StoryEditorOCM
KalelargaTESTIRANJE U ZADRU

Ministar Beroš prošlog tjedna najavio isporuku 2000 regensa, ali još nisu stigli. Medić: ograničenu količinu testova koristimo za prioritete

Piše Ivica Nevešćanin
8. travnja 2020. - 12:34

Zadar je spreman za provođenje većeg broja testiranja, ali još uvijek nema dovoljnu količinu reagensa, upozorio je epidemiolog Alan Medić.

- Dobili smo ograničeni broj reagensa koje prioritetno koristimo za brzo testiranje zdravstvenih djelatnika i sumnjivih pacijenata. Svaki zdravstveni djelatnik koji je bio u samoizolaciji mora se testirati prije povratka na posao jer se virus u organizmu zadržava i do 28 dana nakon infekcije. Testiranje nije jedini način borbe protiv širenja virusa, najvažnije je pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i higijene – naglasio je Medić koji se nada da bi za koji dan u Zadar trebala stići najavljena veća količina reagensa koja bi epidemiolozima omogućila brže detektiranje zaraženih osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je prošlog tjedna u Zadru da je u pitanju količina od 2000 reagensa koji bi pomogli epidemiolozima da bržom detekcijom zaraženih mogu efikasnije djelovati u cilju sprečavanja širenja zaraze.

19. travanj 2024 00:59