StoryEditorOCM
KalelargaPETRINA U ZADRU /

VIDEO Načelnik Primoštena uoči nastavka suđenja: tvrdi da je nepravdeno progonjen, proziva Emilija Kalabrića i suce koji rade po diktatu politike

Piše I. Ivanac
16. travnja 2021. - 09:14

NOVO:

Uz pratnju policije, načelnik Općine Primošten Stipe Petrina stigao je u petak ujutro u Zadar gdje se njemu i komunalnom redaru Goranu Furčiću sudi zbog prepilanih drvenih stupova na brdu Gaj na kojima se su nalazili telekomunikacijski uređaji Odašiljači i veza i T-COM-a. Uoči nastavka suđenja koje traje 15 godina Petrina se obratio novinarima, zbog, kako kaže, dugotrajnosti postupka i njegove besmislenosti.

- Ovo je namješteni sudski postupak u kojem se već od 2006. godine  vrši stravičan policijski pritisak na Općinu Primošten, komunalnog redara i na mene. Predmet je vezan uz tri nezakonito postavljena stupa na vrhu Gaj, a u Zadar je došao s Emilijom Kalabrićem, bivšim općinskim državnim odvjetnikom u Šibeniku, a danas županijski državnim odvjetnikom u Zadru. Nažalost tu pomoći nema. Nas se okrivljuje što smo postupili u skladu s ustavnim ovlastima jedinice lokalne samouprave i na svaki način nas se želi prisiliti da Općina Primošten da služnost tvrtki Odašiljači i veze za 600 kuna mjesečno, a to ne želimo, kazao je Petrina dodajući kako mu sutkinja Ivana Parać Krišto ne može suditi u tom predmetu jer kod nje ima još dva predmeta druga predmeta.

- Općina Primošten je makla te stupove i to nije sporno. Napravili smo to temeljem ovlasti koje jedinice lokalne samouprave uživaju, istaknuo je Petrina i u pratnji policajca ušao u zgradu Općinskog suda u Zadru.

No ročište nije dugo trajalo, točnije nije održano, jer se drugookrivljeni Furčić, uredno ispričao sutkinji za svoj nedolazak zbog, kako je naveo, njegovog zdravstvenog stanja i trenutne epidemiološke situacije koja predstavlja veliki rizik za njega.

Nakon toga, Parać Krišto je donijela odluku da zbog nedolaska Furčića nema uvjeta za održavanje ročišta te je sljedeću raspravu zakazala za 21. svibnja.

Nakon neuspjelog pokušaja održavanja ročišta Petrina je poslao i  priopćenje.

- Usprkos navedenoj obavijesti o nemogućnosti dolaska Gorana Furčića, sutkinja je ustrajala u provođenju dovedbenog naloga. Kako je bilo očito da će se ročište odgoditi, proračunskim sredstvima suda i policije nanesen je nepotreban trošak, istaknuo je te dodao kako je do sada uvijek imao opravdan zdravstveni razlog za izostajanje s ročišta te da mu je nejasno zbog čega je onda izdan dovedbeni nalog za njega.

Istaknuo je i kako je za ročište koje se trebalo održati u petak saznao u četvrtak i to od Furčića, ali i kako je za dovedbeni nalog saznao isti dan uvidom u e-spis. Zbog toga je nazvao i referadu suda i zahtijevao da se "dovedbeni nalog stornira". Službenica koja mu se javila na telefon je kazala kako se dovedbeni nalog ne može stornirati već ga "eventualno policijska postaja može opozvati". 

RANIJE:

Uoči današnjeg nastavka suđenja na Općinskom sudu u Zadru, načelnik Općine Primošten Stipe Petrina obratio se novinarima zbog, kako kaže, dugotrajnosti postupka i njegove besmislenosti.

Načelniku Petrini i njegovom komunalnom redaru sudi se temeljem tužbe T-COM-a i Odašiljača i veza zato što je 2006. uklonio stupove na kojima su se nalazili telekomunikacijski uređaji. Petrina tvrdi da su i stupovi i odašiljači bili postavljeni bespravno, bez suglasnosti Općine, na općinskom zemljištu. 

Na traženje suda Petrina je na sud priveden uz pomoć policije.

25. travanj 2024 15:36