultivari Olive Oil. U kategoriji ulja od nenavodnjavanih ekološki proizvedenih maslina Morovići su osvojili šampionsko zlato. Njihovo ulje od sorte coratino dobilo je 9,5 od mogućih deset bodova.

Sve ostale nagrade u drugim kategorijama na ovom su natjecanju pobrali talijanski i španjolski maslinari.

A ravnokotarski maslinar Borislav Pedić vratio se s 14. Povenjaka, manifestacije koja se svake godine održava u Omišu, s pobjedničkim zlatom kojeg je podijelio s porečkim OPG-om Popović. I pridraško i porečko maslinovo ulje osvojili su po 97 bodova, a priznanja su s maslinarima dobile i uljare u kojima su ulja proizvedena: „Nadin“ u Nadinu i „Lisjak“ u Kopru.

Na omiškom Povenjaku je još nekoliko maslinara iz Zadarske županije za svoja ulja osvojilo zlatnu medalju: Damir Vicković, Ivica Vlatković, Marin Senkić, Dragutin Pjelik, Stanko i Dinko Sikirić i Marin Matešić.

Osim ovih s Povenjaka je u Zadar stiglo još jedno osobito vrijedno priznanje i to za kategoriju koja, na žalost, ne postoji na drugim maslinarskim manifestacijama. Bistro „PjatAnite i Lea Mialića u zadarskoj Varoši je osvojilo prvo mjesto u kategoriji najbolje posluženih maslinovih ulja u ugostiteljskim objektima.

25. travanj 2024 14:59