StoryEditorOCM
Forum"ŽALIT ĆEMO SE!"

Pada trećina najvažnijih odluka Povjerenstva za sukob interesa, otkrivamo kome to najviše odgovara!

Piše JL
2. veljače 2021. - 14:29

Visoki upravni sud donio je pravomoćnu presudu koja će za posljedicu imati drastično smanjenje ovlasti Povjerenstva za sukob interesa. Ta presuda, koja je jučer objavljena na službenim stranicama Povjerenstva, odrazit će se na budući rad toga tijela, na dio postupaka koje ono trenutačno vodi, ali i na dio odluka koje je već donijelo.

Visoki upravni sud tom je presudom prihvatio žalbu Milana Bandića i ukinuo odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa iz studenoga 2017. u kojoj je Povjerenstvo konstatiralo da se Bandić primanjem sudskog jamstva od 15 milijuna kuna od Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri doveo u odnos ovisnosti prema tom odvjetničkom društvu i time povrijedio načela savjesnog i odgovornog obnašanja dužnosti.

U obrazloženju ove dalekosežne presude Visoki upravni sud ističe da je odredba iz članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja dužnosnike obvezuje da u obavljanju svog posla postupaju časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano - previše općenita pa sama po sebi ne može biti osnova za donošenje bilo kakve odluke Povjerenstva. To tijelo, ističe sud, može izreći mjeru samo u onim slučajevima kad dužnosnik povrijedi neki od zakonskih članaka za koji je propisana novčana kazna. Za kršenje načela zakon, naime, ne propisuje novčanu sankciju. U obrazloženju odluke Visoki upravni sud pozva se na stajališta koja je Ustavni sud zauzeo u odluci u slučaju Karamarko.

Presuda Visokog upravnog suda kojom se ukida odluka Povjerenstva u slučaju Bandić ima dalekosežne posljedice i na sve ostale postupke koje Povjerenstvo vodi ili je vodilo protiv dužnosnika zbog povrede načela obnašanja dužnosti definiranih u članku 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Svi postupci koji su pokrenuti zbog povrede načela, a još nisu pravomoćno okončani, bit će obustavljeni. Slijedom najnovije presude u slučaju Bandić, Povjerenstvo ubuduće više neće moći pokretati postupke zbog povrede načela u obnašanju dužnosti. Zasad je nejasno što će se događati s odlukama o povredi načela koje je Povjerenstvo u prošlosti donijelo, a dužnosnici ih nisu osporavali pred sudom. Naime, samo dio dužnosnika odluke Povjerenstva osporava pred sudom.

Sve do odluke Ustavnog suda u slučaju Tomislava Karamarka upravni sudovi, kako prvostupanjski tako i Visoki upravni sud koji donosi pravomoćne presude u predmetima sukoba interesa, odbijali su žalbe dužnosnika i potvrđivali odluke Povjerenstva o povredi načela u obnašanju dužnosti. Upravni sudovi, dakle, u tim odlukama Povjerenstva nisu vidjeli ništa sporno. Presuda u slučaju Bandić, međutim, pokazuje da je pod utjecajem odluke Ustavnog suda u slučaju Tomislava Kramarka Visoki upravni sud "skočio u vlastita usta" i promijenio svoja ranija pravna stajališta.

Nakon najnovije sudske odluke u slučaju Bandić past će u vodu neke od najzvučnijih odluka Povjerenstva i obustavit će se već pokrenuti postupci koji se odnose na povrede načela u obnašanju dužnosti.

Presuda u slučaju Bandić razveselit će Tomislava Karamarka jer se ukida odluka Povjerenstva zbog koje je morao napustiti Vladu i mjesto predsjednika HDZ-a. Razveselit će i premijera Plenkovića jer će pasti u vodu svi postupci koje je Povjerenstvo pokrenulo ili već provelo protiv njega, ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Ukinut će se i dvije već donesene odluke protiv premijera Plenkovića koje on pokušava osporiti na sudu. Ukinut će se i odluka Povjerenstva u slučaju Davora Bernardića koju je Povjerenstvo donijelo jer je dopustio da mu privatna poslovna škola Cotrugli plati stipendiju od 263.000 kuna za poslijediplomski studij. Past će i još nekoliko odluka Povjerenstva protiv Milana Bandića...

Slučaj Josipe Rimac

Navedenu presudu koja će drastično okljaštriti dosadašnje ovlasti i praksu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa donijelo je tročlano vijeće Visokog upravnog suda kojim predsjedava Senka Orlić Zaninović, a članice su mu Evelina Tonković Tomić i Inge Vezmar Brlek. Isto je sudsko vijeće 2020. poništilo i odluku Povjerenstva u slučaju kuće Josipe Rimac.

Povjerenstvo Bandiću mora platiti i 9375 kuna sudskih troškova. 

Novaković: Tražit ćemo od DORH-a da preispita presudu

Što odluka Visokog upravnog suda kojom ukida odluku Povjerenstva znači za budući rad tog tijela, komentirala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković za N1.

Povjerenstvo je odlučilo da će uložiti pravni lijek, odnosno uputit ćemo prijedlog DORH-u da se ide na preispitivanje presude. Dok se ne dobije očitovanje o pravnom lijeku, Povjerenstvo neće postupati po navedenim odlukama, rekla je Novaković.

Dodala je da se ne može znati je li ovo stav suda ili pojedinog člana. “Kad bi ova odluka ostala nepromijenjena, to bi bio velik udarac radu Povjerenstva”, rekla je Novaković.

“Ako se prihvati naš prijedlog, tada bi sve završilo na Vrhovnom sudu. Ako se ne prihvati – onda ništa”, rekla je Novaković.

Od 2014. godine Povjerenstvo ima ovakvu praksu, ovo nije ništa novo. U ovom trenutku više očito nemamo pravo promijeniti način rada, rekla je Novaković.

Na upit je li odluka vrsta političkog pritiska, Novaković je rekla da se može reći da se stvara percepcija da se mijenjaju sudske prakse. “Činjenica jest da je praksa sad drugačija. Stvara se percepcija koja nije baš najbolja”, rekla je Novaković.

Pitanje je koliko će cijeli postupak trajati, ali pitanje je i hoće li se i kad donijeti novi Zakon o sukobu interesa. Svakako mogu reći da je Povjerenstvo bez ovlasti da utvrđuje ono što je osnova postupanja dužnosnika, njegove će ovlasti biti znatno smanjene. Osobno mi je nevjerojatno da možete reći da je netko bio netransparentan i da možete na to reći da je to OK, ako nije povrijedio neki drugi zakon, rekla je Novaković.

20. travanj 2024 09:55