StoryEditorOCM
ForumPRIHVAĆEN AMANDMAN

‘S 1,5 milijuna kuna stipendirat ćemo mlade progonjene katolike koji bi studirali u Hrvatskoj‘

Piše Zlatko Šimić/JL
25. studenog 2020. - 08:44

Vlada je u ponedjeljak prihvatila amandman zastupnice Marijane Petir na proračun kojim se uvodi "pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi", čime bi se "mladim ljudima koji su u svojim zemljama progonjeni zbog vjere omogućilo da studiraju u Hrvatskoj i vrate u domovinu i pomognu u izgradnji demokratskog i tolerantnog društva".

Ovu novost o proračunskom utrošku dodatnih milijun i pol kuna zastupnica je potkrijepila istraživanjem Vatikanske fondacije Aid to Church in need - Pomoć crkvi u nevolji, koje pokazuje da je 300 milijuna kršćana u svijetu u opasnosti od raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti zbog svoje vjere.

Petir je još kao europarlamentarka godinama upozoravala na težak položaj kršćana u zemljama gdje su u manjini. Poput bliskoistočnih zemalja, južne i sjeverne Azije i Afrike, gdje im se krše prava, ili primjerice Pakistana, gdje su uvedene mjere po kojima školovani kršćani jedino mogu čistiti klozete.

Nakon što je nedavno austrijski premijer Sebastian Kurz poslije napada na crkvu u Beču rekao kako se "kršćani ne smiju osjećati ugroženima u Austriji", i u Austriji se razmatraju mjere slične pomoći koje su zaživjele u Mađarskoj, Poljskoj, Francuskoj i SAD-u.

Nakon što je ova proračunska stavka izazvala u medijima brojne nedoumice oko načina trošenja novca, zastupnicu Petir smo upitali na koje je točno progonjene skupine kršćana mislila u amandmanu.

- Proračunska aktivnost za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi predviđena je u proračunu u okviru razvojne suradnje, što znači da se odnosi na treće zemlje. Dakle, riječ je o onim zemljama u kojima su islamistički teroristi još prisutni, kao i o onim državama u kojima vlada ne dozvoljava studentima koji su kršćani da upišu magisterij ili doktorat - odgovorila nam je. O tome kako će novac biti potrošen, Petir kaže:

- Predviđena sredstva namijenjena su za stipendiranje mladih koji su progonjeni zbog svoje vjere na način da im se omogući da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se vrate u svoju domovinu, gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica te demokratskog i tolerantnog društva. Novac će biti namijenjen za njihove potrebe studiranja i smještaja u Hrvatskoj.

26. travanj 2024 03:18