StoryEditorOCM
ForumOPET ZAISKRILO

Vojska je odlučila sasvim ignorirati ministra Banožića, danas se pokazalo da vojnici jedino slušaju predsjednika Milanovića. No, jesu li u pravu?

Piše Anita Belak Krile
22. studenog 2021. - 16:30

Ne nazire se kraj sukobu u vojnom vrhu između HDZ-ova ministra obrane Marija Banožića i predsjednika države Zorana Milanovića, a nastave li u istom tonu, ne može se isključiti da neće izazvati ustavnu krizu. Budući ministar ima svog šefa, a to je premijer Andrej Plenković, posve je jasno da se ovdje ne radi o svađi predsjednika i ministra, nego o konfliktu Milanovića i predsjednika Vlade Plenkovića.

Nova runda cirkusa, odnosno kako kaže Milanović „grčke drame“ odigrala se u našičkoj vojarni "132. brigade Hrvatske vojske", gdje je u ponedjeljak organiziran ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta sa 130 pripadnika HV-a u NATO operaciju KFOR na Kosovu. Došao je predsjednik Milanović, dok je ministar obrane otkazao dolazak jer medijima nije dopušten ulaz u vojarnu, a na ispraćaju nije bilo predviđeno njegovo obraćanje niti obraćanje zapovjednika kontingenta. MORH je pozvao novinare, a Pantovčak odlučio da im tamo nije mjesto. Banožićev vozač stigao je pred vojarnu, a onda se po nalogu ministra vratio nazad.

image











 
Vlado Kos/Cropix

Tko je u pravu, a tko u krivo u ovom igrokazu, ili grčkoj drami kako to kaže predsjednik, teško je raspetljati, no u ovoj posljednjoj epizodi prepucavanja, o kojoj i svi mediji u Srbiji s guštom i posprdno izvještavaju, doc. dr. Mato Palić profesor s Katedre ustavnog i europskog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku kaže kako Predsjednik Republike i načelnik Glavnog stožera krše članak 54. Stavak 4. Zakona o obrani. Prema tom članku ministar donosi odluku o provedbi naredbe za takvu vrstu korištenja vojske.

„Prema članku 91. St 2. Zakona o obrani vojarnama upravlja Ministarstvo obrane RH. Prema tome, Predsjednik Republike ne može zapovjediti legalno nikome da zabrani ulazak novinara na prostor vojarne. Ministar mora biti u tome jer je to tako zakonom propisano – tumači dr. Palić.

Banožić: 'Ne želim sudjelovati u igrokazu'  

„Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske. Nisam otišao u našičku vojarnu "132. brigade HV" na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR jer ne želim sudjelovati u igrokazu gospodina koji nažalost ne razumije prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju. Vidimo se uskoro" komentirao je ministar, ne novinarima uživo nego preko društvenih mreža.

image
Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Milanović pak izvrijeđao ga je nakon svečanosti, kazavši da se Banožić ponio "sitni tat".

"Ministar se najavio i onda kao zadnji sitni tat, u zadnji tren ne dolazi. Ostavio je svoje ljude na cjedilu, kao što ostavlja na cjedilu brigadire, generale, kao što im prijeti, traži njihove ostavke, kao što se zadnji tren ukrcava u borbene zrakoplove", komentirao je Milanović. Upitan zašto daje izjavu ako mediji nisu pozvani na događaj, Milanović je pojasnio kako su takvi događaji u vojarni predviđeni za vojsku te je odlučio da se u krugu vojarni ne daju izjave kako bi vojska bila zaštićena od dnevne politike.

"Ona se svodi na to da nakon svečanog čina nikog ne zanima vojska, nego onda dajemo izjave ja, ministar, to će prestati. To će se događati, ako treba, izvan vojarne", poručio je Milanović objasnivši kako medijima nije rečeno da ne mogu doći, već da neće moći ući u vojarnu.

Milanović: 'Vidjet ćemo tko će biti jači'

Što se tiče ispraćaja vojnika dodao je kako je on snimljen te će biti objavljen pa smatra da mediji nisu uskraćeni za informacije. To što ministar nije mogao govoriti komentirao je riječima „kako Banožić neće govoriti na ovakvim događanjima dok barem ne vrati brigadira Burčula u sustav, pa ćemo vidjeti tko će biti jači“.

image











 
Vlado Kos/Cropix

„Opet se vraćamo na početnu točku - ne dopuštam zulum vojske, iskaljivanje na časnicima s lažnim obrazloženjem, kao što s lažnim obrazloženjem lete i Pilatusi", rekao je. Osvrnuo se i na Banožićevo korištenje vojnih zrakoplova, kazavši kako ne zna što o tim letovima misle ministrove kolege koji na sastanke u Zagreb dolaze preko naplatnih kućica.

"On hitno leti, a najavi let dan ranije. I onda ga nema niti u letnom manifestu. Ali srećom na kraju ga ne možeš prevariti. I onda kaže da je sve radio na poziv Ratnog zrakoplovstva. Hitno je letio, da mu se ne bi ohladila janjetina u Tisnom, gdje mu tata ima vikendicu, a najavi dan ranije hitni let. Ako to ne smeta njegovim kolegama koji se voze šinobusom, onda me baš briga. Ali ne može se to događati bez pisanog traga, to je strašno što radi", rekao je Milanović.

Kazao je kako su iz kabineta ministra nazvali, bez pisanog traga, zapovjednika Ratnog zrakoplovstva, mimo načelnika Glavnog stožera, kako ne bi morao pisati odluku za sebe. Potom je, veli, Banožićeva glasnogovornica nazvala zapovjednika Ratnog zrakoplovstva i pitala mogu li reći da se letjelo na njihov poziv.

"Svašta mi se prigovaralo, ja sam vrhovni zapovjednik, ja kad idem transportnim sredstvima idem uz svu dokumentaciju, a on se ukrcao na avion, zvat ću Plitvice da vidim koliko je medvjeda 'roknuo' putem. Tako će biti dok ga Plenković ne stavi k nozi, rekao je Milanović.

25. travanj 2024 05:40