StoryEditorOCM
ForumPREDSJEDNIK SABORA U PREKRŠAJU

Petrov dobio opomenu - u prijavi APN-u naveo da gradi kuću za čak sedam osoba iako neke od njih uopće ne žive s njim!

Piše Vanja Nezirović
14. prosinca 2016. - 21:56
petrov

“Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ukazuje da iz prikupljenih podataka i dokumentacije proizlazi da svi članovi zajedničkog domaćinstva za koje je dužnosniku dana uvjetna suglasnost za subvencionirani kredit nemaju prijavljene istovjetne adrese, stoga Povjerenstvo ukazuje da bi prije konačnog odobravanja predmetnog subvencioniranog kredita navedenu okolnost trebalo razjasniti kako se dužnosnik Božo Petrov, kao podnositelj zahtjeva za subvencionirani kredit, a tako i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, koji se također smatra dužnosnikom, ne bi našli u situaciji koja može izazvati sumnju da je u postupanju dužnosnika došlo do počinjenja nekog od zabranjenih djelovanja”, citirala je za Jutarnji list mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa njegova predsjednica Dalija Orešković.

Riječ je o mišljenju koje je Povjerenstvo dalo na upit šefa Sabora Bože Petrova, koji je zahtjev predao 27. rujna ove godine, kad je pitao spomenuto Povjerenstvo “može li kao privatna osoba zajedno s članovima zajedničkog domaćinstva sudjelovati u Programu poticanja gradnje i rekonstrukcije (dogradnje i nadogradnje) kuća koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama sa svrhom izgradnje obiteljske kuće te u konačnici i ostvariti pravo na subvencionirani kredit sukladno propisanim uvjetima”.

Radi se o kući šefa Sabora Petrova u centru Metkovića koja je u trošnom stanju, a koju je kupio 2013. godine za 20.000 eura, koje mu je, pak, bez kamata posudio rođak, bivši apostolski nuncij i nadbiskup mons. Martin Vidović. Petrov se sada odlučio na gradnju potpuno nove kuće, i to želi ostvariti uz pomoć subvencioniranog kredita iz Programa B za gradnju i rekonstrukciju obiteljskih kuća. Kredit se diže na maksimalno 30 godina, prvih 20 se otplaćuje 65 posto odobrenog iznosa banci, a drugi dio, s rokom otplate do maksimalno 15 godina u visini do 35 posto ukupno odobrenog iznosa, uplaćuje se APN-u. Kamata na zajam APN-a tijekom počeka je jedan posto, a tijekom otplate tri posto.

Mišljenje Povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je šefu Sabora Petrovu, kako je poznato, odgovorilo da može koristiti spomenuti kredit, te da nije u sukobu interesa po tom pitanju, ali ga je isto tako u tom mišljenju uputilo na još jednu okolnost.

“Upućuje se dužnosnik da u cilju zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti, kao i povjerenja građana, prije realizacije subvencioniranog kredita i stjecanja sredstava od APN-a, razjasni okolnost jesu li svi prijavljeni članovi zajedničkog domaćinstva za koje je dana uvjetna suglasnost za subvencionirani kredit imali u relevantnom razdoblju prebivalište na istoj adresi”, navodi se u mišljenju Povjerenstva. Naime, broj kvadrata koji mogu biti subvencionirani određuje se prema broju članova zajedničkog domaćinstva. Što više članova kućanstva, to se više četvornih metara može platiti subvencioniranim kreditom: 35 četvornih metara subvencionira država te se dodaje deset četvornih metara za svakog novog člana kućanstva. Tako je Povjerenstvo utvrdilo da je Petrov u zahtjevu za subvencionirani kredit, za koji je dobio uvjetnu suglasnost, koja je preduvjet za provjeru kreditne sposobnosti kod poslovnih banaka, naveo da ima čak sedam članova kućanstava. Poznato je da Petrov ima suprugu i troje djece, pa se postavlja pitanje tko su još dvije osobe s kojima šef Mosta planira živjeti?

Neslužbeno doznajemo da je u zahtjevu naveo brata i njegovu partnericu. Povjerenstvo spornim smatra podatak što dvije od sedam osoba nemaju prebivalište na istoj adresi, kao i ostali, iako je to jedan od uvjeta u Provedbenom programu poticanja gradnje i rekonstrukcije.

“Iz priloženih uvjerenja PU dubrovačko-neretvanske, Policijske postaje Metković, vidljiva je činjenica kako jedna od navedenih osoba nije imala, niti ima zajedničko prebivalište s ostalim članovima zajedničkog domaćinstva, a i sam je dužnosnik Petrov u trenutku podnošenja zahtjeva APN-u šest mjeseci bio prijavljen na drugoj adresi prebivališta na području Grada Metkovića, iako je prethodno bio prijavljen na adresi prebivališta kao i ostali članovi zajedničkog domaćinstva.

Sedam članova

Uvidom u uvjetnu suglasnost Agencije utvrđeno je kao da je ista izdana u odnosu na sedam članova zajedničkog domaćinstva te je i minimalni iznos kredita također utvrđen prema tom broju zajedničkog domaćinstva, kao i izračun maksimalnog iznosa subvencioniranog kredita. Uvjetna suglasnost izdana je na ukupan iznos od 903.314,85 kuna, od kojeg iznosa 587.154,65 kreditira poslovna banka, a 316.160, 20 kreditira APN”, navodi se u mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Više detalja o opomeni Boži Petrovu, kao i njegovu reakciju te reakciju direktora APN-a Jutarnji donosi u tiskanom izdanju u četvrtak!

18. travanj 2024 20:10