StoryEditorOCM
ForumNASILJE NE PRESTAJE

Kulminirali neredi u Beogradu: protivnici ‘Europridea‘ bacili suzavac i dimne bombe... Privedena 31 osoba, među njima i izopćeni monah

Piše PSD
17. rujna 2022. - 17:39

 

NOVO 17:15 SUZAVAC, DIMNE BOMBE, BAKLJE I TOPOVSKI UDARI

 

Televizija N1 uživo je prenijela incident koji se dogodio kod Bulevara Oslobođenja. Veća grupa policajaca pohrlila je mjestu događaja gdje su bačeni suzavac i dimne bombe, a policija je gađana bakljama i topovskim udarima

Video još jednog sukoba navijača i policije objavio je Istinomer.

Grupa od nekoliko desetina huligana prošetala je niz Beogradsku ulicu, uz baklje i pogrdno skandiranje protiv sudionika parade.  Kako reporter Nova.rs javlja s lica mjesta, čuli su se topovski udari.

Bez obzira na nerede Milica Đurđić, parterica premijerke Srbije Ane Brnabić, pridružila se šetnji, kao što je i najavila, piše Nova.rs.

Na službenom Twitter "Europride" je izvijestio da će uskoro krenuti marš te da su ponosni i zahvalni aktivistima koji su to omogućili.

NOVO 16:30 UHIĆENA 31 OSOBA, PROTIVNICI GAĐAJU POLICIJU I NOVINARE

Jedan od organizatora "Europridea 2022" Goran Miletić izjavio je da će u 17 sati ispred Ustavnog suda Srbije biti održan prosvjed pripadnika LGBT populacije, a da će poslije toga krenuti organizirana šetnja do stadiona na Tašmajdanu gdje će biti održan koncert, javlja Nova.rs.

Stigli su i podaci ministarstva unutarnjih poslova kako su danas do 15 sati zbog narušavanja javnog reda i mira u Beogradu priveli 31 osobu.

Protivnici pridea upali su među grupu ljudi koji su stigli podržati "Europride", a kako reporterka Danasa javlja, gazili su LGBT zastavu i gađali su policiju i novinare staklenim bocama.

Danas prenosi kako su protivnici pride šetnje negodovali održavanju ovog događaja uzvicima: „Bog čuva Srbiju, amin“, „Hristos po sred nas – jeste i bit će“. Također, jednoglasno su pristupili čitanju molitve „Oče naš“ i i pjevaju „Marijo slavna“.

NOVO 15:47 UHIĆENA ČETVORICA KOJI SU NAPALI POLICAJCE

 Četiri muškarca u dobi od 30 do 35 godina koji su danas napali pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova u Takovskoj ulici ispred Narodne skupštine Srbije zadržani su u pritvoru po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

image

Srbijanska policija na napade demonstranata reagira uhićenjima (ilustracija)

Oliver Bunić/AFP

15.10 PRIVEDEN PROTIVNIK PRIDEA S NOŽEM

Policija je privela jednoga protivnika Europridea jer jekod sebe imao nož. Protiv njega će biti podnesena kaznena prijava, piše Dnevni telegraf.

14:48 ŠAKAMA NAPADNUTE DVIJE DJEVOJKE KOJE SU SNIMALE DEMONSTRANTE  

 U blizini zgrade Radio televizije Srbije dvije djevojke su prišle demonstrantima kako bi snimile događaj. Jedna osoba izašla je iz mase i počela ih udarati po glavi. Kako na tome mjestu nije bilo policije djevojke su same došle do policijske patrole i dale izjavu. Nakon toga im je rečeno da se udalje, izvještava Nova.rs.

 

image

Dvije djevojke su fizički napadnute (ilustracija)

Oliver Bunić/AFP

14:03 TUŽITELJSTVO: DVODNEVNI PRITVOR ZA SVE NAPADAČE NA NOVINARE ILI POLICIJU

Više javno tužiteljstvo u Beogradu odredilo je policiji i osnovnim državnim tužiteljstvima zadržavanje do 48 sati za sve koji danas napadnu novinare koji izvještavaju s događaja u Beogradu kao i pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova, zadužene za osiguranje reda i mira, izvještava Nova.rs. Sankcije za napad na članove povorke nisu poznate

 

12:53 SUKOB DEMONSTRANATA I POLICIJE, PRIVEDEN MONAH ANTONIJE

U blizini Skupštine došlo je do sukoba protivnika Pridea i policije. Izopćeni monah Antonije prvo je izdvojen iz gomile, a zatim odveden u policiju. Tijekom jutra on je je bocom u trbuh pogodio snimatelja televizije N1, javlja Nova.rs.

