StoryEditorOCM
FotoreportJUNAK S NASLOVNICE

‘Moj tata Hrvoje među prvima je ušao u Knin‘. On je i na kultnoj fotografiji Matka Biljka koja je tada obišla svijet

Piše Linda Perić
5. kolovoza 2020. - 09:02

- Javljam Vam se ususret obljetnici Oluje. Moj tata, Hrvoje Kostelac, među prvima je ušao u Knin, tom prilikom jedan od Vaših reportera je uslikao njega i njegove suborce. Slika koja je tada obišla svijet nešto je čime se moj otac najviše ponosi s obzirom da je veoma mlad otišao braniti domovinu. Razlog zbog kojeg Vam pišem je zapravo jednostavan voljela bih kada bi spomenutu sliku ponovno objavili. Vjerujem da bi mom ocu bilo drago ponovno je vidjeti u novinama - stoji u poruci koju je Viktorija Kostelac poslala redakciji "Slobodne Dalmacije".

U pobjedonosnom ulasku u Zvonimirov grad njezinog je oca okom objektiva uhvatio naš fotoreporter Matko Biljak, pa je sad već kultna fotografija završila na naslovnici „Slobodne Dalmacije“.

image
Bivši branitelj Hrvoje Kostelac
Davor Pongračić/Arhiv/HANZA MEDIA

Podsjetimo kako je 17 godina poslije, 2012. godine, tada 36-godišnji Hrvoje poželio doći do fotografije kojom je ovjekovječen taj trijumfalni ulazak hrvatskih snaga. Nazvao je zagrebačko dopisništvo Slobodne Dalmacije i raspitao se je li moguće doći do fotografije. Želja mu se ostvarila! Fotoreporter Matko Biljak poslao mu je fotografiju, a Hrvoje je novinarki Snježani Dukić ispričao kako je došlo do te povijesne snimke.

Tom prigodom Hrvoje je, među ostalim, izjavio kako mu smeta što njegov zapovjednik – general Ante Gotovina “trune” u haaškom zatvoru gdje mora dokazivati svoju nedužnost. A oni, koji su, kako kaže Kostelac, Gotovinu prvi izdali, ali i opljačkali Hrvatsku, danas čekaju suđenje ipak - na slobodi.

Situacija je, na sreću, osam godina poslije drugačija,  a upravo se Ante Gotovina, na 25. obljetnici proslave Oluje, kao predstavnik hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik operacije, prvi obraća uzvanicima i javnosti.

Cijeli razgovor s junakom legendarne naslovnice možete pročitati ovdje.
 

23. travanj 2024 21:39