StoryEditorOCM
ForumPRESSICA STOŽERA

U protekla 24 sata zabilježena su 72 nova slučaja, preminulo je 20 osoba. Božinović o popuštanju mjera: ‘Sigurno 1. ožujka nećemo otvoriti sve...‘

Piše PSD
22. veljače 2021. - 13:12

U protekla 24 sata zabilježena su 72 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.111. Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 312 osoba, a testirano je njih 2.242, objavio je Stožer.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 240.017 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 72 u protekla 24 sata.

232.457 osoba se oporavilo, od toga 312 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 20 osoba, ukupno 5.449 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.306.694 osoba, od toga 2.242 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 11.267 osoba.  

------------------

Presica Stožera:

- Imamo 72 nova slučaja. Prije tjedan dana bilo je 68 novooboljelih, a tjedan prije toga 71 novooboljelog. Nastavlja se blagi početak platoa jednakog broja oboljelih ili vrlo blagog porasta. Trenutno imamo dva posto više nego tjedan prije. Trenutna incidencija za RH u 14 dana je 111,2. Najnižu incidenciju ima Istarska županija, a najvišu Dubrovačko-neretvanska. Po incidenciji je Hrvatska na 3. mjestu u EU. Nižu imaju samo Danska i Finska, a najvišu u EU ima Češka: 1109,7. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1331,9 i po tome smo na 19. mjestu od 27 zemalja EU. Udio pozitivnih u testiranima danas je 3,2 a za zadnjih 14 dana 6,0. Do sada je HALMED zaprimio 927 prijava sumnji na nuspojave, od toga je 822 na Pfizerovo cjepivo, 48 na Modernino i 57 na Astra Zenecu, rekao je Krunoslav Capak na početku press konferencije.

Capak je govorio o pošiljkama cjepiva koje Hrvatska očekuje.

- U ovom tjednu trebamo primiti 23.400 doza Pfizera, 16.800 Moderne i 52.000 Astra Zenece. Moderna je najavila da će isporučiti 25.2. tih 16.800 dozna. Od svih ostalih imamo najave i za ožujak, jedino od Moderne nemamo datume, ali najavili su oko 55.000 doza tijekom ožujka. Do kraja ožujka bismo trebali primiti još 508.630 doza cjepiva. 

Ministar Beroš je govorio o 20% manje pregleda i zahvata u bolnicama u ovoj godini.

- To se kreće u opsegu 19-28%. Naučili smo u ovom proljetnom valu i zdravstveni sustav prilagodili. Svugdje u svijetu je tako da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Jednu cijelu ustanovu smo morali upogoniti da pruža zaštitu covid-19 pozitivnim bolesnicima i tako odteretiti sve druge zdravstvene ustanove. Mislim da smo u tome i uspjeli. Apeliramo na zdravstveme ustanove i bolesnike da se odazivaju preventivnim pregledima. To je od osnovne važnosti. Mnogi zbog straha da se ne zaraze u bolnicama izbjegavaju te preglede, što nije dobro. Važno je redovito odvijanje preventivnih pregleda. I opća populacija se ne odaziva u željenom broju na preventivne preglede. O tome razmišljamo i prilagodili smo zdravstveni sustav kako bi čim više ustanova pružalo i drugu zdravstvenu zaštitu, rekao je.

Capak je komentirao navode da oni koji prime cjepivo Astra Zenece neće morati nosii maske nakon toga. 

- Tip imuniteta koji štiti našu sluznicu od virusa, da on na njoj ne može obitavati, je drugačiji tip imuniteta od onog koji se razvija nakon cijepljenja. Astra Zeneca je prva objavila ispitivanje i njihovo cjepivo štiti i od transmisije virusa. I ako cjepivo razvija imunitet, nismo bili sigurni može li ta osoba primiti virus na sluznici i prenijeti ga i zato smo dali preporuku za nošenje maske i nakon cijepljenja. Hoće li drugi proizvođači cjepiva provesti takve studije, trenutno ne znamo. Mi sada ne bismo nikome rekli da ne nosi masku, svi bi trebali nositi masku. Dok se značajno ne smanji transmisija virusa i brojke, svima je preporuka da nose maske, rekao je Capak.

Božinović se osvrnuo na mogućnost popuštanja mjera od 1. ožujka. 

