StoryEditorOCM
ForumUPALJEN ALARM

Mobilizacija bijelih kuta: zbog značajnog pogoršanja situacije s koronavirusom ministar Beroš pozvao u pomoć i liječnike koji su u mirovini

Piše Anita Belak-Krile/PSD
24. listopada 2020. - 20:55

Koliko je ozbiljna situacija sa širenjem koranovuirusa u zemlji govori i najnoviji apel Hrvatske liječničke komore koja je objavila poziv svojim umirovljenim članovima. Na zamolbu ministra zdravstva Vilija Beroša, Komora poziva liječnike kojima nije istekla licenca da im se jave, ako su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama, piše Slobodna Dalmacija.

 - Situacija je vrlo, vrlo ozbiljna. Uputili smo poziv našim umirovljenim kolegama, između 65 i 75 godina, s važećim licencama. Već se njih 15 javilo i stavilo na raspolaganje – kazao je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

S obzirom da se radi o liječnicima koji su u rizičnoj skupini oni neće biti angažirani na prvoj liniji liječenja pacijenata s Covidom, ali će zamijenjivati liječnike koji zbog samoizolacije ispadaju iz sustava u radu s ne-covid pacijentima.

Kao što je poznato u posljednjih 24 sata zabilježeno je rekordna 2242 nova slučaja zaraze te 16 smrtnih slučajeva, a premijer Andrej Plenković najavio je da će u nedjelju ujutro Stožer predstaviti nove, strožije epidemiološke mjere.

Čak 166 liječnika zaposlenih u zdravstvenom sustavu pozitivno je na SARS-CoV-2, a više od 500 ih je u samoizolaciji te ne mogu sudjelovati u liječenju pacijenata.

"Danas je 730 bolesnika u bolnicama, 52 na respiratoru, a to je posljedica zaraženih od prije dva do tri tjedna. Ako su danas brojevi šest puta veći nego prije dva ili tri tjedna, to znači da će se broj pacijenata na bolničkom liječenju uskoro znatno povećati.

Lakše je naći prostor i staviti krevet, no za skrb o pacijentu trebaju i liječnik i sestra. Ako se broj od 730 poveća četiri puta, sigurno će biti još manje zdravstvenih djelatnika na raspolaganju, a nije isto skrbi li tim liječnika i sestara o pet, deset ili pedeset pacijenata", komentirao je Luetić u Dnevniku N1 televizije.

Komora je pozvala umirovljene liječnike da se jave na e-mail adresu hlk@hlk.hr ili na broj telefona 01/4500 830 (svakog radnog dana od 8 do 20 sati).

 Ovo proljeće najveći problem s nedostatkom liječnika u zdravstvenom sustavu imali su naši susjedi u Italiji, koji su također pozvali u pomoć umirovljene liječnike. Oni su se odazvali u velikom broju, no nažalost veliki broj njih je i preminuo. Od početka pandemije u Italiji je od koronavirusa preminulo 182 liječnika.

24. travanj 2024 01:07