StoryEditorOCM
ForumSLUČAJNA DRŽAVA

U čemu je problem? Kinezi za osam dana naprave bolnicu, a mi u dva mjeseca ne možemo postaviti 100 kućica

Piše Dora Koretić/JL
28. siječnja 2021. - 08:03

Niti 20 dana otkako se prvi put počelo najavljivati da će se građanima Banije bez smještaja pomoći kroz gradnju kontejnerskog naselja, na prostoru petrinjskog Sajmišta još nema stambenih kontejnera, a informacije koje stižu u medije svaki put govore da će naselje biti sagrađeno - tijekom mjesec dana, piše jutarnji.hr.

To je bio rok koji je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović prvi put dao 11. siječnja, potom je rok od 30 dana počeo teći nakon najave 25. siječnja, jučer je pak Tomislav Mihotić iz Ministarstva prometa najavio da bi se u prvih par kontejnera ljudi mogli početi useljavati kroz 20 dana, a s rokom od mjesec dana za postavljanje svih stotinjak stambenih kontejnera ovih dana barataju i u Stožeru.

Ako bismo prve kontejnere u Petrinji doista vidjeli krajem veljače, jednostavna matematika pokazala bi nam kako je domaćoj administraciji potrebno gotovo 50 dana da, od prvotnih najava, na slobodnom zemljištu postavi stotinjak većinom već isporučenih limenki, i to čak i u uvjetima znatno pojednostavljenih procedura.

Naime, u odabiru tvrtke koja će obavljati radove nije se išlo u proces komplicirane i dugotrajne javne nabave nego se za gradnju naselja mobilizirao Strabag koji je posljednjih tjedana već bio prisutan u Petrinji. Za realizaciju projekta, doznajemo, išlo se u izradu tehničkog rješenja koje će biti podloga za gradnju, a projektna dokumentacija, tvrde nam, vadit će se naknadno što je također ubrzalo proceduru.

Dodatno, rok od mjesec dana uglavnom se komunicira za postavljanje stambenih, ali ne i stotinjak poslovnih kontejnera koji su planirani na ovom prostoru i za koje ovih dana praktično nitko nije znao sa sigurnošću potvrditi kada bi oni trebali biti spremni za useljenje pravnih subjekata.

Dva bagera i jedan valjak

O brzini kojom se na petrinjskom sajmištu obavljaju radovi možda najbolje svjedoči jučerašnja situacija s gradilišta.

Radnici koji će pripremati infrastrukturu jučer su prvi put stigli na teren nakon što se prethodnih dana tamo ispitivala kvaliteta tla, a prema informacijama iz Stožera, jučer je na gradilištu bilo sve skupa 23 radnika, dva bagera, po jedan greder, buldožer i valjak te 13 kamiona, a za tri dana u Petrinju bi trebali stići još jedan bager te četiri kamiona.

Također, prema informacijama koje smo dobili iz Stožera, radnici bi u Petrinji trebali biti angažirani u dvije smjene odnosno, kao što je to najavio gradonačelnik Darinko Dumbović, "raditi od jutra do mraka", no hoće li to doista biti tako, nismo uspjeli službeno provjeriti jer do kraja radnog dana nismo primili odgovor na upit koji smo poslali u tvrtku Strabag, a gradonačelnik Dumbović nije se javljao na pozive.

Odugovlačenju s početkom gradnje, među ostalim, kumovalo je i proširenje zone naselja koje je prvotno trebalo biti na pet, a potom ipak na 18 tisuća četvornih metara kako bi se ovdje mogli postaviti i kontejneri za poduzetnike.

S druge strane, Grad je tehničko rješenje za gradnju kontejnerskog naselja dobio besplatno jer mu ga je volonterski izradila riječka tvrtka 4Uha. Na njemu su, doznajemo, radili desetak dana, a iako su inženjeri kompanije inače zatrpani poslom, bili su spremni žrtvovati i nešto slobodnog vremena kako bi Petrinji što prije isporučili prijedlog na temelju kojeg će Grad riješiti problem zbrinjavanja ljudi.

Ipak, kako Jutarnji list doznaje u razgovoru s izvorima, neki od njih sumnjaju da će stambeni dio kontejnerskog naselja biti gotov kroz mjesec dana.

- Ja ne vidim kako će se to stići ovim tempom. Meteorolozi najavljuju snijeg, a u Petrinji se, koliko ja vidim, već dva tjedna nešto petlja s gradnjom tog naselja. Gledajte, tamo će sada biti potrebno skinuti humus s tla, potom nasuti minimalno 70 centimetara šljunka, potrebno je potom napraviti svu infrastrukturu kao što je dovod i odvod vode, priključak za struju, septičku jamu, ceste i prolaze te sve ostalo što će ljudima trebati za normalan život. Ako će se raditi ovim tempom, a posebno ako se neće raditi u dvije smjene, mislim da će se teško stići rokovi - sumnja naš sugovornik.

Pristojan rok

Trajanje realizacije projekta mnoge ovih dana začuđuje, posebno kad se prisjetimo prizora Kineza koji su, usred pandemije koronavirusa, u samo osam dana u Wuhanu podigli novu bolnicu u koju stane 1600 ležajeva. Na njoj je radilo 7500 kineskih radnika, a rezultat je masovne mobilizacije, ali i panike koja je nastala nakon što se pandemija stala širiti ovom zemljom.

Pročelnik Katedre za metalne konstrukcije sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Davor Skejić kaže pak kako je usporedba s Kinom nezahvalna te kako je rok od 30 dana od početka do kraja gradnje kontejnerskog naselja u Hrvatskoj "sasvim pristojan".

"Gledajte, Kinezi su to možda sagradili u osam dana, ali su prije toga sigurno potrošili puno vremena na pripremu dokumentacije kako bi projekt bio uspješan, jer je dobar projekt temelj svega što slijedi. Osim toga, gradnja kontejnerskog naselja nije nešto što se radi svaki dan, u tome se nema previše iskustva. Mislim da bismo se trebali početi brinuti tek ako će ti rokovi biti probijeni", smatra Skejić.

20. travanj 2024 12:30