StoryEditorOCM
KalelargaSUKOB INTERESA?

Pokrenut postupak protiv Martina Baričevića – Povjerenstvo nije obaviješteno da koncesiju na plaži u Maslenici dobiva njegov sin

Piše Predrag Opačić
9. ožujka 2020. - 14:41

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak 6. ožujka donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv saborskog zastupnika i načelnika Općine Jasenice Martina Baričevića. Povjerenstvo se pritom pozvalo na članak 18. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.
U slučaju kada tijelo u kojem dužnosnik obnaša javnu dužnost stupa u poslovni odnos s poslovnim subjektom u kojem član obitelji dužnosnika ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu, dužnosnik je dužan o tome pravodobno obavijestiti Povjerenstvo, opisano je člankom 18. Zakona. Baričević je to očito propustio učiniti, pa je postupak pokrenut.
Kao načelnik, Martin Baričević je i predsjednik općinskog Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja koje je prošle godine jedno od koncesijskih odobrenja za rad na pomorskom dobru u Maslenici dodijelilo i obrtu "Bonaca" u vlasništvu Baričevićevog sina Luke. Općinski komunalni redar i član Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja Frane Rončević izjavio je u travnju prošle godine kako je načelnik Baričević, odmah po saznanju da mu je sin zatražio koncesijsko odobrenje, napisao izjavu kojom se izuzima iz svih postupaka u rješavanju tog zahtjeva. Načelnik Martin Baričević je tada ustvrdio da ni na koji način nije sudjelovao u proceduri dodjele koncesijskog odobrenja svom sinu.
Luka Baričević je dobio koncesijsko odobrenje za ugostiteljski objekt s terasom od 50 četvornih metara i kiosk od 12 kvadrata na masleničkoj plaži.
O tome je unaprijed trebalo biti obaviješteno i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Kako Povjerenstvo o tome nije obaviješteno, sada je pokrenulo postupak protiv načelnika Martina Baričevića.
 

24. travanj 2024 21:44