StoryEditorOCM
ForumDINO LJUTIĆ

Uhićen čovjek koji je organizirao akciju za bolesnu suprugu: njihova priča ganula je mnoge, a sada ga terete da je prokockao donirane milijune

Piše H.Karakaš Jakubin/JL
11. siječnja 2021. - 19:04

Dino Ljutić (37) prije dvije godine digao je Hrvatsku na noge prikupljajući novac za svoju suprugu Ana-Mari kojoj je dijagnosticiran rak s metastazama po cijelom tijelu. Val dobrote ujedinjen pod nazivom 'Hrabra mama želi živjeti' ubrzo se zahuktao jer "puno srca čini da nemoguće postane moguće", a nakon što je uspio skupiti novac za poseban medicinski krevet, odlučio se na prikupljanje sredstava za partneričino liječenje.

Nažalost, hvale vrijedna akcija i potezi požrtvovnosti da olakša život majci svoje dvoje djece, završili su na stupu srama, točnije Dino Ljutić završio je s druge strane zakona jer je donirani novac trošio na vlastite poroke odnosno kockanje. Nenamjensko raspolaganje sredstvima upalo je u oko kriminalistima kada se uočilo da novac s Ljutićeva računa odlazi, između ostaloga, i na on-line kladionice pa je 29. prosinca 2020. Ljutić završio u policijskim lisicama i trenutno se nalazi u remetinečkom pritvoru.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, gdje je Ljutić ispitan, donijelo je rješenje o provođenju istrage jer ga se sumnjiči za prevaru i za pranje novca, piše Jutarnji list.

Tužiteljstvo ga sumnjiči da je od 22. studenog 2019. do 19. lipnja 2020. postupao s namjerom pribavljanja nepripadne imovinske koristi.

- Okrivljenik je putem medija uputio javni apel za novčanom pomoći u svrhu liječenja bolesne supruge dovodeći u zabludu potencijalne donatore da će novac koristiti u svhru liječenja bolesne supruge. Novac koji su uplatile fizičke i pravne osobe u iznosu većem od 3,1 milijuna kuna koristio je, osnovano se sumnja, za svoje vlastite potrebe i uplaćujući ga na svoje privatne račune. A kako bi prikrio porijeklo novca trošio ga je i u igrama na sreću - otkrivaju iz tužiteljstva na čiji je prijedlog sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Ljutiću odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Ljutićev potez nikako ne umanjuje bol i patnju koju prolazi njegova supruga kojoj je u veljači 2017. godine, prema njegovim tvrdnjama, dok je bila u sedmom mjesecu trudnoće otkriven karcinom dojke s metastazama na kralježnici. Godinu poslije društvene mreže preplavili su Ljutićevi vapaji i apeli za pomoć.

Fotografije i snimke njegove djece te supruge ispijena lica pojavljivale su se posvuda. Ljudi su suosjećali s njihovom mukom i patnjom te uplaćivali novac. Uplaćuju ga i dan danas.

- Još u trudnoći Ana-Mari je počela padati u nesvijest te nije mogla hodati. Danas je stanje bolje, no teško se živi. Boluje od teškog kognitivnog poremećaja te epilepsije s psihogenim epizodama napada pa joj je potrebna 24-satna skrb, lijekovi i suplementi te poseban režim prehrane. Djeci je dolazak hitne pomoći i ispraćaj majke u bolnicu postao svakodnevica. Djeca ne znaju za drukčiji život, Hitna, bolnica, napadi.

Pitanje je kakve će to posljedice u budućnosti ostaviti na njih - vapio je lani Ljutić tvrdeći kako samo za neurokognitivno liječenje treba 792 tisuće kuna. Ne bi li prikupio što više novca, lansirao je i gogetfunding kampanju na kojoj je skupio 2276 eura.

19. travanj 2024 16:48