StoryEditorOCM
ForumBURNA VEČER

U Saboru eskaliralo oko HRT-a pa je oporba zauzela govornicu, Ante Sanader dijelio opomene: Ako otiđemo, HDZ-ovci će glasati bez nas

Piše PSD
14. listopada 2021. - 21:03

U Hrvatskom saboru traje je rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT, javlja N1

Oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije.

Riječ je preuzeo zastupnik Mosta Nino Raspudić.

“Ovaj proces je protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je prouzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor”, rekao je Raspudić.

“Imamo fantomsku sjednicu Saborskog odbora na kojoj je bilo 5 nazočnih od 13 članova. Kad je nas šest oporbenih zastupnika napisalo predstavku, nisu nam ništa odgovorili. U ovoj situaciji gdje je Kazimir Bačić u zatvoru i gdje je nužno da novi ravnatelj bude izabran kristalno čisto u skladu sa zakonom kako bi se barem dijelom povratio ugled HRT-a u očima hrvatskih građana”, dodao je.

Potom je govorila i Marija Selak Raspudić.

“Još snažnija cenzura koja sada prijeti HRT-u, nama se događa sada. Sjednica nije prekinuta, ali je prekinut prijenos sjednice. Kolege, morate se s nama oduprijeti ovoj medijskoj cenzuri. I ovoj u Saboru i onoj na HRT-u”, poručila je Selak Raspudić s govornice.

Obratila se i Sandra Benčić.

"Navodno ima još nekoliko manjih neovisnih medija koji prenose ovu situaciju. Nadam se da neki građani imaju prilike čuti zašto opstruiramo ovu točku dnevnog reda. Procedura kojom je točka došla na dnevni red je protuposlovnička. To je manji razlog. Puno veći razlog je to što je jasno da kroz prijedlog imenovanja novog ravnatelja HDZ želi napraviti potpunu kontrolu nad HRT-om. Mi bi trebali pristati da takvu osobu ta većina izglasa”, rekla je Benčić kojoj je predsjedavajući Ante Sanader nekoliko puta ugasio mikrofon.

Zastupnicima se obratio i Domagoj Hajduković.

“Ovo je u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju. Ovo je strašno. Dan prije kad ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima. To vam neće proći, zbog hrvatskog naroda koji vas je ovdje birao. Ovo je jedini način na koji oporba može prosvjedovati. Što trebamo napraviti, praviti se mrtvi? Ne dok nas je birao hrvatski narod ovdje”, rekao je Hajduković.

Na Twitteru se oglasio Bojan Glavašević. 

- Cijela opozicija iz prosvjeda prema protuzakonitom i kontaminiranom pokušaju HDZa da izabere svog ravnatelja HRTa blokira rad Sabora. Ante Sanader naložio saborskoj straži da nasilno izbaci cijelu opoziciju iz sabornice. HRT prekinuo prijenos sjednice. To je cenzura - napisao je. 

Na istoj društvenoj mreži oglasila se i Dalija Orešković

- Na žalost, ovo je bio jedini način da se HDZ-u pokaže da ne može što hod hoće, napisala je.

- Zašto HTV ne prenosi cijelu Saborsku sjednicu nego samo do dva popodne? A i to se prekida zbog Stožera ili ako Plenković ima nešto za reći- rekao je Raspudić koji je na početku svojega izlaganja kazao kako će svi zastupnici doći na red jer "će ovo potrajati cijelu noć". 

Mostov Nikola Grmoja pozvao je kolege da se vrate na svoja mjesta. 

- Dođe li opet straža, vratit ćemo se, rekao je. 

Urša Raukar iz Možemo! pročitala je priopćenje Sindikata novinara o izboru za novog šefa HRT-a.

Sjednica nastavlja s radom, a SDP-ova Mirela Ahmetović dobila je opomenu jer nije imala pravo na riječ. 

"Kolege iz HDZ-a nisu tu, tko ih je oteo? Oni namjerno opstruiraju ovu sjednicu, rekla je Marija Selak Raspudić koja je govorila bez dozvole za riječ pa je i ona dobila opomenu. 

Ante Sanader prekinuo je sjednicu te najavio da njezin sutrašnji nastavak. 

" Ne izlazite iz Sabornice, HDZ-ovci su još uvijek i glasat će bez nas. Nećemo uspjeti u onome što želimo, rekao je Grmoja koji je pozvao saborske kolege iz oporbe da razmisle o tome kako ta točka nije zaključena. 

18. travanj 2024 07:45