StoryEditorOCM
ForumPRAVOMOĆNA PRESUDA

Sud smanjio ovlasti Povjerenstva za sukob interesa, ukida se najmanje trećina već donesenih odluka tog tijela, među njima i neki zvučni slučajevi

Piše Piše Slavica Lukić/JL
1. veljače 2021. - 14:34

Visoki upravni sud donio je pravomoćnu presudu koja će za posljedicu imati drastično smanjenje ovlasti Povjerenstva za sukob interesa i ukidanje najmanje trećine već donesenih odluka toga tijela, piše jutarnji.hr.

Visoki upravni sud donio pravomoćnu presudu kojom je ukinuo odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Milan Bandić donesenu u studenom 2017., a u kojoj je Povjerenstvo konstatiralo da je Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog obnašanja dužnosti jer je primanjem jamstva od 15 milijuna kuna od odvjetničkog društva Hanžeković i partneri kako bi izašao iz istražnog zatvora doveo sebe u odnos ovisnosti prema tome odvjetničkom društvu tj. ugrozio integritet javnog dužnosnika.

Ova pravomoćna presuda u slučaju Bandić, međutim, ima dalekosežne posljedice i na sve ostale odluke koje je Povjerenstvo donijelo za povredu načela obnašanja dužnosti definirane u članku 5. Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Zahvaljujući njoj u vodu padaju sve dosadašnje odluke Povjerenstva za povredu načela u obnašanju dužnosti, a prema gruboj procjeni više od trećine odluka Povjerenstva odnosi se upravo na povredu načela iz članak 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Slijedom najnovije presude u slučaju Bandić, Povjerenstvo ubuduće više neće moći donositi odluke da je neki dužnosnik povrijedio načela iz članka 5. Iako, dok se ne izmijeni postojeći ili ne donese novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Ova presuda Visokog upravnog suda za posljedicu ima poništenje niza odluka Povjerenstva u vrlo zvučnim slučajevima koji su se do sad našli pred tim tijelom. Van snage se primjerice stavlja odluka Povjerenstva u slučaju Tomislava Karamarka koju je to tijelo donijelo u lipnju 2016. u aferi "konzultantica", nakon koje je Karamarko napustio dužnost potpredsjednika vlade i podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Zahvaljujući toj presudi u vodu primjerice pada i odluka Povjerenstva da su bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i aktualni ministar financija Zdravko Marić povrijedila načela odgovornog obnašanja javne dužnosti u aferi Borg.

Ova presuda za posljedicu ima i ukidanje odluke Povjerenstva da je premijer Andrej Plenković povrijedio načela odgovornog obnašanja dužnosti u predmetu Helsinki, tj putovanja članova vlade i zastupnika iz redova HDZ-a na godišnju skupštinu Europskih pučana u Finskoj. Ukida se i odluka Povjerenstva da je Plenković povrijedio načela odgovornog obnašanja dužnosti u slučaju imenovanja svog kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu ,a obustavlja se i postupak protiv premijera za povredu načela u slučaju Borg.

Navedenu presudu koja će drastično okljaštriti dosadašnje ovlasti i praksu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa donijelo je tročlano vijeće Visokog upravnog suda kojim predsjedava Senka Orlić Zaninović, a članice su mu Evelina Tonković Tomić i Inge Vezmar Barlek. U obrazloženju ove dalekosežne odluke, navedeno sudsko vijeće ističe da je odredba iz članka 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa previše općenita i sama po sebi ne može biti osnova za donošenje odluke o dužnosnicima. Povjerenstvo, smatraju navedeni suci, može donositi odluke samo ako je dužnosnik uhvaćen u nekom od zakonom propisanih oblika sukoba interesa za koje je predviđena novčana kazna. U obrazloženju odluke navedeno sudsko vijeće se pozva i na stajališta koja je zauzeo Ustavni sud u slučaju Karamarko.

Visoki prekršajni sud je ovom presudom poništio i drugu točku odluke Povjerenstva za sukob interesa iz studenog 2017. u slučaju Bandić. U toj je točki Povjerenstvo odlučilo da donacije koje je Bandić nastavio primati nakon siječnja 2010. kad su završeni predsjednički izbori na kojima je sudjelovao predstavljaju sukob interesa, tj primanje nedopuštenog dara te da mora platiti kaznu od 40.000 kuna.

Sutkinja prvostupanjskog Upravnog suda u Zagrebu Tamara Bogdanović donijela je presudu kojom je potvrdila obje točke iz ove odluke Povjerenstva kako u slučaju jamstva od 15 milijuna kuna tako i u slučaju donacija, ali je Visoki upravni sud ukinuo i odluku Povjerenstva i njezinu presudu i prihvatio Bandićevu žalbu. Povjerenstvo je prema presudi dužno platiti 9.375 kuna sudskih troškova.

24. travanj 2024 19:37