StoryEditorOCM
ForumUSKORO ODLUKA

Maturanti ogorčeni izjavom ministrica Divjak, tvrde da su spremni i na prosvjed: ‘Ne želimo više trpjeti. Tražimo njenu ostavku!‘

Piše PSD
23. travnja 2020. - 16:18

"Siguran sam da bi većina maturanata bila spremna i na prosvjed, ne želimo više trpjeti. Tražimo njenu ostavku!" – odgovor je to splitskog maturanta, inicijatora novoosnovane grupe "Tražimo odgodu mature" na društvenoj mreži Facebook ministrici Blaženki Divjak nakon što je u srijedu, jučer, ministrica izjavila kako će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti zaključak vezan uz planirane školske aktivnosti.

"Završetak školske godine bez mature u ovom trenutku nije izgledna opcija", rekla je ministrica i dodala kako je opcija mature u lipnju.

"Objavili smo i razdoblje unutar kojih će se to odvijati, gradivo koje će ulaziti na maturu", napomenula je.

Istaknula je i kako će daleko najveći broj europskih država imati maturu u lipnju, a posebno zemlje u bližem hrvatskom okruženju.

"Nakon ignoriranja svih naših zahtjeva i dovodeći nas u još goru poziciju, primorani smo tražiti ostavku ministrice u nadi da će nas netko drugi poslušati", dodao je ovaj splitski maturant i inicijator, koji je htio ostati anoniman (podaci poznati poznati redakciji).

Neprimjetni i nevidljivi

"Ministrica Blaženka Divjak u ovoj je školskoj godini više puta pokazala da je nesposobna i nedorasla situacijama koje su nas pogodile.

Ona govori da nas razumije, da nam želi olakšati, želi izvesti ‘najbolji scenarij’. Mi to nismo baš primjetili.

Maturanti organizirani na društvenim mrežama još nakon štrajka tražili su micanje dijela gradiva s mature, njih 10-ak tisuća potpisivalo je različite peticije, Nacionalno vijeće za vanjsko vrednovanje (NCVVO) i mnogi drugi također su predlagali slične mjere.

Ona je ignorirala.

Opet 26. ožujka ove godine NCVVO predložio je odgodu mature, mi smo se okupili na ovoj stranici, mnogi maturanti su pisali pisma sa sličnim zahtjevima, viša savjetnica NCVVO-a prije četiri dana je rekla da bi najbolje rješenje bila odgoda mature", kaže naš sugovornik.

Iznijeli su, pojašnjava, jasne argumente zašto smatraju da će biti neravnopravni ako se matura održi u lipnju.

"Ona je nastavila ignorirati, ponavljati da je nužno da se matura obveznih predmeta održi od 8. lipnja do 29. lipnja i došla na 'briljantnu' ideju da razgovara s rektorima i dekanima o važnosti izbornih predmeta za upis na fakultete. Iako nam navodno želi olakšati, ne interesira ju što smatramo da je to loš prijedlog", kaže.

U srijedu, navodi ovaj splitski maturant, izjavila je:

"Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature."

Sve je izglednije, ističe ovaj inicijator, da će nas vratiti u školske klupe zadnjih 15-20 dana škole i baciti u ralje ispita iz svih predmeta koji nas čekaju.

"Stvarno nam je dosta. To su baš sjajni uvjeti za pripreme za pisanje mature. Dosta nam je. Ne želimo da nam ona kroji sudbinu. Ostavka!", kazao nam je na kraju inicijator grupe "Tražimo odgodu mature".

O ovim splitskim maturantima koji su se okupili na društvenim mrežama zbog državne mature Slobodna Dalmacija je izvjestila prije nekoliko dana.

"Smatramo da je potrebna odgoda mature svih predmeta neovisno o epidemiološkoj situaciji i to zbog neravnopravnosti učenika iz nekoliko razloga", pojasnio nam je inicijator tada.

"Neki učenici su svoje pripreme recimo već prošli, neki su prekinuti na pola, neki ih nisu ni započeli jer nisu imali priliku, neki ih sada slušaju online, ali to su omogućile samo pojedine škole za pripreme.

Pojedini učenici imaju previše posla s online nastavom. Sada kada bismo trebali intezivirati samostalne pripreme, moramo se baviti online ispitima, esejima, zadaćama na koje se potroši dobar dio dana, dok neki imaju sreću da im profesori ne vise za vratom s online nastavom", kazali su nam.

Novoosnovanoj grupi, kazuje naš sugovornik, javljaju se ljudi iz cijele Hrvatske i podržavaju, stranica je podijeljena i u grupi Maturanti 2019/2020.

Šesti je tjedan nastave na daljinu. Hoće li se učenici vratiti u škole do kraja nastavne 2020. godine, ovisi o daljnjem razvoju epidemiološke situacije i dogovoru Vlade i Kriznog stožera.

16. travanj 2024 10:36