StoryEditorOCM
ForumOPROSTITE ŠTO SMETAM

U nedjelju prosvjed zbog slučaja ‘Matijanić‘: ‘Da se ovo što se dogodilo našem Vladi više nikada ne ponovi‘

Piše Vinko Vuković
3. veljače 2023. - 19:51

Oprostite što smetam, ne mogu disati”, naziv je prosvjeda koji će u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) biti održan u nedjelju, 5. veljače, na Markovu trgu u Zagrebu.

Cilj prosvjeda, koji će početi u 12 sati okupljanjem pred Novinarskim domom nakon čega će se povorka uputiti pred zgradu hrvatske Vlade, ukazati je na činjenicu kako ni šest mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića, smrti koja se toga dana, a bio je 5. kolovoza 2022. godine, nije trebala dogoditi, nije pokrenut službeni postupak protiv odgovornih osoba, niti je itko odgovarao čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.

Iz HND-a najavljuju kako će ustrajati na istrazi o propustima u liječenju kolege Matijanića te će i na prosvjedu još jednom zatražiti ostavku ministra Vilija Beroša, koji je, prema njihovu mišljenju, čitav slučaj svjesno gurnuo pod tepih de facto optuživši Matijanića da je sam sebe usmrtio.

Neovisna istraga

– Nije to samo naše mišljenje, nego i mišljenje gotovo 5000 građana koji su potpisali peticiju kojom traže objektivnu i neovisnu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti kolege Matijanića te smjenu ministra koji je, a to je bilo očito i nakon prvog dana, a kamoli neće nakon šest mjeseci, dao sve od sebe da čitav slučaj izrelativizira – kaže nam Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

image

Hrvoje Zovko govori na komemoraciji za preminuloga kolegu Matijanića
 

Duje Klarić/Cropix

Nikakve dileme nema, smatra Zovko, kako aktualna vlast, počevši od Vilija Beroša, “zataškava cijeli slučaj želeći se obračunati s mrtvim čovjekom, čovjekom koji je cijeli svoj život posvetio borbi za javni interes”.

– HND će biti za vratom vlastodršcima koji nas žele uvjeriti da je smrt Vladimira Matijanić bila neizbježna i da na institucijama i njihovim djelatnicima nema nikakve odgovornosti. No ne samo da nećemo odustati od zahtjeva za smjenom ministra Beroša, nego smatramo i kako je sve ovo preraslo i u odgovornost Andreja Plenkovića, koji će se, eto, moći pohvaliti kako je jedini premijer koji je u svome mandatu pred prozorom imao dva novinarska prosvjeda – napominje Zovko.

Predsjednik HND-a nedvojbeno tvrdi kako je Vladimira Matijanića ubio sustav te poziva i građane da se pridruže prosvjedu, posebice medicinare, a ne samo kolege novinare, koji su najavili dolazak iz cijele zemlje.

– Smrt Vladimira Matijanića bila je tragično nepotrebna, a mi moramo učiniti sve da ne bude uzaludna. Osnovna je naša poruka da se ovo što se dogodilo našem Vladi više ne smije ponoviti, pri čemu je potrebno naglasiti kako ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu jer su oni jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira te ih sve manje ostaje raditi u Hrvatskoj. Uostalom, niz udruga u zdravstvu najavio je dolazak na prosvjed – zaključuje Zovko.

Na skupu će se okupljenima obratiti i Andrea Topić, Matijanićeva kolegica novinarka i životna partnerica, koja smatra kako bi se prosvjedu trebali odazvati svi korisnici hrvatskoga zdravstvenog sustava, bolnica, Hitne i usluga liječnika obiteljske medicine.

Propusta nije bilo?!

– Ovo nije prosvjed samo zbog Vladina slučaja, jer njime ukazujemo na kaos u zdravstvu koji tjera ljude u smrt. Postalo nam je normalno čekati na preglede po godinu dana. Postalo je normalno da moraš imati vezu kako bi došao do doktora. Normalno je i da privatne klinike imaju bolje uređaje od državnih bolnica, za koje svaki mjesec izdvajamo od svojih plaća. A sad smo doslovno na korak do toga da nam postane normalno i ovo što se Vladi dogodilo, da Hitna pomoć ne reagira onda kad vam je najpotrebnija – kaže Andrea Topić.

image

Ministar zdravstva Vili Beroš
 

Damir Krajač/Cropix

Vladimir Matijanić, nagrađivani novinar Slobodne Dalmacije, Ferala i Indexa te nepotkupljivi čovjek koji je beskompromisno pisao o svim anomalijama hrvatskoga društva, posebno o pokvarenim i korupciji sklonim političarima, ili onima koji tuđe doktorate podvaljuju pod svoje, umro je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima prije šest mjeseci u svom splitskom stanu, i to nakon što je u nekoliko navrata neuspješno pokušavao dobiti medicinsku skrb.

Danima je Matijanić kao pacijent s nekoliko ozbiljnih autoimunih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik COVID-a, tražio liječničku pomoć, a sve je kulminiralo odbijanjem djelatnika Hitne da ga odvedu u bolnicu. Nekoliko sati potom je umro, a javnost je ostala potresena ne samo iznenadnim odlaskom 50-godišnjeg korifeja novinarstva, nego i objavljenim audiosnimkama na kojima se, s obzirom da je Matijanić, kao rijetko savjesni profesionalac, svaki razgovor snimao, čuje agonija kroz koju je prolazio danima i satima prije svoje smrti. Otud i potresna rečenica: “Oprostite što smetam, ne mogu disati.”

Matijanićevi kolege, zadržavajući trajnu uspomenu na najboljeg među njima, odlučili su, pak, smetati bez isprike. Glavni je razlog što je nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje stručno povjerenstvo, kako ga je nazvalo Ministarstvo zdravstva, donijelo zaključak kako u pružanju medicinske skrbi Vladimiru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje, pak, radi na kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja. Nakon što su tri mjeseci čekali posebno vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu na okolnosti smrti Vladimira Matijanića, naručili su novo od istog fakulteta. Izvidi, kažu, traju.

27. travanj 2024 05:13