12:37 DVOJICA MUŠKARACA UKRALA GLAVNI TRANSPARENT ZA PRIDE

Dvojica muškaraca ukrala su glavni transparent namijenjen za "Europride 2022", privedeni su u policiju.

image

Protivnici Europridea već su izazvali niz incidenata (ilustracija)

Oliver Bunić/AFP

12:04 PROTIVNICI PRIDEA GAĐALI AUTOMOBILE BOCAMA

Protivnici Pridea gađali su automobile bocama, psovali su okupljene novinarske ekipe i svađali se s policajcima. Dvoje sudionika skupa protiv "Europridea 2022" privedeno je kod crkve Svetog Marka.

image

Zastave Pridea vijore nad Beogradom

Oliver Bunić/AFP

11:00 OKUPLJAJU SE PROTIVNICI PRIDEA

U središtu grada, na uglu Takovske i Kosovske ulice, počelo je okupljanje protivnika Pridea. Tu su i policajci koji osiguravaju skup.

08:00 BLOKIRANE ULICE U CENTRU BEOGRADA

Zbog održavanja promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, ulice u centru Beograda zatvorene su u 8 sati.

-----

Europride u Beogradu ipak će se održati u subotu, 17. rujna 2022. u 17.30 sati sati iako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prije 20-ak dana kazao da ga neće biti, što je opravdao brigom za sigurnost građana.

Ipak nagađa se da je popustio pritisku zapadnih veleposlanstava. Njihov dodatni adut bio je kako SAD i EU neće inzistirati na tome da Srbija formalno prizna tu neovisnost Kosova. U tu svrhu zabrana Europridea koristila se kako bi se zasjenila ta za Srbiju osjetljiva tema.

image

 Aleksandar Vučić ponovno je između dvije vatre

Francois Walschaerts/AFP

Zavrzlama će ipak, čini se, biti razriješena tako da što će sudionici Europridea ići u šetnju, ali drugom trasom od prvotno najavljene. Istodobno, u neposrednoj blizini, održat će se okupljanje protivnika Europridea, i to pod egidom očuvanja " tradicionalnih vrijednosti i obitelji". Svi se pribojavaju eventualnog bliskog susreta tih dvaju povoraka, piše Jutarnji list.

Srpska pravoslavna crkva tražila je da se Europride zabrani jer je neprirodan i stran srpskoj tradiciji i biću. U pravoslavnim hramovima duž rute održavat će se liturgije protiv te manifestacije. Danima su se u Beogradu održavale tzv. litije protiv Europridea, na kojima su se vijorile i ruske zastave, portreti Vladimira Putina i Draže Mihailovića te raznih svetaca uz rekvizite navijačkih skupina beogradskih nogometnih klubova.

image

Goran Miletić, jedan od organizatora Europridea

 

 

Oliver Bunić/AFP

Zbog spomenute Vučićeve reakcije pojačana je i homofobna atmosfera i diskriminacija LGBTIQ osoba. Stefan Šparavalo iz organizacije "Da se zna" rekao je kako je samo u kolovozu bilo više incidenata na toj osnovi nego u prvih sedam mjeseci ove godine.

Policija u Beogradu je na nogama i svi sa zebnjom čekaju današnje šetnje - Europride na koji su došli i mnogi strani diplomati te eurozastupnici i ona provučićevskih ultranacionalista. Vučić je jedini koji može obuzdati mogući kaos i sukob na ulicama Beograda.

image
Oliver Bunić/AFP

Naime, policija i ultranacionalisti slušaju njegove naredbe, ali on se pribojava da mu danas poruku ne pošalje i Putin, koji također pod kontrolom ima dio srpskih radikalnih desničara koji će danas marširati Beogradom usporedno s Europrideovcima, piše Jutarnji list.

20. travanj 2024 10:44