StoryEditorOCM
ForumNOVA VARIJANTA

Kraken se pojavio u Hrvatskoj, potvrđeno 12 slučajeva zaraze. Evo o kakvom se soju koronavirusa radi

Piše Vijesti SD
27. siječnja 2023. - 10:28
Trogir, 230420. Reportaza o radu ambulantani Doma zdravlja Splitsko dalmatinske zupanije za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Na fotografiji: medicinska sestra Ksenija Pavic dezura na ulazu u trogirski Dom zdravljaNikola Vilic/Cropix/Cropix

HRT  saznaje da se u Hrvatskoj pojavio novi soj koronavirusa Kraken.  

Kako za Danas.hr govori epidemiolog Bernard Kaić, identificiran je u 12 od 341 sekvenciranog uzorka koji je prikupljen u prvoj polovici siječnja.

"S obzirom da su uzorci poslani na sekvenciranje anonimizirano, ne možemo povezati uzorke s osobama kojima je uzet bris niti govoriti o njihovim simptomima", govori.

Podvarijanta je to BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa. Kako je rekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, za vjerovat je da je ovaj soj nešto zarazniji od prethodnih, a prema tada dostupnim informacijama, nema dokaza da uzrokuje težu bolest.

Danas i službeno kraj pandemije?

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od Covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

No, s druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno u svega nekoliko tjedana je prešao s četiri posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto, piše HRT.

Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Upravo danas očekuje se da će hitni odbor za Covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predložiti Glavnoj skupštini ukidanje "javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti", odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja. 

26. travanj 2024 16:21