StoryEditorOCM
ForumVILI BEROŠ

"Nažalost, na rubu smo da prijeđemo Rubikon. Moramo se svi zapitati tko će nas liječiti..."

Piše JL
16. listopada 2020. - 12:34

Ministar zdravstva Vili Beroš imao je poprilično dramatično izlaganje nakon dana koji je srušio rekord po broju novih infekcija virusom covid-19. U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježen novi rekord u broju zaraženih koronavirusom - utvrđen 1131 novi slučaj, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

- Svjedočimo onom što nije samo hrvatska specifičnost. U cijeloj Europi brojevi rastu. Prvi puta je brojka prešla 1000. Uz to, treba napomenuti da virus ulazi u zdravstveni sustav. Kuca na vrata staračkih domova, ozbiljno prijeti na sve strane. Ako to ne učinimo, prijeći ćemo Rubikon u zdravstvenom smislu. Odustanemo li od osobne odgovornosti, odustanemo li od zajedništva, dopustit ćemo da virus upravlja našim životima. Mjere nisu kazna, one su stručno utemeljene, one su donesene da preživimo ovu ugrozu. Zdravstveni sustav funkcionira jer se zdravstveni djelatnici iznimno trude. Ali to ne može sanirati neodgovorno ponašanje pojedinaca. To ima svoje granice - rekao je Beroš otkrivši jedan novi podatak.

- Nažalost, imamo podatak da je troje ljudi preminulih, a ne jedan. Ovim brojevima ne želimo nikoga plašiti. Naša dužnost je transparentno izvijestiti o zbivanjima. Dovoljno je podsjetiti na to što se zbivalo na proljeće u susjednim državama. Krajnje je opasno minorizirati situaciju - rekao je Beroš.

- Moramo se zapitati tko će nas liječiti i kako možemo spriječiti ovu pošast. Iznimno se trudimo balansirati mjere. Te mjere iskomunicirane su s predstavnicima tih aktivnosti - naš cilj nije zatvoriti cjelokupno gospodarstvo. Naš cilj je naći način suživota s virusom.

25. travanj 2024 22:36