StoryEditorOCM
ForumPOSLJEDICE OTVARANJA

Markotić: Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa! Privremene mjere na granicama sa BiH i Srbijom su nužnost jer nam otamo dolazi najviše zaraženih

Piše PSD
25. lipnja 2020. - 19:11

"Znali smo da postoji rizik s mogućnošću kretanja ljudi, no važno je da se i dalje treba držati propisanih mjera. Mjesec dana smo bili s otvorenim granicama i blažim mjerama, držali smo se izvrsno. Zadnja dva tjedna zabilježen je veliki porast naših državljana koji su išli u Srbiju i BiH gdje se dogodio povećan broj inficiranih", rekla je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr.Fran Mihaljević", komentirajući za N1 televiziju nove slučajeve korone u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva pa su od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno zabilježene 2.483 osobe pozitivne na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.149 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 227 osoba na liječenju, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Rekli smo, ako ne budemo naučili lekciju, da ćemo je ponavljati. S virusom je tako da, ako mu ostavimo neki prostor da može ući, on će ući! Imamo dva žarišta, jedan je u Đakovu, a drugo je u bolnici Sv. Ivan i to nosi više od polovice bolesnika danas zabilježenih. Ostalo su pojedinačni slučajevi na različitim područjima", rekla je Markotić i dodala da je odgovornost na svima.

Odluka o tome gdje će se uvesti posebne mjere temelji se na proučavanju epidemiološke situacije u susjednim zemljama, kazala je Markotić za N1 televiziju.

"Nitko nije zbog toga sretan, imamo puno državljanja koji imaju poslovne i privatne veze s tim zemljama. To je stav i Europske komisije prema trećim zemljama. Vodimo se i time s kojeg je područja nama ušlo najviše oboljelih. Naša najbliža okolica je definirana i to je sad samo privremena mjera za koju se nadamo da će biti kratkotrajna i da ćemo uspjeti sve brzo zaustaviti", rekla je.

image
Vinjani Donji - na granicama sa BiH i Srbijom opet važi pooštreni režim
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Upitana što je s građanima u BiH koji imaju dvojno državljanstvo, odnosno vrijedi li i za njih mjera obvezne dvotjedne samoizolacije nakon ulaska u Republiku Hrvatsku, Markotić je rekla da virus ne poznaje državljanstvo:

"Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa! Stvar je jednostavna - je li promet donio veći broj oboljelih. To se epidemiološki pokazalo da je tako. Važno je da kolege u tim zemljama uspiju održati situaciju pod kontrolom. Vjerujem da ćemo jedni i drugi brzo uspjeti zaustaviti zarazu i restrikcije. Nema tu ništa osobno, nego je stvar epidemioloških mjera koje se trebaju pratiti i u skladu s onim što je EK propisala, a to je otvaranje prema stanju i sličnoj epidemiološkoj situaciji."

"Ne možemo svakih deset dana mijenjati stav javnosti je li to nešto opasno ili nije. Mi kontinuirano imamo stav da virus jest opasan, dvadesetak posto je u dosta velikom riziku, to su rizične skupine i cijelo vrijeme ponavljamo istu priču i iste mjere i dok god smo se mi i sugrađani držali svega toga, vidjeli ste da smo se na izvrstan nosili s tim i prije. Ako se opet odlučimo držati mjera, vjerujem da ćemo i sad ovo brzo riješiti", rekla je Markotić.

Što se tiče nošenja maske, Markotić je rekla da svjesne i odgovorne ljude nema potrebe kažnjavati te da ona nije za kažnjavanje ljudi. "Ja nisam za to, normalnije mi je da za 5-10 kuna čovjek plati masku, nego daje 500 ili 1000 kuna za kaznu", rekla je Markotić, dodavši da je jasno da su maske u pojedinim situacijama štitile ljude te da je to dokazano.

17. travanj 2024 20:09