- Ovaj tjedan su već počeli razgovori. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je dobra unatoč ovim određenim povećanjima. RH je u vrhu zemalja kad govorimo o niskoj incidenciji. Razgovarat ćemo s ministrima... Cilj nam je isti, da se što više toga normalizira u životima, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da 1.3. nećemo otvoriti sve kao prije epidemije, ali ako se ovi trendovi nastave, mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji. Ne bih htio sada tu biti konkretniji. Nije trenutak prije sastanaka koji slijede, kada ćemo konkretizirati i iznositi promišljanja. Pratimo situaciju i lokalno. Kada govorimo o zahtjevima županija, ta je odluka uvijek odluka Nacionalnog stožera. Nismo protiv inicijativa ali za svaku konkretnu inicijativu sa županijske razine, odluku će donijeti Nacionalni stožer.

Capak se osvrnuo na blagi rast 4 dana zaredom u odnosu na tjedan ranije. 

- Četiri dana je premalo da bismo govorili o trendu. To je blagi porast u odnosu na brojku prije tjedan dana. Sada možemo misliti da je to neka oscilacija, ili možemo govoriti da je to stagnacija pada koji smo imali pa da se plato izravnao i brojke rastu. To ćemo vidjeti kroz idućih nekoliko dana, možemo se nadati da je to blaga oscilacija nakon koje će brojke padati. 

Ministar Beroš se osvrnuo na prekoredno cijepljenje.

- Sva izvješća su došla iz zdravstvenih ustanova. Većina ih navodi da nije bilo većih stručnih propusta u provedbi cijepljenja, što znači da nije bilo cijepljenih mlađih osoba bez komorbiditeta, koje ne spadaju u prioritete. Postoje određene etičke dileme i očekujem da će se ustanove uključiti u evaluaciju. Poslana je inspekcija u Dubrovnik zbog specifičnih događaja, a utvrdit će se je li još negdje bilo propusta i utvrdit će se razina odgovornosti. 

Capak je komentirao početak masovnog cijepljenja u Zagrebu.

- Ne znam za nikakve probleme. Od početka je uključena mogućnost da se cijepi u ordinacijama ili na punktovima. Neki su došli do faze da koriste punktove. U Zagrebu je taj prelazak u drugu fazu malo kasnio, a sada smo dobili malo više cjepiva i završena je prva faza. HZJZ je odlučio napraviti akcije cijepljenja na punktovima. Sutra ćemo cijepiti na Mihaljevcu, a Grad Zagreb na NZJZ Andrija Štampar. Na ksaversku cestu će dolaziti pacijenti s liste domova zdravlja, naručeno je svakih pola sata 60 pacijenata. Računamo da ćemo cijepiti 900-1000 osoba.

Novinari su pitali Stožer o turističkoj sezoni i testiranju.

- Razgovaralo se da se onima koji se vraćaju u svoje zemlje omogući da naprave PCR u Hrvatskoj kako bi prešli granicu. Mi ćemo pokušati to organizirati i ove godine tijekom sezone, a ima dotad još vremena. Hoće li to biti na aerodromu ili negdje drugdje, još ćemo vidjeti. Mislimo da ćemo tada imati dovoljno slobodnih kapaciteta za PCR testove. Još ne postoji niti jedna zemlja EU koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice, rekao je Capak.

Nastavio je Božinović.

- Vode se brojni razgovori o tome, na svim razinama. Ovih dana će biti sastanak Europskog vijeća. Stožer je stalno u komunikaciji s Ministarstvom i imamo i planirane sastanke na tu temu. Ovo je samo jedno od pitanja o kojima ćemo razgovarati.

Capak je odgovorio na pitanje o bačenom cjepivu u Varaždinskoj županiji.

- Očito kolege zbog pritiska koji je stvoren da se treba ako ostane neka doza aplicirati nekome iz iste skupine, proteklo je vrijeme. Postoji ograničeno vrijeme kad se cjepivo može koristiti, na sobnoj temperaturi je to svega 2 sata. Ako niste potrošili u to vrijeme, cjepivo više nije za upotrebu. Zatražit ćemo izvještaj o tome kako je do toga došlo, rekao je Capak.

