StoryEditorOCM
KalelargaGDJE ĆEMO S OTPADOM?

Inspekcija naložila zatvaranje deponija kod Dikla za 90 dana, a CGO će biti završen do kraja 2022. - traži se lokacija drugog, privremenog odlagališta

Piše P.O.
24. rujna 2020. - 13:50

Zadarska komunalna tvrtka „Čistoća” dobila je rok od 90 dana za zatvaranje deponija kod Dikla na koje komunalni otpad, neopasni proizvodni otpad i građevinski otpad koji sadrži čvrsto vezani azbest dovozi 18 okolnih gradova i općina. Problem je u tome što bi odlagalište u Diklu trebalo biti zatvoreno krajem godine, a sve najave pokazuju da bi Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim s radom trebao započeti tek u drugoj polovini 2022. godine.

Sve to znači da će do tada sav taj otpad morati biti odlagan na neko privremeno odlagalište čija lokacija još uvijek nije poznata. Rokovi funkcioniranja deponija kod Dikla su u nekoliko navrata produženi, postojala je i ideja o dogradnji još jedne odlagališne plohe od šest hektara na koju bi se moglo „smjestiti” oko 400.000 kubičnih metara novog otpada. Ako se godišnje na Diklu deponira oko 80.000 kubika, to znači da se traži lokacija privremenog odlagališta na kojega bi u sljedeće dvije godine trebalo biti odloženo oko 160.000 kubika otpada.

-Državni inspektorat izdao je rješenje o zatvaranju odlagališta otpada Diklo. S obzirom na prostorni kapacitet, ovo je rješenje u skladu s našim planovima i još jedan korak u procesu trajnog zatvaranja tog odlagališta. Stoga se na odlagalištu Diklo neće tražiti novi kapaciteti.
Treba istaknuti kako se na tom odlagalištu zbrinjava otpad s područja gradova Zadra i Nina te još 17 općina u Zadarskoj županiji. U prijelaznom razdoblju, do otvaranja Županijskog centra za gospodarenje otpadom, pitanje privremenog odlaganja otpada dogovara se s resornim ministarstvom te će javnost o tome biti pravodobno obaviještena, izjavio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

27. travanj 2024 04:30