StoryEditorOCM
KalelargaPREMALO MJESTA

U zadarske gradske dječje vrtiće neupisano je ostalo 195 mališana. "Radimo na tome, svako dijete imat će svoje mjesto"

Piše AVŠ
13. srpnja 2021. - 10:39

U gradske dječje vrtiće, Sunce i Radost, za ovu predškolsku godinu stiglo je ukupno 829 prijava od čega je 108 djece predškolskog uzrasta.

Ukupno ove godine upisano je 367 mališana, a ako se uzme u obzir da su 72 prijave bile bez uvjeta te da ih je 80 bilo dvostruko, ukupna brojka neupisane djece u Zadru je 195. 

- Ovo je veliki skok u odnosu na prethodnu godinu. Samo lani smo imali 308 neupisane djece. Radimo na tome da svaki mališan u Zadru ima svoje mjesto u vrtiću. Ovog trenutka u dječjem vrtiću Latica još su tri nepopunjene redovne skupine, mjesta ima i u privatnim vrtićima, a tu je i projekt "Mreža Zadar" - kazao je pročelnik Upravnog odjela za školstvo Joso Nekić.

image
 Joso Nekić
Luka Gerlanc/Cropix

- Na početku mandata rekli smo da nam je cilj upisati svako dijete u Zadru u vrtić. Mi smo blizu tog cilja. Prije 15 godina obujam upisane djece u Zadru iznosio je 35 posto, danas smo na borju od 85 posto. S novim vrtićima koje radimo na Višnjiku, doći ćemo i do brojke do 90 posto. Projektiraju se nove predškolske ustavne u Diklu, na Crvenim kućama te Smiljevcu, kako bi svaki kvart imao vrtić. Vrtići više nisu samo čuvališta djece, nego podizanje standarda na svim razinama i zato smo ponosni da smo jedini grad u Hrvatskoj kojemu je cijena vrtića 600 kn za prvo dijete, 300 kn za drugo, dok je za treće besplatno – naglasio je gradonačelnik Branko Dukić.

image
Branko Dukić, gradonacelnik
Jure Miskovic/Cropix

Na današnjem kolegiju gradonačelnika najavljeno je također kako će se od iduće vrtićke godine preći na model e-upisa čime će se povećati transparentnost i olakšati roditeljima i korisnicima upis djece u vrtiće. 

20. travanj 2024 14:13