- To je bilo u ranijoj fazi cijepljenja kada je odaziv zdravstvenih radnika bio nešto manji. Svijest o potrebi cijepljenja se ipak povećava. Ravnatelj mi je rekao da su imali problema animirati djelatnike u bolnici za cijepljenje. Osim toga, izdali smo dodatak postupnik za postupanje s ostatkom cjepiva tako da je to najbolji odgovor na ovo pitanje i takvih će slučajeva ubuduće biti manje. Backup liste se sada mogu pozivati u slučaju viška cjepiva, dodao je Beroš.

- Imamo čvrsta obećanja da će sasvim sigurno biti isporučeno ovo što je obećano do kraja trećeg mjeseca. Naručeno je više od 6 milijuna doza ukupno, većina se aplicira dva puta i to je više nego što nam je zapravo potrebno pa se nadamo da ćemo cijepiti 50% stanovništva do 6. mjeseca, do početka sezone, rekao je Capak o dolasku cjepiva u idućim danima i tjednima. 

Božinovića su novinari pitali o čemu se razmišlja kada je riječ o mogućem popuštanju od 1. ožujka.

- Vjerojatno smo jedna od najotvorenijih zemalja EU i činjenica je da nema još puno toga o čemu razgovaramo. Naravno da, kad govorimo o restrikcijama, postoje one koje se odnose na neke djelatnosti koje su već i otvorene pa se odvijaju pod određenim okolnostima. Mislim da postaje svima jasno da je naš model od prvog dana bio da kad idemo u zatvaranje, da budemo postupni, kao i kod popuštanja mjera, da budemo racionalni, sve staviti u kontekst ukupne epidemiološke situacije s ciljem da što više toga funkcionira, i da ne donosimo odluke koje ćemo ubrzo mijenjati. Svi smo pogođeni na različite načine i svi zbog toga trpe. Solidarnost bi se sada mogla i trebala sve više orjentirati na to da postajemo svjesni rizika i problema koje epidemija donosi pojedinim dijelovima stanovništva. Činjenica je da su najugroženiji stariji, kronični bolesnici, i sigurno da oni nisu oni koji traže da se mjere popuste. Kad se popuste, oni su u skupini onih koji su najugroženiji. Zato svatko mora vidjeti što može učiniti da zaštiti najugroženije. Poruka je i njima da pojačano vode računa o sebi i mjerama, ali i da inzistiraju od svih koji im dođu u blizinu, posebno od mlađih članova obitelji, da se i oni pridržavaju mjera. Želim reći je da različite skupine trebaju i zbog sebe razmišljati o rizicima koje epidemija nosi. Ako postignemo vrstu razumijevanja, bit će sve manje potrebe da se nešto nameće kao ponašanje. Činjenica da pristup otvori-zatvori polako se iscrpljuje. 

Beroš je govoreći o kontroli procesa cijepljenja rekao da 'nije zabilježeno veće odstupanje u stručnom smislu'. Novinari su ga upitali što to znači.

- To znači da nisu cijepili veći broj mladih osoba bez komorbiditeta. To bi značilo veći stručni propust. Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su ljudi starije dobi, s visokim komorbiditetom, a to ne spada u stručni propust već moralni ili etični. Povjerenstvo će pregledati svu dokumentaciju i sagledati je li bilo propusta i utvrdit će se razina odgovornosti, rekao je Beroš.

Hoće li se udovoljiti zahtjevima sanitetskog prijevoza?

- Osnovana je radna skupina i dogovoreno povišenje koeficijenta sukladno traženjima. Izrada nove uredbe je u tijeku. Postoji određena procedura, prihvaća se na Vladi pa je potrebno međuresorno usuglašavanje. Nakon procedure će se povećati koeficijent na dogovoreni nivo, rekao je Beroš.

Odgovorio na pitanje radi li se u slučaju Borasa, Linića i Burilovića o stručnom ili o eričkom propustu cijepljenja preko reda.

- Ništa nije crno-bijelo. Postoje smjernice HZJZ-a u programu cijepljenja. One određuju prioritetne skupine i njih se treba držati svaki cjepitelj koji procjenjuje koga će cijepiti. Treb autvrditi sve okolnosti kod cijepljenja tih osoba. Zatražit ćemo očitovanja od svih ustanova. Već se razgovara o tome je li riječ o stručnom propustu ili moralnom ili etičkom. Cilj je procijepiti što više građana, a drugo je kada na red dođe mlađa osoba u trenutku kada na red nije došla ta skupina, pojasnio je Beroš.

20. travanj 2024 07:25