StoryEditorOCM
Forum‘DA SE NE SRAMOTIMO‘

Milanović: Neka sutra viču, neka se deru na mene, ali neka ne oblače majicu s grbom HOS-a. Hoće li je Plenković obući? Neće, njemu smeta kao i meni

Piše PSD/N1
4. kolovoza 2020. - 13:39

Svečanim završetkom obuke 2. naraštaja za razvoj vođa "Marko Babić" i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata započelo je danas obilježavanje VRO Oluja na kojem sudjeluje i predsjednik Republike Zoran Milanović, javlja N1 televizija.

U izjavi novinarima nakon svečanosti, odgovarajući na pitanja o mogućem dolasku pojedinaca u majici s grbom HOS-a, kako bi bilo dobro da se ne sramotimo kao država.

'Neka viču, neka se deru na mene, ali neka ne oblače tu majicu. Ako Plenković obuče tu majicu? Neće, neće. Neće je obući, to njemu smeta isto kao meni'', rekao je.

Kazao je kako tu majicu sigurno neće obući ni članovi Vlade jer su to odgovorni ljudi.

Kratko se osvrnuo i na Plenkovićevu izjavu da se dosađuje. "Nisu to bile teške riječi, jedino je rekao da se dosađujem, ali to je bilo u kontekstu moje funkcije, ja to nisam osobno shvatio", ističe.

Govoreći o novcu koji će Hrvatska dobiti iz Europske unije, Milanović je rekao kako se nekoliko sila spaja što se novca tiče.

"Novci iz prvog sedmogodišnjeg razdoblja, novi novci i nova generacija, to su ovih 10 i više milijardi koju smo dobili zbog koronakrize. Zato je posao premijera hitan i neodgodiv da se novac uzme", kazao je.

"Treba im uzeti novac, na tome mora raditi cijela Vlada", dodaje.

Komentirao je žustre reakcije na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratni zločin u BiH.

"Što da vam kažem a da ne krene svađa? Najbolje ništa, rekao je predsjednik", no ipak je odlučio reći nešto više o toj temi.

image
Dio branitelja ne odustaje od osporavanih oznaka HOS-a
Ronald Goršić/Ilustracija/HANZA MEDIA

"Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Dediću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac. Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Dedić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima, rekao je Milanović.

Potom se osvrnuo na odnose s Bosnom i Hercegovinom.

"Ja rijetko ili nikad ne prozivam ljude u BiH, ali možda da počnemo od toga da se Hrvatima omogući da biraju sami svoje članova predsjedništva. Bosna je nastala na pravu konstitutivnih naroda, Hrvatima su neka prava naprosto ukradena", kazao je.

Obljetnica u Kninu

Milanović je rekao kako sigurno neće dopustiti da se od hrvatske države radi ruglo.

"Siguran sam da će se premijer potruditi da bude čisto. Sutra je u Kninu proslava, ne komemoracija. Ja ne očekujem od svakoga u Hrvatskoj da slavi na isti način svaku stvar. Zato mi je drago da Milošević dolazi", ističe.

"Hrvatska nikad nije pala u moralnu katastrofu. Bilo je grešaka i bilo je propusta, ali pobjeda je bila velika, čista i nedvojbena. Onima kojima je krivo, neka im bude krivo i dalje. Zato mi je drago da dolazi Boris Milošević koji je i u mojoj Vladi bio dužnosnik", dodaje.

Govoreći o ovlastima Nacionalnog stožera i postupcima koji su zbog toga pokrenuti pred Ustavnim sudom, Milanović je kazao kako predsjednik nema nikakav poseban status pred tim sudom, ali da je na njemu da to kaže.

"Zašto ne želite da pravno funkcioniramo perfektno? Postoji način da se to uredi. U ovom slučaju si je jedna grupa uzela pravo da uređuju živote ljudi. Idemo se ponašati kao odrasli ljudi, dajmo da Sabor da taj placet. Svaki put kad me budete pitali, ponavljat ću iste stvari", istaknuo je predsjednik. 

Kaže kako su saborski zastupnici ti koji su gospodari Ustava. 

"Saborski zastupnici donose Ustav i oni imaju taj instrument u rukama. Svatko je dovoljno pismen da pročita Ustav i ono što je unutra. Neće Sabor odlučivati o svakoj svadbi, nego će dati licencu Stožeru", rekao je Milanović, prenosi N1 televizija.

23. travanj 2024 10:44