StoryEditorOCM
ForumVRHUNAC POLARNE HLADNOĆE

U Belom Manastiru jutros izmjereno -23°C, slijedi snijeg na Jadranu, a potom i u ostatku zemlje

Piše Zadarski.hr
1. ožujka 2018. - 11:38
LED SNIJEG

Iako 1. ožujka klimatološki počinje proljeće, najave meteorologa su se ostvarile: Ovo je najhladnije jutro ove zime, piše Jutarnji.hr. U Belom Manastiru su jutros u 7 sati izmjerena -23 stupnja, u Bednji je izmjereno -21, u Varaždinu i Koprivnici -19, a u Zagrebu -12 stupnjeva Celzijevih. Metković, Senj i Krk bili su na -2.

Snijeg će od jutra padati na Jadranu, a do večeri će se proširiti i na ostatak zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak. Očekuje se stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u gorju.

Uz pritjecanje sve toplijeg zraka snijeg će prelaziti u kišu koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom, već prijepodne u Dalmaciji, a prema kraju dana na sjevernom Jadranu te u gorju.

Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne u Dalmaciji jugo, prema kraju dana u jačanju.

Hladan zrak napuštat će naše krajeve zbog približavanja ciklona sa Sredozemlja. I to prilično naglo i brzo, pa će već u petak na Zavižanu biti oko 0 °C, a na Jadranu ponegdje i više od 10 °C. Pritom će se i tlak zraka tijekom četvrtka i petka relativno naglo strmoglaviti, gdjegod i na ispod 1000 hPa, javlja Zoran Vakula.

U nastavku tjedna i početkom novoga očekuje nas daljnji porast temperature, ali i mjestimične oborine, koje se ponegdje mogu smrzavati na podlozi i predmetima.

U nedjelju slijedi prolazno razvedravanje pa ponovno oblačnije, uz povremenu kišu.

Na jugu Jadrana jugo će se zadržati i u nastavku tjedna, dok će sjevernije vjetar biti promjenjiviji. Kiša i zatopljenje bit će gotovo svakodnevni, najizraženiji tijekom najoblačnijeg petka, kada će temperatura već biti i i za više od 10 °C viša nego u srijedu. Tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna promjenljivo, no osjetno toplije nego prošlih dana.

Novi rekordi

Nakon utorka, novih je rekorda bilo i u srijedu, i to ponovno na Plitvičkim jezerima, gdje najveća visina snježnog pokrivača sada iznosi 149 cm, dok novi rekord u Ogulinu iznosi 120 cm. Na Zavižanu je pak izmjereno ukupno 238 cm snijega.

I temperatura zraka bila je kao malo kada u povijesti mjerenja potkraj veljače. Štoviše, ponegdje i kao nikada, kao primjerice u Rijeci, gdje se prvi se put, a mjerenja postoje od 1948. godine, izmjerilo -9 °C poslije 15. veljače, a prije kraja prosinca.

Zimski uvjeti na cestama

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A1,  nakon čvora Boslijevo 2 u smjeru Splita vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 60 kilometara na sat, a na 269. kilometru u smjeru Zagreba treba voziti oprezno zbog autobusa u kvaru, koji je u zaustavnom traku.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog autobusa u kvaru na 24. km u smjeru Rijeke zatvoren je vozni trak u smjeru Rijeke.

Za sav promet zbog snježnih nanosa i poledice zatvorene su državne ceste DC23 Jospidol- Jezerane-Kapela, DC52 Špilnik-Korenica i DC218 Dobroselo (g.ž.LS)-Mazin-Bruvno (D1), županijske ceste ŽC5068 Vrata-Fužine (opasnost od lavine), ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, ŽC5062 Lukovo-Lič, ŽC 5094 Jasenak- Stalak i ŽC3275 Stankovac-Jame te lokalne ceste Zalesina-Stari Laz, Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Bosna i Hercegovina - Hrvatska Kostajnica, Ličko Petrovo Selo, Užljebić; Slovenija - Prezid, Čabar, Brod na Kupi.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Do 1. srpnja za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići. Granični prijelaz Harmica sa Slovenijom zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 tona.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

26. travanj 2024 20:14