StoryEditorOCM
ForumAFERA JANAF

Tajne snimke ne otkrivaju tko je uzeo 1,9 milijuna: Dragan Kovačević ili Jakov Kitarović za kampanju bivše predsjednice? Sve će ovisiti o svjedocima

Piše Marina Karlović Sabolić/PSD
30. rujna 2020. - 15:24

Bila je to informacija koja je počela kolati političkim kuloarima odmah nakon što je Dragan Kovačević uhićen i pripraćen u Remetinec. A ona je govorila da tih famoznih 1,9 milijuna kuna koje je ivanićgradski poduzetnik Željko Petek nosio u vrećici bivši predsjednik Uprave Janafa zapravo nije uzeo za sebe. Nego za nekog drugog. Za HDZ, recimo. Ili za svoj HNS. Možda čak i za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović, piše Slobodna Dalmacija.

U međuvremenu, upravo je ova teorija završila na naslovnici Nacionala, potkrepljena jednim potpuno novim elementom. Petek je, prema ovoj interpretaciji, odlučio svoju obranu temeljiti upravo na tom detalju. Novac nije nosio Kovačeviću, nego Jakovu Kitaroviću, koji se na Martinje prošle godine također nalazio u Klubu u zagrebačkoj Slovenskoj ulici. Em da sebi umanji težinu kaznenog djela – jer davanje mita još uvijek je veći grijeh od nezakonite donacije za kampanju – em da vladajućima pošalje poruku da i njih, ako ga ne prestanu utapljati - lako može povući za sobom.

Čitavu je priču promptno i prilično rezolutno demantirao Petekov odvjetnik Veljko Miljević. Jakov Kitarović se dosad o njoj nije izjašnjavao. Šute i istražitelji. A publika na društvenim mrežama se naslađuje, jer nema bolje štorije od one u kojoj ima i bračnih drugova, i politike, i nezakonitog novca, i tajnih klubova za "gospodu".

Kvaka je, međutim, što se dosad nigdje, ni u jednom trenutku, ni u najmanjoj naznaci nigdje nije pojavila ni indicija, ni najmanji dokaz da je muž bivše hrvatske predsjednice toga dana sudjelovao u primopredaji novca. Policija je pratila Petekov mobitel. Iz nje se vidjelo da se on toga dana dogovarao naći u Klubu sa Kovačevićem. I da Kovačević kasni na dogovor. U tijeku je doista bila priprema za natječaj za dobivanje posla u Janafu.

U tajno snimljenim razgovorima koji su procurili van tijekom istrage sve se vrti upravo oko toga. Jakova Kitarovića nitko nigdje nije spominjao. Osim kao gosta koji je toga dana ušao u Kovačevićev klub.

To, dakako, ne znači da ga nema. I prosječna teorija zavjere ovdje bi našla bezbroj mogućih pravaca. Od toga da je novac zapravo primio Kitarović. A da su istražitelji po nalogu HDZ-ovog ministra policije detaljno sa snimaka izbrisali tragove kontakata Kitarovića sa Petekom. Do toga da je novac doista uzeo Kovačević. A onda tu famoznu vrećicu proslijedio ili Jakovu Kitaroviću. Ili nekom iz kampanje bivše predsjednice.

image
Klub u Slovenskoj 9
Ronald Goršić/Cropix


Samo treba dobro razlučiti strategiju obrane glavnog okrivljenika u ovom procesu, kojemu je glavni cilj spasiti vlastitu glavu. Od stvarnih činjenica.

A njih možda doznamo i od samih aktera ovog slučaja.

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, otvoreno je posumnjao da je puštanje iz istražnog zatvora Tomislava Jelisavca, predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe, moglo biti povezano sa njegovim – pokajničkim statusom. Jelisavec je, naime, osumnjičen da je zajedno sa Barišićem namještao poslove Kreši Peteku.

- Imam informaciju da je Tomislav Jelisavac dopunio svoju obranu, a nama to znači da je teretio neke suoptuženike i priznao cijelo djelo. Pretpostavka je da je on iskazao da je sve radio na prijedlog Dražena Barišića, jer inače USKOK ne bi ukinuo istražni zatvor. No, još je puno pitanja na koja nemamo odgovore – ustvrdio je Pavasović gostujući na u programu N1 televizije.

- Mi smo kod prvog ispitivanja porekli iznesene optužbe i zadržali pravo da obranu dopunimo. Tada je bilo jasno da će uslijediti istražni zatvor pa s opsežnom obranom ne bi ništa dobili. Vjerujem da ćemo do kraja negirati ono što nam se stavlja na teret i da ćemo objasniti kontekst svih događaja. Nije snimljen iznos novca, Barišića se tereti za trgovinu utjecajem i pogodovanje prilikom postupka javne nabave. Do sada bi USKOK, da ima dokazne radnje o primanju mita, to uvrstio u optužnicu, no za sada nema nikakvih naznaka o tome da bi Barišiću bio obećan bilo kakav novac – poručio je Pavasović Visković.

Primopredaja novca i u Kovačevićevom slučaju nije zabilježena. Pa će istražitelji i tu vjerojatno ovisiti o svjedocima.

I Kotromanović je bio domaćin u Klubu


Uz Plenkovićeve ministre, bivšeg i sadašnjeg hrvatskog predsjednika, uz perjanice iz poslovnog života, suce, odvjetnike i šefove zatvora, u Kovačevićev Klub zalazila su i neka druga poznata imena. Druženja uz finu spizu tamo je, doznali smo tako iz pravosudno-političke trakavice koja posljednjih tjedana potresa Hrvatsku, organizirao SDP-ovac Ante Kotromanović.
U Klub je zalazio i njegov stranački kolega, inače bivši ministar financija Boris Lalovac. Bio je tu i HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević. Kao i HSLS-ovac Darinko Kosor. Nitko od njih, naravno, nije morao znati za nečasne radnje koje su se odvijale u tim prostorijama u vlasništvu Dragana Kovačevića, predsjednika Uprave Janafa koji je u dužnosničkim krugovima očito bio prilično popularan. No zanimljiva je navada da visokopozicionirani političari – a upravo takvi su mahom i zalazili u Klub – za druženja, partije, poslovne dogovore, predaju viška hrane ili neku drugu uobičajenu ljudsku rabotu – ne biraju više kafiće ili restorane. Tamo gdje bi ih običan puk mogao vidjeti.
Nakon Ive Sanadera i njegove snimke iz Marcellina, ta je opcija očito potpuno otpala. A susreti, sastanci i ležerna druženja premještena su u zatvorene, oku građanina potpuno skrivene prostore. Tamo se dužnosnici druže sa svojom "klasom“. Onima koji ponajbolje razumiju njihovu vlastitu težnju za privatnošću. I koji dobro znaju da ono što se dogodilo u Klubu, u Klubu zauvijek i ostaje.

image
Dragan Kovačević
Željko Puhovski/Cropix
18. travanj 2024 18:49