StoryEditorOCM
ForumPOLITIČKO PITANJE

Povjesničar Hrvoje Klasić: ‘Nikada nitko u Glini, Petrinji ali ni u Splitu, kao ni Zagrebu do 1991. nije koristio termin Banovina, nego samo Banija‘

Piše Anita Belak Krile/SD
12. siječnja 2021. - 11:34

„Pitanje odabira između izraza Banija i Banovina nije povijesno ni lingvističko, nego isključivo političko“, smatra povjesničar Hrvoje Klasić koji je na televiziji N1 govorio o političkom odabiru izraza Banovina nad izrazom Banija, koji je do rata bio jedini naziv za tu regiju.

“Nikada nitko u Kostajnici, Glini, Petrinji, Sisku, ali ni u Splitu ni Zagrebu do 1991. godine nije koristio termin Banovina, nego Banija i Banijci. Gordan Lederer je objavio video iz rata ‘Banijska praskozorja’, ne banovinska. Banovina je jedan od pokušaja pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo uz Srbe. Na Banovini je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo. Tako se počinje uvoditi izraz Banovina”, rekao je Hrvoje Klasić.

Priče o tome može li se to ili ne može, kaže Klasić, lingvistički je kao pitanje može li stanovnik Dalmacije biti Dalmacijanac.

“Politički lingvistički eksperti su, da bi kraj zvučao više hrvatski, dali termin Banovina. Volio bih da svi nastave, ne kao vlast koja je uvela formu, a ne sadržaj, pomagati tom kraju i tim ljudima. Nemojte dozvoliti da taj divan kraj postane najnenaseljeniji dio zemlje – apelirao je Klasić.

Ispričao je kako je prije nekoliko dana bio u jednom od sela koje se ne spominje, u Velikoj Gradusi.

“Tamo je danas tridesetak staraca. Kažu da je do 1991. godine u selu bilo 130 traktora, a sada je 30 staraca. Ljudima se svašta obećavalo pri povratu, obnovi… Izvor prihoda tih ljudi su ugroženi - napominje.

Osvrnuo se i na propovijed biskupa Vlade Košića koji je na  misi povodom 443. obljetnice obrane kaštela Gvozdansko usporedio potres s borbom protiv – Srba i Turaka.

„Žalosno je što ovakve izjave nisu incidentna pojava nego način njegovog razmišljanja. To misli Košić i vrh katoličke crkve. Nije to prvi put, pa da biskupska konferencija ne zna kako reagirati. To je sramoćenje Siska i katoličke crkve. Vrh katoličke crkve ga nikad nije osudio. Ustaške osuđenike naziva hrvatskom vojskom, njegovih je takvih izjava toliko… Ne očekujem izjavu Kaptola, jer oni toliko toga znaju”, rekao je Klasić za N1 , te dodao kako je Košić s takvim izjavama u sukobu s trenutnim papom.

„On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota – kaže Klasić za biskupa Košića koji napominje, o povijesti govori revizionistički i bira trenutak od kada gleda povijest.

19. travanj 2024 22:17