StoryEditorOCM
FotoreportŽIVI GUŠT

Ma koje bablje ljeto, burici usprkos, traje još pravo: fotografije iz srca Dalmacije pokazuju kako se uživa na temperaturi kakvu bi htjeli što duže

Piše Marijana Klarić
19. rujna 2020. - 12:06

Bablje ljeto još nije počelo, a brojni su skloni, već s početkom školske godine i novim zamahom obaveza koje nadolazeća jesen donosi, ove predivne dane u kojima uživa Dalmacija već takvim zvati, tako da mu se možemo s punim pravom radovati.

Jer, ako nas kasno ljeto već miluje ovakvim temperaturama, za očekivati je da će i "produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni", kako ga definiraju na Wikipediji.

image
Jure Mišković/Cropix


Naš je fotoreporter zabilježio divne prizore u Zadru, gdje se u predvečerje uživalo kod Morskih orgulja, gdje se doživljavaju već svjetski proslavljeni zalazi sunca.

Sudeći po ekipi na snimkama, u Zadru je još dosta turista, ali i brojni domaći ne propuštaju uživati u danima u kojima možemo boraviti vani.

image
Jure Mišković/Cropix


Ove lijepe prizore ne želimo kvariti razmišljanjima o "covid zimi" u zatvorenom.

Valja napomenuti da ni u ovoj opuštenosti ne treba zaboraviti na zaštitu od sunčevih zraka. Istina da je u rujnu intenzitet nešto manji, ali su UVA i UVB zrake itekako u akciji.

image
Jure Mišković/Cropix


Dermatolozi godinama ponavljaju kako je izuzetno bitno zaštititi kožu i tijekom jeseni i zime. Za oblačnih dana dovoljan je faktor 15, za sunčanih 30, a za boravka na otvorenom u srednjem dijelu dana na višoj nadmorskoj visini faktor 50.

Jedno od simpatičnijih pojašnjenja "babljeg ljeta" nalazi se u Velikoj sovjetskoj enciklopediji, gdje kažu da je to razdoblje "kad starice na suncu još mogu zagrijati kosti ili prosušiti kosu".

image
Jure Mišković/Cropix


U tjednima prije mlađa ekipa može - što hoće....

image
Jure Mišković/Cropix
18. travanj 2024 19:24