StoryEditorOCM
ForumNE ODUSTAJU

Nezadovoljni seljaci otvorili novi prosvjedni punkt: ‘Ne želimo sutra ovisiti o Caritasu ili Crvenom križu‘

Piše vijesti sd
6. prosinca 2023. - 18:48

Iako im je prosvjedne punktove danas prekrio snijeg, nezadovoljni seljaci u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji i dalje su na cesti. Novi punkt otvoren je i u okolici Virovitice, javlja HRT.

Ni nakon dva tjedna prosvjeda, kažu svinjogojci, nema pomaka. Ne namjeravaju odustati od svojih zahtjeva, a i dalje najveći problem vide u tome što nemaju pravo na svinjokolju u svojim dvorištima.

image
Vlado Kos/Cropix

- Ja ne dižem ton, samo sam pustio glas u cilju zaštite mog domaćinstva, moje obitelji i naše egzistencije, da ne stojim u neizvjesnosti i ne čekam od Caritasa, Crvenog križa ili neke treće institucije da mi da porciju obroka, kaže svinjogojac Dražen Strukar iz Cerne.

- Ne mogu shvatiti da kamion može doći u moje dvorište i odvesti zdrave svinje u drugu klaonicu, a ja ih ne mogu odvesti susjedu ili u klaonicu da ih zakoljem uz veterinarski pregled, upozorava svinjogojac iz Županje Ilija Miličić.

Nastavljeno je usmrćivanje svinja u zoni ograničenja u Osječko-baranjskoj županiji radi suzbijanja afričke svinjske kuge. Riječ je o gospodarstvima nulte, prve i druge kategorije vlasnika koji su svinje držali za vlastite potrebe, a nisu ih sami usmrtili. U mjestu Vuka između Osijeka i Đakova usmrćivanje se obavlja na dvadesetak gospodarstava. 

image
Vlado Kos/Cropix
27. travanj 2024 14:13