StoryEditorOCM
ForumŠTO VIŠE ISPEĆI?

Mala jestiva umjetnička djela o kojima bruje ljudi zatvoreni u kućama: zbog ove pogače poželjet ćete potrošiti i zadnji kvasac, savršeno je efektna

Piše PSD.
20. travnja 2020. - 18:50

Nemate više pojma što ispeći?

Dvadeseta vrećica kvasca je u smeću, probali ste i divlji kvasac, pekarski, svježi, pa i kruh bez kvasca. Osjećate vjerojatno i kako vam u izolaciji ne raste samo stomačić koji degustura sve kulinarske ideje provedene u djelo, već i bicepsi. Mijesite tako iz dana u dan, jer to se u karanteni mora?

Naravno da ne, ali nakon recepta koji vam donosimo možda to i poželite. Bez pritiska, naravno.

Radi se o trendu koji je zaludio društvene mreže, a izgleda toliko nevjerojatno efektno da se pitate zašto je tako jednostavan. Znate recept za talijansku "focacciu"? Pogača koju može umijesiti svatko tko je ikada uzeo kuhaču u ruke obogaćena je ovih dana na društvenim mrežama genijalno osmišljenim dodacima.

Ukusna poput hrskave korice začinjenog kruha, miriše na Mediteran, a izgleda kao nešto što je oslikao Van Gogh. Ukratko, to je focaccia o kojoj bruje korisnici online.

Mala jestiva umjetnička djela obilaze instagrame, facebooke i twittere, a ako se odlučite još toliko nabildati i "ojačati" da ju i i sami isprobate, istražili smo koji vam dodaci mogu u tome pomoći. Smisao je da uz pomoć jestivih dodataka iscrtate svoju focacciu po želji. U tome vam mogu pomoći sljedeći dodaci, piše Sugar Geek Show.

Kapula - narezana može gledati poput cvijeta

Papričice (žute) - ako ih narežete na trakice poprečno, mogu izgledati kao cvjetići, a ako to učinite uzduž, kao latice suncokreta

Vlasac/ mlada kapulica - odlične opcije za peteljke

Peršin/ bosiljak - mogu "glumiti" listiće

Cherry rajčice - prepolovite ih i upijte višak vlage papirnatim ručnikom, iskoristite u kreaciji cvjetića

Masline - sredine cvijeta, kamenčići

Kapari - sjemenke, poslažite ih na dno ispod cvjetova

Ružmarin/ timijan - dio bilja, raslinje

Kobasica - ponovno za latice 

Parmezan - pijesak ili zemlja

Rajčice - napravite ružu od komada, trebat će vam oštar nož

Kao što vidite iz pitoresknih primjera koji skupljaju "lajkove" na društvenim mrežama, pravila, osim onoga "mašti na volju", nema. Koristite začine i sastojke koje imate kod kuće, uključite tikvice, sir, paprike i bijeli luk. Jednom kad razvaljate svoje tijesto za focacciu poigrajte se, a simpatičan je ovo način da uključite i djecu u kulinarske aktivnosti.

Mališima će sigurno biti zabavno crtati po praznom kruhu koji su tata i mama umijesili.

Za kraj vam donosimo recept za najlakše tijesto za focacciu. Pripremite kvasac i bicepse, neka miješanje krene!

Sastojci:

- pola kilograma brašna (glatkog)

- žličica soli

- jedan kvasac

- prstohvat do dva šećera

- 200 mL vode (srednje topla, dodajite po potrebi)

- tri žlice maslinova ulja

Pripema:

Umijesite tijesto od sastojaka, najprije dobro promiješajte suhe, pa mokre. Dodajte mlake vode po potrebi, a miješajte drvenom kuhačom.

Tijesto ostavite na toplome dok se ne "udupla" u količini. Razvaljajte i slikajte, pa pecite nakon što je stajalo još pola sata. Neki tijesto drže u hladnjaku preko noći, korica tako bude hrskavija. Pecite pogaču na 200 stupnjeva oko pola sata.

20. travanj 2024 04:06