StoryEditorOCM
ForumNAPREDNI SMO

U našoj anketi 60 posto čitatelja smatra da gay obiteljima treba omogućiti posvajanje! Je li Dalmacija onda konzervativna ili je puno tolerantnija?

Piše Damir Pilić
9. svibnja 2021. - 20:26

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem – govorio je Slavko Štimac u ulozi mladića Dina u kultnom filmu „Sjećaš li se Doll Bell?” Istom rečenicom, samo u množini, možemo komentirati i online anketu koju je portal Slobodne Dalmacije upriličio na temu posvajanja djece od strane gay obitelji.

Odnosno, kako smo formulirali anketno pitanje: Je li djeci bolje u domovima ili u gay obiteljima?

Od 4382 čitatelja koji su do nedjelje u 20 sati dali svoj glas, uvjerljiva natpolovična većina od 57 posto birala je opciju da „gay obiteljima treba pružiti mogućnost posvajanja”.

image
SD

Tek je trećina čitatelja (35%) izabrala odgovor „Bolje im je u domu, nego da ih posvoje dva muškarca ili dvije žene”, dok je osam posto anketiranih odgovorilo da „ne zna”.

Iako ova anketa nije znanstvena, jer uzorak nije reprezentativan (pošto ne znamo njegove socioekonomske i druge karakteristike), svejedno je dovoljno ilustrativna za zaključak da kao društvo svakoga dana, barem u ovom pogledu, ipak napredujemo.

Jer, sjetimo se, prije samo deset godina malobrojni učesnici prve Parade ponosa u Splitu bili su izloženi biblijskom kamenovanju od strane desetorostruko brojnijih lokalnih homofoba, koji nisu mogli „svariti” niti činjenicu da gay ljudi uopće mogu javno deklarirati svoju orijentaciju, a kamoli da odgajaju djecu.

A danas, tek dekadu kasnije, imamo natpolovičnu većinu anketiranih čitatelja splitskog lista (portala) kojima je sasvim normalno i prihvatljivo ne samo da gejevi postoje, nego i da podižu svoje mališane.

Što reče onaj američki astronaut: mali korak za gay borbu, ali veliki za Split i Dalmaciju.

Bliži smo Rumunjskoj, nego Švedskoj

Ova anketna pobjeda 21. stoljeća nad 19. stoljećem (20. stoljeće je odgovor „ne znam”) dodatno dobiva na težini ako se zna da su mrzitelji homoseksualaca u pravilu više angažirani od onih koji ih podržavaju.

To je pokazao i anti-gay referendum iz 2013., kada su hrvatski homofobi uložili priličan napor ne da sebi ili bilo kojoj drugoj društvenoj grupi neko građansko pravo izbore ili povećaju, već isključivo da jednu društvenu grupu (homoseksualce) spriječe da konzumira jedno građansko pravo koje je drugim grupama dostupno (pravo braka).

A pritom ni organizatori tog referenduma ni oni koji su na njemu glasali protiv homoseksualnog braka nemaju nikakve veze s tom društvenom grupom, niti ih ona na bilo koji način ugrožava (osim u njihovim narcističkim fantazijama).

Zato je, s aspekta progresivnih i civilizacijskih vrijednosti, ovaj anketni rezultat još dragocjeniji, iako i ovih naših 57 posto tolerantnih čitatelja još uvijek znači da Hrvatska debelo zaostaje za prosjekom i civilizacijskim standardima Europske unije. Prema ispitivanju Eurobarometra iz 2019., naime, više od tri četvrtine građana EU (76%) smatra da bi LGBT osobe trebale imati ista prava kao ostali građani (uključujući i posvajanje djece).

Pritom iza tog prosjeka leže velike razlike unutar EU, u rasponu od Švedske – gdje jednaka prava homoseksualaca podržava čak 98 posto građana - do Rumunjske, gdje tu jednakost podržava tek 38 posto ljudi. Hrvatski rezultat je 44 posto, što znači da smo po stupnju svijesti i načinu razmišljanja ipak još uvijek puno bliži Istočnoj, nego Zapadnoj Europi.

U tom smislu, ovaj naš anketni rezultat od 57 posto onih koji se slažu da djecu odgajaju Ivo i Mladen, odnosno Nives i Anita, doista je ohrabrujući. Svakoga dana bar mrvicu napredujemo, barem u ovome.

Glas za dobrobit djece

Na kraju, za one koji još uvijek mentalno lutaju u 19. ili 20. stoljeću, valja istaknuti kako istraživanja (koja je svojedobno,

javlja nekidan iz Rima Inoslav Bešker, objavio i katolički tjednik Famiglia Cristiana) govore da odrastanje u homoseksualnoj obitelji ne utječe ni na rodno opredjeljenje ni na ukupan psihički razvitak usvojena djeteta.

Štoviše, kako je recentno u Slobodnoj ustvrdila psihoterapeutkinja Mateja Marinić, istraživanja pokazuju da su djeca koja odrastaju u istospolnim brakovima psihički otpornija, otvorenija i tolerantnija u usporedbi s njihovim vršnjacima koji dolaze iz raznospolnih obitelji.

Prema tome, glas za pravo gay obitelji da usvajaju djecu istodobno je i kršćanski glas za dobrobit nevine dječice.

24. travanj 2024 17:49